collapse

Автор Тема: Адвокат проф. Евгени Танчев: 45-часовата почивка не е разрешена в кабината  (Прочетена 546 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kras

  • Професионален шофьор
  • *****
  • ****
  • Публикации: 2256
  • Рейтинг: +48/-65

Шофьорите не трябва да прекарват седмична си почивка в кабините на своите камиони. Това е заключението на адвоката в Съда на Европейския съюз проф. Евгени Танчев.

Шофьорите не трябва да прекарват седмична си почивка в кабините на своите камиони. Това е заключението на адвоката в Съда на Европейския съюз проф. Евгени Танчев. В своето заключение по Дело C‑102/16 „Vaditrans BVBA срещу белгийската държава“, представено на 2 февруари пред Съда на Европейския съюз, проф. Танчев е изразил мнението, че „водачите не могат да ползват нормалните си седмични почивки в превозното средство“.

Дело C‑102/16 бе заведено от белгийската транспортна компания Vaditrans BVBA през миналата година с цел да бъде отменен Кралския указ от 19 април 2014 г., с който белгийската държава налагаше глоба в размер на 1800 евро за всяко нарушение на въведената забрана седмичната почивка на шофьорите на камиони да осъществяват в кабината на превозното средство. От своя страна Държавният съвет на Белгия се обърна към Съда на ЕС за изясняване на положенията в случая.

Произнесеното становище е в качеството на „неокончателна редакция“, но в общия случай окончателното становище няма множество промени от вече изразеното такова от адвоката на Съда на Европейския съюз. Проф. Евгени Танчев препоръчва предписанията на регламента да се тълкуват в смисъл, че водачите не могат да ползват редовните си седмични почивки в кабината на своите автомобили.

За анализа на своето решение, проф. Танчев е разгледал писмените становища освен на Белгия, също и на Германия, Австрия и Франция, според които съществуващите правила трябва да се тълкуват като забрана. Единствено по този начин могат да бъдат постигнати целите на Регламент № 561/2006, член 8, параграф 6 и 8, който се отнася до подобряване на условията на труд на водачите и безопасността по пътищата.

От друга страна „жалбоподателят (белгийската Vaditrans BVBA), естонското и испанското правителство, както и Комисията поддържат, че отговорът на този въпрос трябва да е отрицателен. Испанското правителство счита, че установяването на такава забрана е от компетентността на законодателя на Съюза и че държавите членки не могат да я установят самостоятелно. Естонското правителство и Комисията по-специално подчертават, че тази забрана е извън обхвата на предоставените на държавите членки ограничени възможности съгласно Регламент № 561/2006 и би било в противоречие с целта на Регламента да хармонизира условията на конкуренция в превоза по шосе, ако се позволи на всяка държава членка да приеме отделни правила по въпроса“, се казва в отговора на проф. Танчев.

Професор Евгени Танчев
От септември 2016 г. той е адвокат в Съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург. Адвокатите на Съда на ЕС се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 години. Те се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност.
Проф. Евгени Танчев е автор на стотици публикации, учебници и книги, свързани с конституционното право, парламентаризма и защита на човешките права. Носител е на редица международни награди и отличия.

kamioni.bg

 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Какво да носим в кабината?

Започната от jerikoФорум Професионални шофьори

Отговора: 30
Прегледи: 16140
Последна публикация 17 Ноември 2016 год. 01:27 часа
от amindov
СБПШ настоява за 1 300 лв. минимален осигурителен доход за проф. шофьори

Започната от krasФорум С.Б.П.Ш.

Отговора: 12
Прегледи: 865
Последна публикация 28 Март 2018 год. 14:24 часа
от kras
РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фирми принуждават шофьори да карат без почивка

Започната от krasФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 1
Прегледи: 2314
Последна публикация 10 Февруари 2018 год. 10:19 часа
от Fabiannut

* Последни мнения

Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от driver1
[Днес в 06:39 pm]


Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от Ceki
[Днес в 01:48 pm]


Професионална компетентност от Тричкова
[23 Април 2018 год. 16:18 часа]


Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от Стойчо
[21 Април 2018 год. 23:07 часа]


Re: Войната на пътя от driver1
[20 Април 2018 год. 20:43 часа]


Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от Стефан
[18 Април 2018 год. 19:56 часа]


Re: Войната на пътя от Рошко
[17 Април 2018 год. 10:55 часа]


Re: Войната на пътя от Waleri cvetanov
[17 Април 2018 год. 07:54 часа]


Re: Войната на пътя от kras
[17 Април 2018 год. 02:17 часа]


Re: Войната на пътя от roshko
[17 Април 2018 год. 01:13 часа]