collapse

Публикувай отговор

Име:
Ел. поща:
Заглавие:
Икона на съобщението:

Потвърждение:

натисни alt+s за да въведеш/публикуваш или alt+p за да направиш предварителен преглед


Обобщение на темите

Публикувана от: driver1
« -: 20 Април 2018 год. 20:43 часа »

Шофьорът не е виновен - НЕ! Говорил по телефона излегнал се като на почивка, бил е изнервен, отказвал е почивки под претекст, че бързал, защо не и преуморен, пътниците са били без колани. Той няма никаква вина, някой да не си помисли обратното! За всичко това е виновна шофьорката. Защо? Защото някога в миналото и е взимана книжката, нищо че е била трезва в момента на случката, защото е проявила несъобразителност, което е углавно престъпление, защото е жена и не е профешънъл, най-вече, тоест не ни е колежка!
Ако някой удари шамар другиго и потърпевшия гътне от спукан апендикс или язва, убиеца е насилникът, нали!? Предизвикал е стрес на организма...

Ненужно абсолютизираш фактите и дори ги изкривяваш за да се обосновеш. Нито е говорел по телефона, нито се е излягал, нито е отказвал почивка. Специално за почивките ще кажа, че те са регламентирани и съвпадат със спирките по трасето. Това не е автобус за екскурзии. А който не е возил хора, не знае какъв кошмар е.
Шофьорката е виновна, не защото и е отнемана книжката, а защото не знае как да държи пътя. За професионализъм при нея и дума не може да става.
А пък примера с шамара и спъканата язва си е нелепица, нямаща нищо общо със случая.
Публикувана от: Рошко
« -: 17 Април 2018 год. 10:55 часа »

Шофьорът не е виновен - НЕ! Говорил по телефона излегнал се като на почивка, бил е изнервен, отказвал е почивки под претекст, че бързал, защо не и преуморен, пътниците са били без колани. Той няма никаква вина, някой да не си помисли обратното! За всичко това е виновна шофьорката. Защо? Защото някога в миналото и е взимана книжката, нищо че е била трезва в момента на случката, защото е проявила несъобразителност, което е углавно престъпление, защото е жена и не е профешънъл, най-вече, тоест не ни е колежка!
Ако някой удари шамар другиго и потърпевшия гътне от спукан апендикс или язва, убиеца е насилникът, нали!? Предизвикал е стрес на организма...
Публикувана от: Waleri cvetanov
« -: 17 Април 2018 год. 07:54 часа »

Отзад-напред:
Не виждам нещо лошо в това, че ще се въведе по-строг контрол върху ползването на коланите в автобусите.
В междуградските автобуси се експлоятират зверски - всеки, който е летял с нискотарифна авиокомпания знае как е. Просто не се спират, а графика е разчетен до секунди, автобусите имат GPS проследяване и от офисите искат обяснения за всяко отклонение и колегите правят, каквото могат. Дори си имат собствена система за "анно предупреждение" За съжаление това невинаги завършва добре...
И без претенции за юридическа компетентност - смятам, че съдът няма как да отсъди въз основа на предположения - какво би могло да се направи, когато няма умисъл, а какво фактически вече е направено. А е направено това, че в следствие на съприкосновението лекият автомобил е предизвикал дебалансиране и отклонение на автобуса.
Публикувана от: kras
« -: 17 Април 2018 год. 02:17 часа »

Политизирането е излишно. Не трябва да се обръща внимание на някоя си фръцла във фейсбука. Всеки може да си говори и пише каквото иска, ние трябва да сме достатъчно умни да можем да преценим какво става.
Аз не мога да съдя, не съм учил и не ми е работа да раздавам правосъдие. Тук просто изкоментирах какво вероятно се е случило, а какво реално се е случило, нека тия с дипломите и експертизата да се произнесат. Сигурен съм, че девойката ще получи наказание за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на опасно шофиране. И мисля, че присъдата и няма да е условна, макар и да не е много тежка. Ще полежи година-две. Такива са законите, уви.  Водача на автобуса няма да бъде съден понеже няма абсолютно никаква вина за инцидента. Можем само да коментираме какво БИ МОГЪЛ да направи, а НЕ Е НАПРАВИЛ. Но това пак са наши си странични заигравки с темата и се надявам това да не повлияе на разследването.

На въпрос на водещия в едно неделно предаване, собственика на "Юнион-Ивкони" каза: "При нас шофьора не е имал нарушения". Което автоматично ме наведе на мисълта, че може би някъде в кариерата му има такива.
Отделно съм виждал как карат синковците тия дапи, страх да те хване...

От цялата дандания ще излезе само едно - масово ще наслагат на автобусите колани и ще се ползват!
Публикувана от: roshko
« -: 17 Април 2018 год. 01:13 часа »

П.П. Не случайно споделих спомени от случки. Бил съм свидетел и на чужди и на собствени грешки! Който не е грешил нека пръв хвърли камъка! Ако си сложа ръка на сърцето, трябва да кажа, че няма виновни - виновни са обстоятелствата и лошия късмет. Вероятно всички сме правили подобно нещо, каквото е правила девойката в случая, за да причини това ПТП. Почти всеки ден се случва да изпаднем в непредвидена, критична ситуация, но ни се е разминавало. Е, на тях не им се е, за огромна жалост!... Бог да ни пази!
Публикувана от: roshko
« -: 17 Април 2018 год. 00:26 часа »

Хора, помислете малко, моля Ви! Няма никаква логична причина, девойката откланяйки си вниманието, да се забие като Томахоук в автобуса. Колата се е отклонила от праволинейната си посока плавно и е зажулила автобуса. Всичко останало е вследствие на реакцията на шофьора на автобуса! Това е моето мнение! Не, че вярвам на експертите и правосъдието, но с нетърпение очаквам тяхното окончателно решение! За мен темата е въпрос на справедливост, нищо повече! ! ! Затова съм се запалил толкова, ако някой се чуди...
Публикувана от: roshko
« -: 16 Април 2018 год. 23:38 часа »

А на манипулативния и тенденциозен коментар на прокурора по делото ще посветя един широк коментар, само да си осигуря достатъчно време. От петте му изречения, за всяка отделна дума мога да напиша страници, само да ми дойде музата!...
Публикувана от: roshko
« -: 16 Април 2018 год. 23:14 часа »

Са... възползвайки от трибуната, която надявам се е достатъчно ограничена за да повлияе на съдебното решение,  ще се ползвам от правото си на лично мнение и ще опонирам на Валери. В стил ранен Райбер, ще дам 75% вина за обръщането на автобуса на водача му, а за ПТП-то като цяло - 100% на водачката. Дали се е чешала по мичката или си е бъркала в носа, не е никакво отежняващо вината обстоятелство! Ударила се - ударила се, можеше и да е спукала гума... Тогава кой щеше да е виновен, гумата???
По повод търкането/удара в гумата, нямам никакви претенции - всеки има право на мнение, нищо, че аз не мога да намеря нищо логично в това, може грешката да е в мен...
Бенник, не казвам, че не е имало удар, но последващият резултат дали е следствие на удара или на действията на управляващите МПС-тата. Само обърни внимание, когато ТИР-а е в нивата, колат още не е напуснала асфалта! Ако всичко беше последствие на удара, колата трябваше да изхвърчи от пътя, а не камиона... ;)
Публикувана от: driver1
« -: 16 Април 2018 год. 21:32 часа »

Не, не - от показаното в репортажите, а и от твърденията на пътниците става ясно, че автобусът е ударен в предната му част, а не в гумата. При това ми се струва, че ударът не е много силен. Но сигурно има свръх реакция на шофьора му, може би, резултат на изненадата, с последващо неовладяване на заклащането, което при автобусите е значително и влияе на управляемостта.
Независимо от това, продължавам да твърдя, че шофьорът на автобуса не може да бъде обвиняван като съпричинител на произшествието, затова, че не е успял да го предотврати.
Да се направи цялостна автотехническа експертиза на лекия автомобил за да се разбере за какъв необичаен "шум" лъже причинителката. Пък и дори да чуеш някакъв шум, кой нормален шофьор пуска волана и се пъхва под таблото за да установява източника.
Мен ме дразни, че от всички възможни причини, най-много се обръща внимание на шофьора, самия автобус, мантинелата и пр. На некадърничката с автомобилното оръжие в ръце - почти нищо!
И, естествено, случаят се политизира налудно.
Пускам ви само един цитат от коментар във Фейсбук по темата, пък вие кажете, да идват ли ония с усмирителните ризи:

      "Соня Сергиева
13 април в 15:09 ·

Ужас! Сега разбрах за катастрофата! Нямам думи! Скръб! Дали му е мястото да напиша, че гадовете, които ни управляват трябва да изчезнат на мига? Погром, това сътвориха! Проклети да са! Хаос и смърт! До кога, ще мрем за да управлява тази неграмотна и мракобесна шайка! Окупирали са държавата с некадърници и безотговорници, и сеят само разруха и смърт!"
Публикувана от: bennik
« -: 16 Април 2018 год. 19:03 часа »

Не мога да се съглася, ако нямаше удар оня с колата щеше да продължи напред,а не в нивата.Думите на Крас-"А защо да не може една лека кола да извади автобус от равновесие? И дума не става да коментираме разликата в масите. Но ако колата само докосне предната лява гума на автобуса, тринето ще дръпне тежкия автобус наляво, а шофора инстинктивно ще завърти волана надясно. При една свръх-реакция каквато вероятно да е имало, дясната предна гума е попаднала на банкета, който се виждаше, че е по-нисък и доста неравен. Всеки от нас знае, че при висока скорост, ако стъпиш на банкета, дори и идеален да е, ще изгубиш контрол."А,ако удара е в предната част на предното колело то няма нужда и от завиване на дясно.
Публикувана от: roshko
« -: 16 Април 2018 год. 18:12 часа »

https://www.facebook.com/BlaFoxTV/videos/570390316678569/

Виж траекторията на червения камион, без да има удар! Идентична е, според мен ситуацията!...
Публикувана от: roshko
« -: 16 Април 2018 год. 17:54 часа »

Тоя с камиона нямаше повече от 1-2 секунди да реагира.А, ако е гледал престрояването на тези които го изпревариха даже не е видял и колата.А за тонаж може и 40т  да е бил.Просто както каза Крас едно докосване в лявата гума и колко бързо вирна гумите.

Спри на кадър момента на предполагаемото докосване на колата в камиона! Той вече е извън "релсите". КАТЕГОРИЧНА реакция на тиражията! ! ! Нищо общо с удар, как както предполагам е в коментираната случка...

П.П. 1. ... и ако твърдението на Крас има някаква меродавност, то камионът трябваше да иде в другата посока. Наляво, а не надясно! ;)
П.П. 2. Автобусът е ожулен по средата, а не в зоната на гумата, ама това дори няма никакво значение...
Публикувана от: bennik
« -: 16 Април 2018 год. 16:37 часа »

Тоя с камиона нямаше повече от 1-2 секунди да реагира.А, ако е гледал престрояването на тези които го изпревариха даже не е видял и колата.А за тонаж може и 40т  да е бил.Просто както каза Крас едно докосване в лявата гума и колко бързо вирна гумите.
Публикувана от: bennik
« -: 16 Април 2018 год. 16:31 часа »

Ако се съмняваш виж това-http://www.videokadri.net/video/34966
Публикувана от: roshko
« -: 16 Април 2018 год. 13:58 часа »

Естествено пиклата е "черешката на тортата", тук не може да има никакъв спор! Моят коментар е по повод на твърдението или отричането, щото кола може или не може да обърне автобус. Та, според мен е невъзможно, та дори и ударът да е перпендикулярен. Да го скърши на две - да, ама да го обърне... Представете си, две тела са движат успоредно. Каква част от силата на тежестта и инерцията ще променят посоката си на 90 градуса при тази скорост и това разстояние между телата?... Това с триенето в предната гума го изключвам, защото няма как да стане при две подвижни тела, това не е клин да се забие в колелото, пък и автобусът се е отклонил надясно, не наляво...
Както и да е, станалото - станало. Не можем да го върнем...
Публикувана от: driver1
« -: 16 Април 2018 год. 09:53 часа »

Моята стратегия е следната:
Старая се да запазя правата посока, независимо накъде е тя, без резки корекции. Разбира се, трябва да се отчита и скоростта - колкотото по-висока, толкова по-малко корекции.
Имал съм подобен случай на М25 - Северен Лондон. Спука ми се предна лява гума и рязко ме дръпна наляво. Аварийната много тясна и инстинктивно усетих, че няма време и място за корекция и продължих направо. Добре, че откос почти липсваше, минах през някакво мини бордюрче и се спрях в нивата. Композицията затъна, но остана изправена. На всичкото отгоре бях и с едни високи и тежки складови конструкции.
Но в случая, ако пиклата не си беше почесвала .тката, нямаше да има ПТП. Тя е в основата на всичко. Шофьорът може да бъде винен, че не е успял да се справи със ситуацията, но не и обвинен за катастрофата.
Публикувана от: kras
« -: 16 Април 2018 год. 09:04 часа »

С това ми се струва, че искаш да кажеш, че реакцията на шофьора е била леко пресилена и не отговаряща на реалната ситуация. Аз като научих за катастрофата, говорих с баща ми, и го питам: "Колко е годишен шофьора на автобуса, че ми се струва ще да е млад, както ми обясняваш".
Та моето мнение е същото. Леко неадекватна реакция. Тук не вменявам вина и никога няма да обвиня водача на автобуса, защото ако оная овца не се е ударила в него гледайки си в телефона примерно, не би се налагало да се реагира. В крайна сметка ние сме професионални шофьори, а не рали състезатели или каскадьори. Никой не ни обучава как да реагираме при катастрофа и от нас не се очаква да правиме чудеса. Всичко е до мислене и опит. Но според мен и така както си представих сцената гледайки кадри по ТВ, колегата е свръх реагирал. Също и банкета не ми хареса, не може да е проектиран така, че да изпадаш от пътя с дясната гума и да има 5 см разлика.
Всичко би минало с едно здраво стискане на волана и плавна спирачка за да се намали енергията на удара и за да си остане в платното. Все пак трябва да му е ясно на всеки шофьор, че тва са 15-20 тона маса, не е лека кола да реагира мигновено на волана.
И особено ако има и леко докосване на предна лява гума, както писах по-горе. Тогава само със стискане на волана няма да стане, щото автобуса тръгва рязко на ляво и се налага съответно рязка корекция, но ако е твърде рязка става тоя камшик ляво-дясно-ляво-дясно... и излиташ в една от двете посоки.

Представете си един идеално широк път при който няма мантинели, лош банкет а предостатъчно място от двете страни. Какво ще стане? Колата ще се удари в автобуса, той ще дръпне в дясно за да се отдалечи, ще има достатъчно време и място да спре безопасно. Но тесния път (нормална магистралка)+ свръх реакцията + ниския банкет са взели цената си.
Публикувана от: roshko
« -: 16 Април 2018 год. 02:14 часа »

Сега се сещам... пътуваме с един колега къде Полша с бойното Опелче. Он кара, Я жулим бира да ме приспи, че бех карал доста, но не мога да спя прав на седалка.  Тъкмо му бех турил чистак бърсак летни гуми, беше февруари, ма викам ем нови, ем на прибиране че е жега, ше се оправим, не че нямах и четири таралежки. Обаче, не щеш ли започна да побелява пътя, морък сняг. И колегата как си изпреварва един ТИР, отпред некой летен шофер направи скомина и трафика взе да спира, а колегата май се беше и заблеЯл. Аз ли го стреснах или той сам, та кат скочи на спирачките и Опелчето кът шейничка. Върти волана - уй, въри къде двете лайсни на ТИР-а, да са завира под него. В последния момент (що очаквах сам са сети) му изкрещях: "ПУСНИ СПИРАЧКИТЕЕЕЕЕЕ" и слава Богу реагира мигновено и ги пусна, та са закрепи в нашето си платно.
Еднаж в Норвегия, па с него колега, след оня най-дългия тунел в света дърпаме по един як баир и го усещам как почва да олеква и му викам: "ГАЗ, ГААЗ, ГАААЗЗззз" - Спокойно вееее, виж че си върви... вика он. И след няма и 50 метра закинАхме на 200-300м от билото, та идвАха да ни влачат що и веригите не помогнАха... они се слагат преди да закъсаш, а не след туй... Ма бас фатам, че ако бех карАл язе, щехме изтикаме, колкото и нескромно да звучи...
Публикувана от: roshko
« -: 16 Април 2018 год. 01:39 часа »

...Рефлекса на всеки шофьор е да се отдалечи от удара, а не да притисне колата обратно. Който е карал автобус знае, че при резки движения с волана съвременните авто буси стават неустойчиви. При липсата на време и разстояние за да укроти разклащането...
Точно в десетката! Слушах внимателно обяснението на шофьора (съветвам ви и вие да го направите!) и видях ожуления странично автобус. Не мога да кажа, че колата се е забила в него, еле па да го е пробила едва ли не... Аз лично съм се возил в кола превъртаща се през таван, та имам опит. Знам момента в който застава на кантар и имаш усещането, че аха ще се върне, но в следващия момент при въртенето на волана наляво се усеща нещо като камшик/шамар и нататък е ясно. Според мен шофьорът е направил класическа маневра за изправяне на две колела, точно както описа и Валери и самият шофьор. Видял е в огледалото, че колата го налита и инстинктивно е кръшнал надясно за да й избяга. След което също така инстинктивно е кръшнал наляво за да избегне излизането от пътя и като добавка слагаме "помощта" на леката кола, в който момент, дори може да не е била нужна за да се изправи на две колела, както шофьорът сам казва, че е въртял наляво, но автобусът не е реагирал. Напротив! Реагирал е полягайки в канавката... Класика! Може да се спори дали е било по-добре да го върне на колела с въртене към канавката или това, което е станало. При алтернативата и срещане на препятствие, можеше жертвите да са и повече. Ако шофьорът на автобуса беше държал здраво волана (с лек натиск наляво в момента на удара), френското возило щеше се удари, почти като в стена и да се върне или в лявата мантинела или щеше се върти като пумпал известно време. Никого не оправдавам или обвинявам! Това е моят прочит... Жалко за жертвите! Лека им пръст!
Публикувана от: kras
« -: 15 Април 2018 год. 20:19 часа »

А защо да не може една лека кола да извади автобус от равновесие? И дума не става да коментираме разликата в масите. Но ако колата само докосне предната лява гума на автобуса, тринето ще дръпне тежкия автобус наляво, а шофора инстинктивно ще завърти волана надясно. При една свръх-реакция каквато вероятно да е имало, дясната предна гума е попаднала на банкета, който се виждаше, че е по-нисък и доста неравен. Всеки от нас знае, че при висока скорост, ако стъпиш на банкета, дори и идеален да е, ще изгубиш контрол. Аз самия съм стъпвал на банкет и съм бил на крачка от тежка катастрофа. Не казвам, че пътя е лош, и че автобусния шофьор е имал лоша реакция. Има такива възможности, но тях не ги коментираме. Виновникът е ясно кой е. Има и още един виновник, макар и косвен. Самия манталитет на българина, да има колан и да не го използва. Видя се в новините, имало е колани, но никой не желае да ги поставя, въпреки, че шофьорите ги подканват.
Жалко за хората... нооо инцидентите учат!

И понеже темата е "Войната на пътя", ама в БГ наистина е война! В нашия град никой не пуска мигачи например, сега ми направи впечатление.. В кръговите никой не си седи в лентата и всеки сече напряко. Предимство - забрави. Пешеходци - ще чакат. Направо е ад...
Публикувана от: driver1
« -: 15 Април 2018 год. 16:32 часа »

Масите на двете МПС-та наистина са несъизмерими. Обаче лаиците смятат, че колата е ударила автобуса плъзгащо и го е избутала от пътя. Това не е точно така.Колата е загубила контрол и е ударила автобуса странично, независимо как. Рефлекса на всеки шофьор е да се отдалечи от удара, а не да притисне колата обратно. Който е карал автобус знае, че при резки движения с волана съвременните авто буси стават неустойчиви. При липсата на време и разстояние за да укроти разклащането шофьорът му е пропаднал в канавката. Може и да не е бил достатъчно хладнокръвен и много изненадан, но произшествието така, или иначе не го е причинил той за да се говори толкова много за автобуса, шофьора му, мантинели...дън-дрън! Виновна е пиклата зад волана на колата, никой друг!
Публикувана от: bennik
« -: 15 Април 2018 год. 14:54 часа »

По думите на първия спрял на катастрофата ,карал 300м след автобуса,когато дошъл на място колата била под колелата на автобуса.Тоест според мен за да е под него заклещена тя от началото на удара до пълното спиране на автобуса е влязла в багажното междуосие.Как тогава този автобус да държи пътя с "буца" между осите, а удара не е бил явно лек за да се заклещи отдолу, та спокойно може да го избута от пътя.
Публикувана от: roshko
« -: 15 Април 2018 год. 01:07 часа »

Неска бех провокиран от мнения у фейса, по повод този злощастен инцидент, да са замисля, дали само кола може кола да извади автобус от равновесие. Чух и коментара на шофьора и отговорът ми изгря пред очите. Сигурен съм, че сега ако го запиша на хартия, няма да се различава много от бъдещата експертиза, макар че разни "експерти", с изказали различни версии... Кога си ида при компа и ако темата са развий, ша довърша...
Публикувана от: driver1
« -: 14 Април 2018 год. 09:20 часа »

Отново коментираме поредната касапница на пътя.
Отново лицемерен национален траур за жертвите.
Отново повод за комерсиалните телевизии да запълват програмите си с драматични репортажи.
А войната си тече - не ни заплашват нито ракети С400, нито "Томахоук" - сами се изтребваме - бавно, методично, но устойчиво.
Първоначално се чудех как и този инцидент може да бъде използван политически, както обикновено - магистралата - перфектна, атмосферните условия - мечта, шофьорът с всички необходими документи, автобусът - чисто нов, полицията пристигнала на третата минута, пожарната - на осмата, а Спешна помощ - в нормативното време...
Обаче не чаках дълго - дежурните "корифеи" на дежурство по телевизиите не закъсняха да изкажат "компетентни" мнения със оттенък на категоричност, нищо, че повечето са били само пътници в автобус.
Заваляха версии - че кола не можела да извади автобус от равновесие, че шофьорът е трябвало да предвиди ситуацията (!), виждайки, че друг автомобил е започнал изпреварване, че точно на това място нямало  мантинела, а трябвало...
И нито дума за ниската квалификация и безумието на водачката на предизвикалия катастрофата автомобил!
И темата обичайно се политизира.
Защото, ако имало мантинела...ала-бала! Аз пък казвам, че, ако това камикадзе с колата не беше таранило автобуса, нямаше да коментираме сега трябвало ли е да има мантинела на това място. Но телевизионните коментатори знаят - мантинелата е причинила катастрофата, не безумието.
И, обичайно, спекулации и обвинения по веригата до самият връх на държавата!
Не, драги ми смехурковци, управлението ви е ваша еманация - не може да има качествено управление, ако самите вие сте некачествени.
Престанете да се представяте за нечия жертва! Жертва сте на самите себе си.
Докато не  се осъзнае това, черната хроника ще бъде богата.

* Последни мнения

Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от driver1
[24 Април 2018 год. 18:39 часа]


Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от Ceki
[24 Април 2018 год. 13:48 часа]


Професионална компетентност от Тричкова
[23 Април 2018 год. 16:18 часа]


Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от Стойчо
[21 Април 2018 год. 23:07 часа]


Re: Войната на пътя от driver1
[20 Април 2018 год. 20:43 часа]


Re: За колеги без опит! Старт в кариерата! от Стефан
[18 Април 2018 год. 19:56 часа]


Re: Войната на пътя от Рошко
[17 Април 2018 год. 10:55 часа]


Re: Войната на пътя от Waleri cvetanov
[17 Април 2018 год. 07:54 часа]


Re: Войната на пътя от kras
[17 Април 2018 год. 02:17 часа]


Re: Войната на пътя от roshko
[17 Април 2018 год. 01:13 часа]