Последни публикации
collapse

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Абе няма ли кой да те блокира бе!!!???
2
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от driver1 - Днес в 06:12 pm »
Апропо, коя държава е отнела лиценза на Олимпик?
Държавата може ли да откаже лиценз на редовна в съответния период фирма? Нещо за свободно движение на стоки, хора и капитали? Идва, регистрира се и започва бизнес. Толкова!
В коя държава "Гражданска отговорност" не е задължителна?
Не е незаконно да избереш по-евтиното, като се предполага, че си преценил и риска за себе си и съзнателно си го поел.
И не 270 000 застраховки, а по-малко от 200 000, но това е без значение. Останалите няколко милиона данъкоплатци дали са съгласни да поемат финансовата тежест към бюджета, та тези хора да не са на загуба?
Май се забравя, че в пазарната икономика субекта е свободен да бъде креативен, а не да чака държавата да му дава гаранции, та да не се мине. Е, някои са се минали! И какво от това? Фалити стават всеки ден, борси рухват, петрола се срива, или скача, акции се обезценяват...Голяма работа, че, да кажем, 200 хиляди души ще загубят 40-50 лв. средно. Голяма драма...
Още повече, че продължават да са в правата си да предявят претенциите си. Ама е по-лесно да си искаме парите на калпак за да си вземем нашето, пък после държавата да се оправя.
3
Если Вы предпочитаете обменивать валюты по-настоящему комфортно, лучше всего делать это на сайтах – обменных пунктах. Преимущества такого электронного обмена – безопасность, быстрота и выгода. Ведь Вам не надо даже отрываться от Вашего компьютера. На обменнике Dbchange.ru производится обмен огромного количества валют, причем выполняется он максимально быстро и по самым выгодным курсам, с минимальными комиссиями. Не менее важно и то, что обмен здесь производится абсолютно анонимно, никакая информация не передается никаким третьим лицам. Сайт использует хорошие протоколы безопасности. А большой резерв средств в различных валютах позволяет произвести практически любой обмен. Поэтому обменивать на https://dbchange.ru/ по-настоящему удобно, выгодно и безопасно.
4
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от kras - Днес в 01:53 pm »
Са, зачетох се, пък се замислих.. Тук има все пак нещо нередно. Ние може да си подскачаме от капиталистическа гледна точка, че всеки требва да се пази сам себе си и да внимава, обаче:

1. Държавата ни задължава да се застраховаме. Нема мърдане
2. Държавата дава лиценз на някаква бройка застрахователи, в т.ч. и Олимпик
3. Ние си застраховаме колите според финансовите си възможности. Не е незаконно да избереш по-евтиното.
4. Държавата отнема лиценза на Олимпик и остава 270000 с нередовни застраховки

Излиза, че тия хора са заложници на взаимоотношенията Държавата-Олимпик

И момента изведнъж стана деликатен.

5
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от kras - Днес в 01:33 pm »
Айде следете тука. Ралица Агаин подава оставка: "Изпълнила съм професионалните си задължения".

https://dnes.dir.bg/politika/sledete-na-zhivo-s-dir-bg-izvanredno-zasedanie-na-narodnoto-sabranie

Много интересно подават оставки в България съм забелязал. Подавайки декларират че са абсолютни професионалисти, ама ето виждаш ли обстановката го налагала...
Тръгват си неразбрани, завалиите... живи да ги ожалиш.
6
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от driver1 - Днес в 02:22 am »
Всяка страна си има своите особености в застраховането. Специално за автозастраховката аз съм на минималната - т.е. задължителната Гражданска отговорност + безплатно репатриране, резервна кола, ако съм в сервиз и стъкла.  За всичко останало съм си поел риска и няма да имам някакви претенции, ако, ме дай, Боже, ми се наложи да плащам щети, които сам съм си нанесъл. Когато взех колата от магазина застраховката си беше максималната, но след първите две години реших, че няма смисъл. Не съм на червено, обаче.
Но апартамента си съм го застраховал доста сериозно, макар и не на максималното ниво. Включително срещу пожар, наводнение, земетресение, взрив, включително и мебелировката и кухненското обзавеждане, барабар с всякаква електроника на стойност до 50 000 евро.
Затова не одобрявам недоволствата на хората, когато се случи лошото. Построил си къща като прогимназия, а твърдиш, че нямаш пари да я застраховаш!? Ами...сорри! Българинът е по показността - не му се дават пари, които може да не усвои. После реве.

Но се отклоних от темата. Тези хора все пак са се застраховали във фалиралата компания. Дилемата сега е - кой да плати масрафа. Те претендират данъкоплатеца да им плати загубите. А данъкоплатеца дали е съгласен?
7
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от kras - Днес в 12:47 am »
Начи за лотарията и съм склоен да се съглася, и не баш. Истината е, че има схеми и алгоритми, които ние незнаем просто щот не ни е работа. Както и дни в които едни правят промоции, други им минали промциите. Или договорки с посредници, които са също с променлив характер. За това аз правя просто нещо, търся най-добрата оферта и/или силно се пазаря по телефона. Имах случай, когато ми смениха книжката с английска, застрахователя ми вдигна премията с 1500 паунда (не на, а със). След 5 разоговора с различни някви мениджъри, свалих до там да им платя 20 кинта, и макар че и това ми се струваше нередно, накрая кандисах, щото вече нямах сила да споря с тях...
Както правилото повелява, искай много за да вземеш нещо. Но това са хора които са откърмени с пазарно мислене и не са елементарни като нашенеца. Да не ви разказвам, как мой приятел (и то доста умен човек) си купува кола от един английски чичак. Оня го разби като храчка в асфалт! Нашия гледа, мига на парцали и плаща кат поп!
Те тва е пазарна икономика и даже и ние дет сме тук от некакво време, още се учиме. :)
8
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от roshko - Днес в 12:06 am »
В Англия застраховането си е чиста лотария, ама чиста! Мога да напиша книга, дебела.
Цената колкото зависи от някои параметри, толкова и няма никаква логика, ама никаква! Една и съща компания ти дава всеки ден различна оферта. Първото ми подновяване на полицата ми предложиха една цена, а като им влязох в сайта взех оферта на къде 15-20% по ниска цена. Следващата година ме атакуваха с ниска цена, а в сайта им не успях да получа по-изгодна оферта, то нямаше и накъде...
Па тая случка със затворите в Гърция на бивши собственици на возила направо ме потресе. Все ми се струва, че там Държавата би могла и е длъжна да реагира и да удостовери, че калпавата система в България е Нотаруис да удостоверява собственост, а регистрацията няма как да бъде проконтролирана от бившият собствник, дори да се запише като клауза в договора или предварително да се разберат. Нямаш право да конвоираш някого до КАТ или където и да било да си изпълни обещанието. Аз имам една кола продадена преди 10 години и чакам да изгние и да я дадат за скрап, че да ми се махне от главата. Няма как да я намеря. А да я пусна за издирване некакси не върви.
Инак и аз не помня към кой съм застрахован, но моя брокер, към който съм и агент, ме съветва. Не, че ако се оплеска нещо той ще е отговорен...  ;D ;D ;D
9
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от kras - 20 Август 2018 год. 19:08 часа »
България е рай за мошениците, интересно защо ли, Беник? :) Това е сигурно единствената държава, където бедни пенсионери хвърлят десетки хиляди през терасата само като чуят "Добър ден!"

Валери, по първия абзац имам предвид конкретно в тоя случай, когато разликата в услугата не е кой знае каква, автомобилно застраховане, но полиците са различни в пъти. Тва в Англия, дето освен горната фраза, също така е измислено и застраховането, според легендата от някой си Е. Lloyds  собственик на кафене, преди има-нема 400 години.
Една полица за кола може да покрива 1, а може и 100 неща да покрие, от там и цената. Дали ще ти дадат резервна кола, дали и до каква сума ще ти покрият лечение и т.нат и т.нат, откъдето идва и разликата в полиците, но като цяло, минимума което може да си позволиш, минус лакомията на разни компании е поносим, и малкото да платиш, пак ще си законен на пътя.

По втория и нататък абзаци, обяснението ти е отлично, добавям малко уточнения от сърце:
България - полиците по Г.О. са горе-долу еднакви, народа се изпоприби да купува евтини полици, без да мисли какво реално купува. А реално купува Г.О. - компенсация към трети лица. Демек аз и застрахователя се договаряме застрахователя да плати на Вуйчо Цанко, дет съм му ожулил бронята, за което аз си плащам застраховка, без да ме интересува колко е щетата на Цанко. Те това е. Нищо повече или по-малко. Не говорим за Каско, а за Г.О.
И повечето клиенти на тия полици са чичковци дет цепат стотинката, и не че ги обвинявам за това, нормално е, но те няма как да имат финансова информация за това кой е читав на пазара и кой не. За това, като че ли в такава обстановка е най-добре да си направиш застраховка при брокер, те най-добре знаят кой мисли да фалирва и кой няма такова намерение, макар, че кой знае...
Освен това мисля, че ако пазара на застраховки наистина се отвори както е редно, то тогава между две компании ще има разлика заради нещата които покриват и начина по който го правят. Но към днешна дата една Г.О за 200 лв по нищо не се различава от Г.О за 400 лв. просто единия е решил че е по-голям и може да си позволи и да не продава толкова полици, колкото другия. По това основно се различават застрахователите.

В тоя ред на мисли, дори не знам редно е да се обвинява КФН за бездействие или не достатъчно действие, просто такъв ни е пазара. Но е редно вече в държавата в лицето на Н.С. да вземе и да приеме челния опит на западните страни и да се оправи тая каша в застраховането с нови закони. И тука вече чукаме на вратата на Борисов, за съжаление, който имаше добри идеи, но нещо забрави за тях с времето.


Това е кафе Лойдс, от където е започало тоя бизнес, инфо Уики-то
10
Общи теми / Re: Пазарна икономика
« Последна публикация от driver1 - 20 Август 2018 год. 18:05 часа »
Краси, не беше ли точно английска поговорката: "Не съм толкова богат за да купувам евтино"?
Освен това, често персонализираш нещата и от там правиш обобщения. Аз пък винаги се отнасям с подозрение и недоверие към примамливи и изгодни оферти. Независимо за какво. Този, който предлага услуга, или продава стока го прави за да спечели той, а не за да е взаимноизгодно, каквито и приказки да се пускат за зарибяване. Иначе казано - по ниска цена - по-голям риск да получиш некачествена стока, или услуга, или изобщо да не ги получиш.
Моето правило звучи така: Може да си купиш нещо скъпо и некачествено, но никога - евтино и качествено.

По темата:
Както и друг път случаят с фалита на тази компания се политизира. И всички въпроси и натяквания се адресират към премиера и правителството. Това е заради невежеството на разни цуцки и тетки с компютър, които не знаят, че КФН  е избирана от Народното събрание. Кога и с чий гласове не помня, но така или иначе е независим орган. Да, не са си свършили работата и са проспали фалита, но това е само илюстрация за нивото на българския чиновник, който в повечето случаи е пълен безхаберник и не само Борисов, но и Господ няма да го промени.
Ралица Агайн е от т.нар. юпита на НДСВ. Видяхме каква я свършиха и юпитата на Симеон и докъде я докара самото НДСВ. Каква да е Ралица Агайн? Чиновник-парашутист.

Българинът все още не е свикнал да се грижи сам за себе си и е с нагласата, че държавата трябва да има грижата за благоденствието му. Аз съм сигурен, че всички ужилени сега, са гледали само цената, когато са се застраховали. А са се застраховали на минимума, само защото е задължително и КАТ може да ги обръсне. Иначе са безсмъртни и на тях инцидент не може да им се случи. Особено се дразня, когато се случи природно бедствие - свлачище, наводнение, земетресение и някакви хора с укорителен (неизвестно към кого) глас оплакват съдбата си. Ами застраховайте се бе! Аз не мога да си представя да нямам застраховка за колата, за апартамента си, че дори и за погребение съм се застраховал!
Протече от банята ми на съседите отдолу и ако нямаше застраховка щеше да ми струва поне 1500 евро за ремонта! Вместо това застрахователите си пратиха водопроводчиците и бояджиите и е всичко е по-хубаво от преди. Който си е спестил тези пари, носи и последиците и да не търси причините другаде, а в себе си.
А информация е имало - четох една във Фейсбук, която се оплакваше, че не са я допуснали с колата в Македония, като граничните са се обосновали, че тези застрахователи са мошеници и полиците им са менте. И как така в България 200 000 застраховани, а в самия Кипър - само 10 000?
Страници: [1] 2 3 ... 10