Последни публикации

Страници: 1 2 3 ... 10
1
Общи теми / Re: {Форумът}
« Последна публикация от roshko - Днес в 07:58 pm »
Странно нещо е този форум...
Докато се чудих защо съм перманентно баннат от форума, днес установих, че съм с модераторски права...
Са очаквам да получа на Л.С. и администраторската парола...  ;D ;D ;D
Благодаря за доверието! ! !
2


В края на декември 2018 г. между Агенция „Пътна инфраструктура“ и държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД е сключен договор за изграждането на 134,14 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново.

Той е на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, приложим за публични възложители, какъвто е АПИ. Стойността му е 1 124 880 000 лв. без ДДС и средствата са от републиканския бюджет. Цялата сума е в специална сметка в БНБ. Средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на дейности по участъка от 134 км от АМ „Хемус“. Към настоящия момент няма извършени плащания.
Договорът ще бъде изпратен за информация в Агенцията по обществени поръчки /АОП/ в законоустановения срок до един месец от сключването му. Преди неговото подписване в АПИ е постъпило положително становище от АОП.
Автомагистрали ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за строителство на възложените от АПИ 134,14 км на АМ „Хемус“. Изграждането на отсечката е разделено на 6 участъка. Целта е тя да бъде готова до 2023 г.
Участък 1 е с дължина 15,26 км. Започва от Боаза, където ще приключва изграждащата се в момента отсечка, и ще е до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин (км 87+800 до км 103+060), включително пътен възел „Дерманци“. Връзката със съществуващата републиканска мрежа ще се осъществява чрез два пътни възела - п. в. „Боаза“ при 88-ми км и п. в. „Дерманци“ при 98-ми км.
Участък 2 е 19,2 км. Той е от края на пътен възел „Дерманци“ - при пресичане с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел „Каленик“ (от км 103+060 до км 122+260).
Участък 3 е 17,08 км. Той ще започва от края на пътен възел „Каленик“ при пресичането с път ІІІ-3005 Радовене - Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, включително и п. в. „Плевен“ (от км 122+260 до км 139+340).
Участък 4 е 26,8 км. Той е от края на п. в. „Плевен“ при пресичане с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, включително пътен възел „Летница“ (от км 139+340 до км 166+144.09).
Участък 5 е 23,2 км. Той е от края на пътен възел „Летница“ при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел (от км 166+144,09 до км 189+344).
Участък 6 е 32,6 км. Започва от края на пътния възел на път III-303 Павликени - Левски до път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел (от км 189+344 до км 222+000).
Техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6 ще бъде изпълнено през 2019 г. Целта е цялостното изграждане на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново да приключи до 2023 г.
За първи път АПИ възлага изпълнението на строително-монтажни работи на инфраструктурен проект на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки. МРРБ е едноличен собственик на 100% от капитала на „Автомагистрали“ ЕАД и правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. АПИ е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към министъра на регионалното развитие и благоустройството.
В последните години „Автомагистрали“ ЕАД е изпълнило редица обекти с висока обществена значимост като тунели, виадукти, мостове, асфалто-бетонови настилки на автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Люлин“, „Струма“ и „Марица“.
Общата дължина на автомагистрала „Хемус“ от София до Варна е около 420 км. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са близо 170 км. В момента със средства от републиканския бюджет се строят 26 км от автомагистралата – 9,3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16,32 км от п. в. „Буховци“ до п. в. „Белокопитово“.
3
Новини за камиони и коли / Автобусните превозвачи са против тол системата
« Последна публикация от Topdrivers INFO-BOT - 17 Януари 2019 год. 14:20 часа »

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да осъществяват своята дейност както досега – с винетни стикери.

Това обявиха на пресконференция от Българска федерация пътнически транспорт. Заедно с колегите си от още пет транспортни организации - Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националния съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи и Националното сдружение на автобусните превозвачи - те поставиха основните проблеми в бранша и заявиха, че ако исканията по тях не бъдат спазени, ще организират масов протест на превозвачите в цялата страна на 18 февруари. „В това решение браншът е обединен и протестът няма да е антиправителствен“, подчерта председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Основният аргумент против системата за платените пътни такси е, че 4 месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с фиксирана цена до края на изпълнението им, което не подлежи на промяна. При непредвиден разход за плащане на тол системата изцяло ще се нарушат клаузите по изпълнение на сключените договори.

Автобусните превозвачи заявиха още, че е крайно време нерегламентираният превоз, от който държавата годишно губи по 300 млн. лева, да бъде криминализиран. Те припомниха, че в България се движат около 3000 осемместни вана, които се водят леки автомобили. Години наред същите микробуси извършват нерегламентиран превоз, въпреки че това е известно на всички институции по места. „Държавата всеки път абдикира от проблема с нерегламентирания превоз, който е обхванал 70 на сто от обществените превози на пътници в страната“, каза Милтенова.

Според превозвачите, сериозен проблем на бранша е и недофинансирането на сектора. В резултат на това повече от 60 български общини са без превозвачи. Общините не заделят никакви средства от бюджетите си за финансиране на бранша, а в същото време превозвачите са задължени да издават билети с намаление, а ако не го правят, глобата е 1500 лева.
4
Англия / Re: Brexit - на финалната права
« Последна публикация от roshko - 16 Януари 2019 год. 16:18 часа »
Като казах, че от вчера гледам ББС, имах предвид, че съм оставил мненията на нашенските капацитети за десерт...
5
Англия / Re: Brexit - на финалната права
« Последна публикация от roshko - 16 Януари 2019 год. 15:48 часа »
Нищо ново под слънцето. Факти, които са кристално ясни и аз ги писах по-долу. Само дето са твърде лаконични, така както и причината за вота през 2016.
Никой, повтарям никой не знае какво иска. Или... иска запазване на всички привилегии и отпадане на всички задължения. Е, и аз искам да не плащам данъци, ма... не стаа!
От вчера гледам нон-стоп ББС, не че голямо геройство, ама и аз надавам ухо на мнения, доколкото ги разбирам, естествено.
Това, че с безпрецедентно мнозинство отхвърлиха единствената възможна сделка за Брекзит е още едно доказателство, че Брекзит няма да има, според мен!
Защо? Защото ако я бяха приели, връщане назад няма! И пак повтарям - тази "сделка" беше нищо повече от споразумение по какви правила ще се разделят с ЕС, а не финален договор! ! ! Ако вчерашния вот беше негативен, паунда днес щеше да е по-евтин от еврото, а може би и от долара, но той се оттласна от тримесечно дъно...

П.П. Относно работните места. Ако оттеглят член 50 и паунда върне и половината от предишната си величина - нашите работни места ще бъдат не по-малко застрашени макар и не внезапно. Същото се отнася и за обратния сценарий. Свикнали сме на сътресения, а те в днешно време са на дневен ред. Нищо няма да се подобрява в бъдеще, така че... дупе да ни е яко, така или иначе. И преди съм го казвал - в кратко бъдеще ще ни е нужна гъвкавост повече от всякога!
6
Англия / Re: Brexit - на финалната права
« Последна публикация от Форумният маневрист - 16 Януари 2019 год. 14:23 часа »
Ето едно много интересно мнение на една госпожица или госпожа във коментарите на дира, чета ги и има интересни:

sme6enpla4
В дискрецията на ю.к. са следните варианти:
1. Брекзит без споразумение- срок на настъпване- 00:01 ч. на 30.03.2019г.
2. Искане за удължаване на 2годишния период от страна на ю.к., насочено към Европейският съвет.- срок - както се казва“ от вчера“- т.е. колкото се може, по-бързо
3. Използването на решението на СЕС - ако обществената нагласа в ю.к. е за оставане на ю.к. в ЕС и правителството на ю.к да реши едностранно да изтегли нотификацията си за напускане на ЕС.
Други юридически варианти не съществуват пред ю.к., защото , до настъпване на една от 3те правни хипотези, ю.к. продължава да е обвързана от договорите за ЕС и от вторичното ЕС законодателство, които не й дават други юридически възможности. Който разбрал- разбрал, а който не е- да си развива докрай британските политически фантасмагории!
А меркел си върши политическата работа- дава време на британците да се освестят и въпреки това- никой не може да даде това, което няма- британците- желание за оставане в ЕС, а ЕС- безкрайно време на британците, в което те да се изживяват като владетели на ЕС и на света.

С няколко думи, Брекзита е задължителен, а отказ от такъв според мен ще взриви обществото, до положение да падне целия политически елит. Така че брекзита предстои, въпроса е дали на 30 март, или некой месец по-нататък със всичко произтичащо преди и след това. Аз се надявах на сделка вчера, защото щеше да ме запази тук по някакви договорени правила. Липсата на сделка (което беше изначалния Брекзит) не ме пази и работата и живота ми тука висят на косъм.
Вече Ягуар освободиха 4500 човека от миналата седмица, и шофьорите дето работеха там на ония супер-дупер договори от 49К на година и ходеха сякаш са с два чифта ташаци.. нещо май ще търсят работа на други места. А познай кой ще си тръгне за да си вземат техните. Правилно. Това съм аз. Ние сме 4-ма чужденци, като ни махнат, все ще намерят 4-ма техни да ни заместят. Ей ги, шофьорите на Ягуар/Ландроувър. Та за тва се кахъря, ама в крайна сметка карай да върви, каквото стане, това ще е.
7
Законодателство / Re: Двойка при 3.5т
« Последна публикация от Форумният маневрист - 16 Януари 2019 год. 14:07 часа »
Нямат основание за претенции по закон. Както казах, ако имат съмнение, могат да ти вземат ключа и да те накарат да почиваш, и това могат да го направят абсолютно със всеки. Но трябва да видят че си много гроги. Мерси и аз. Успехи!
8
Англия / Re: Brexit - на финалната права
« Последна публикация от roshko - 16 Януари 2019 год. 12:49 часа »
Аз изказвам лично мнение базирано на интуиция и анализ, нищо че изглежда като на последна инстанция.
А това, че най-малко тази година няма да има Брекзит, аз давам почерпка ако се случи обратното.
Още нещо Важно. Така бленуваната "сделка" е аджеба, начина по който ще премине преходът към Брекзит,
а не какво ще се случва нататък. С други думи и да излязат Без сделка, това не означава, че на следващият ден, месец, година,
не може да има споразумение, което да е и по-добро отколкото договора с ЕС. Това е хипотеза, естествено...
Ей, няма да си затрият държавицата ей тъй!... Има една Баба, дето им набива канчетата систематично и мислим благодарение на нея са тези, които са.
Вчера ми изплува една идиотска идея. Ако по някакъв странен прецедент мнозинството гласува на референдум да пуснат ядрена бомба върху
Биг Бен, дали ще се случи!?
Най-лошото в случая е, че никой не каза на хората преди да гласуват, какво точно е Брекзит, та дори и в момента никой не знае...
9
Законодателство / Re: Двойка при 3.5т
« Последна публикация от Hell4hustler - 16 Януари 2019 год. 11:41 часа »
Благодаря за отговора! Бях чувал, че някои полицаи се заяждали, ако няма място за спане, пък осъществяваш международен превоз, дори и при тези бусове.
0,33€/км.
10
Законодателство / Re: Двойка при 3.5т
« Последна публикация от Форумният маневрист - 16 Януари 2019 год. 02:55 часа »
До 3.5 тона не подлежи под лиценз. Следователно не подлежи на контрол освен този на теглото. Разбира се в някои държави ако те усетят, че си карал и работил повече от определен период от време (не ги знам точно, предполагам колкото при камионите), то могат да те накарат единствено да спреш на паркинг и да ти вземат ключове и/или документи за да те спрат на място, но пък вие сте на двойка, така че това едва ли ще стане. Мой приятел с лека кола го спира полицай в Германия със съмнение че е уморен, лъкатушел с колата, и директно му взел ключ, а оня легнал да дремне 3-4 часа, по някое време полицая го събудил и му го върнал. Странна работа са тия германци :)
Другото е, че при още един шофьор и багажа му, все ще сте отгоре с килата.

Ако не е тайна можеш да споделиш в темата, на какви стотинки/км работиш? Ако не е за публично казване, моля на лично ми пиши, пък ако изобщо е тайна, извинявай че попитах :)
Страници: 1 2 3 ... 10

* Последни мнения

Re: {Форумът} от roshko
[Днес в 07:58 pm]


Държавната "Автомагистрали" ще изгражда 134 км от АМ Хемус от Topdrivers INFO-BOT
[17 Януари 2019 год. 14:25 часа]


Автобусните превозвачи са против тол системата от Topdrivers INFO-BOT
[17 Януари 2019 год. 14:20 часа]


Re: Brexit - на финалната права от roshko
[16 Януари 2019 год. 16:18 часа]


Re: Brexit - на финалната права от roshko
[16 Януари 2019 год. 15:48 часа]


Re: Brexit - на финалната права от Форумният маневрист
[16 Януари 2019 год. 14:23 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Форумният маневрист
[16 Януари 2019 год. 14:07 часа]


Re: Brexit - на финалната права от roshko
[16 Януари 2019 год. 12:49 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[16 Януари 2019 год. 11:41 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Форумният маневрист
[16 Януари 2019 год. 02:55 часа]