Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Видеото е много силно!Всеки трябва да го гледа и помни.Браво Rider!
2
Български политики / Re: Директивата за командированите работници
« Последна публикация от kras - 13 Ноември 2018 год. 16:10 часа »
Сетих се още какво, но бързам за работа, утре ще добавя още нещо. За начина по който българските фирми умеят да правят транспорт. като бележка си го пиша.
3
Български политики / Re: Директивата за командированите работници
« Последна публикация от kras - 13 Ноември 2018 год. 14:12 часа »
Хрумна ми какво още можеше да се промени. Моя баща мрънка, че пенсията му е 200 лв. Викам му, баща ми, ти като беше шофьор през кариерата си по време на соца колко пари взимаше? Не максимално чат-пат, а редовна заплата. Малко над 200, отговаря ми. А колко взимаше германския шофьор за същата работа в Германия? Той - не знам! Е, викам, аз знам. 1500-1700 дойчмарки. Е, как да взимаш германска пенсия, като цял живот си взимал 200 лв?

Пренасяме се в наше време. Колко е заплатата на един шофьор у нас? За международен последно ме осигуряваха на 415 лв, преди 5 години. Горницата - командировъчни. Обаче командировъчните не правят пенсия! Тях си ги харчиш сега, а като паднеш от старост, ще взимаш 300 лв пенсия и толкоз! Щото си бил бунак на младини и не си работил за заплата, а за командировъчни. Някой протестира ли срещу това, че доходите се формират по бандитски начин? Щото фирмата на разходената командировка няма осигурителна тежест, просто разход на фирмата. Ама пък що да е бандитски, това е закона!?

Закона Макрон щеше да регулира това, защото не определяше командировъчните, а заплатата. Доработките във Франция и Германия се добавят към основната заплата и така тя от 400 ставаше 1200. При 1200 заплата, редно е да вземеш 1000 пенсия. Обаче греда. В България има таван на пенсиите.
Не си спомням някой да е протестирал и срещу това.

Всички посочени цифри са приблизителни, но не са далеч от истината.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/164047/umfrage/jahresarbeitslohn-in-deutschland-seit-1960/
където семейство от двама в Германия получавало над 37000 днешни евро през 1985 г, а моите двама родители носеха годишно в къщи около 4500 лв. заедно, което по курса марка/евро/лев са... знам ли... със много оптимизъм 3000 евро/год или по 1500 на човек... жалка работа.


А ето къде бяхме през 2018 година и какъв по-прекрасен пример за това, че закона на Макрон трябваше да бъде приет.
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/37401/umfrage/gesetzliche-mindestloehne-in-der-eu/
4
Български политики / Re: Директивата за командированите работници
« Последна публикация от kras - 13 Ноември 2018 год. 13:37 часа »
Навлата се образуват като се умножат изминатите километри по цената на километър. Дори 5 цента при 10000 километра дават огромна разлика в приходите от един камион. Отделно допълнително се договаря кой и как плаща магистрали, празни километри (колко и по колко), тонаж, признати маршрути и т.нат. Западните превозвачи работят на един благодатен пазар, с много производство и много възможности. Когато заживях в Англия, че и до ден днешен, не мога да осъзная мащабите на производство, индустриални зони, всеки нещо произвежда, бизнес, пари, масивно нещо! Бъглгария е една гола вода в сравнение с коя да е западна дърважа, дори бившите соц са доста пред нас (виж справка за БВП по държави)
Но за договаряш трябва първо отлична комуникация, добри отношения, тежест на пазара... не може Ганьо с два стари влекача и грам западни езици да договори по-добро навло от Джордж, който си е англичанин и има 50 нови композиции, зад него стои държава, традиции, сериозен застраховател и т.нат.
Капиталът управляван от капиталиста може и да не е идеалния носител на социални придобивки, но за сега няма друг измислен. И не е лошо ако Домусчиев пие вино от 20000 (двайсет хиляди, не две хиляди, има видео филм по въпроса за неговия лайф-стаил) евро бутилката, стига да си е платил данък печалба, а в разходите за заплати да е заложена приемлива за работника сума. Под приемлива да се разбира поне достойна. Да е вложил в бизнеса, вместо в Бугати за 5 милиона, а ремаркетата да са целите в кръпки, а гумите износени до телове (виж началната страница на сайта, фирма Биомет). За теловете хиперболизирам, айде от мен да мине :) Да, капиталист съм, щото не вярвам, че държавата е добър стопанин и това, че навремето по тошово сме живели добре са пълни глупости, да не отпочваме такава тема... Ние трябва да се равняваме по водещите западно европейски дърважи, а не по азиатските, па ако ще и Китай да е. Но това е мое лично убеждение. Капиталист съм, щото харесвам богати хора, а не бедни мрънкачи, щото ми е приятно да общувам с капиталисти, вместо социалисти, щото капитала е направил света такъв какъвто го познаваме, модерен и динамичен, а не западнал и мрачен. Истинските модерни капиталисти - визионери всъщност са най-великите личности живели някога, света се движи напред от тяхната мисъл, а не от тази на бедната и проста селска ватенка с пушка и петолъчка на каскета.
И да, трудно е на съвременния български капиталист за кратко време да стане равен на западния и от онова мислене да придобие правилното. Иска си едно 50 години и да отмрат 2-3 поколения, за да се поправят щетите от соца.

Накрая за протеста. Моето лично мнение и както казах по-горе е, че протеста е излишен, държавата не определя цените на петрола, данъците ще се вдигнат съвсем поносимо, примерно от 12 лв на 16 лв за стара Опел Корса, и няма как да не се вдигат изобщо. Без акциз на горивата не може. Колко трябва да си прост, за да не разбираш подобни елементарни неща. Високите застраховки са по-скоро необходимост, в момента една застраховка в БГ не ти дава нищо, освен легалност на пътя, в цената няма включено абсолютно нищо, да не обяснявам как е на запад. И едва ли ще са на цени които протестиращите повтарят като едни глупаци, заедно със малоумното скандиране "Българи юнаци", като че са на футболна среща. И оставка? Сега точно как ще помогне това? И в крайна сметка, като искаш да протестираш, иди на жълтите павета, а не да тормозиш хората, точно като някаква селска милиция.

А причините да са ни ниски заплатите са елементарни и се крият в Кодекса на труда, данъчното образуване, лимитираните максимални заплати и пенсии, голям процент сива икономика както и други. Защото има силно лоби на утвърдените огромни компании  за да не се пипат законите, щото така им е ИДЕАЛНО! Много ясно, Кауфланд продава на цени западна европа, а отчислява заплати Казахстан! Да не се лъжем, те са основния бизнес и дават тенденциите при заплатите. И когато осигуровките се изчисляват по методология от социализма, няма как да правиш капитализъм. Основите на тоя проблем се крият в едно от правителствата на БСП през ранните 90-те години, на Луканов по-точно, когато бяха приети половинчати мерки за поемането към пазарна икономика, та и до днес нищо не е променено. Дори великите реформатори от СДС, от които се очакваше да направят нещо - и те милите бяха толкова фокусирани в себе си, че изпуснаха момента.

В Англия през 2016 година смениха пътния данък на колите не с проценти, а в пъти. Пример, че сега гледам една шкода за жената, същия модел от 2015 година имаше 30 паунда данък. Този от 2018 година е със 145. Колите са 1:1 еднакви, емисии, кубатура, мощност. И мойта дилема е: нова с висок данък, ама 0 километра, или същата стара три годишна на 80000 км с малък данък, или да си кара цитрона на 160 хиляди, но поддържан и да не се занимаваме с нова. И никой не е ревнал, че новите коли им поскъпна ПЕТ пъти данъка. Просто си плащаш и тва е. Горивото тука е над 3 БГ лева за литър дизел. Никой да не излиза с номера колко са ни заплатите! За да съм тука ми струва около 2500 БГ лева на месец, без храна, горива и удоволствия. А пък резервоара ми е 80 литра! Едно порше вървеше пред нас и дъщеря ми си щрака на телефона да му провери по номера пътния данък, така си играеме докато пътуваме, гледаме колите по номерата коя-какво-що - 2500 паунда годишно, над 5000 лв, щях да падна, за чисто ново порше бокстер, което дори не е от най-мощните и скъпите. На тая кола в България данъка и не е повече от 500 лв! Тук е 10 пъти повече. На мойта кола данъка е 330 паунда и расте всяка година с по 30, кво да правиш, закон...  Когато една кола стане на 40 години, забележете, тя получава статут на "историческа" и няма данък!
Тоест и тука има подобни проблеми, но не мрънкаме за такива неща. Ясно защо. Тогава кво излиза, че протеста е излишен и/или неправилно фокусиран.

И да, разбира се, че може, стига да мога да отговоря, ще се радвам да помогна. Горните полит-икономически размисли естествено да не се приемат за еталон, макар че е желателно, и да няма обидени, моля :) Аз за себе си това знам, това съм разбрал.

По темата горещо моля да се включат Иво Райдера, като частен предприемач с няколко камиона и driver1, като про-европейски ориентиран човек, който когато не е обиден  на света е доста добър в тия неща и ги казва точно както са. Е, малко не му е ясен чл. 107 от ЗДП, но здраве да е.  Пък ако искат...  :)
5
Български политики / Re: Директивата за командированите работници
« Последна публикация от Рая Горчева - 13 Ноември 2018 год. 11:15 часа »

Благодаря за изчерпателния отговор. Много ми беше интересно и полезно да го прочета. И да, разбира се, няма да третирам отговора ви като обхващащ и ваши колеги. Надявам се и други хора да се включат и да кажат какво мислят.

Не мога да повярвам, че сте капиталист до мозъка на костите си :) От отговора ви ми се струва, че всъщност именно интересите на бизнеса (т.е. на капиталиста) са тези, които пречат на работниците в транспортния бранш да получат необходимите условия на работа, които все пак да направят живота им по-спокоен, независимо дали чрез пари или елементарни неща като това да има къде да преспите и да не се притеснявате постоянно за товара ви.

“Факт е, че българския работодател не умее да договоря цени в транспорта. И въпреки, че няма голями разлики във стойността на навлата, то все пак малките такива дават големи печалби на западните компании срещу българските им конкуренти.”  - Може ли да ми обясните как работи това с навлата? Кой от кого наема? Нещо не ми е ясна тази част от бранша и как така западните компании печелят повече спрямо българските? Аз си мислих, че бг компаниите поддържат ниски цени именно защото държат заплатите ви ниски. Извинявам се, ако нещо не съм разбрала.

“А защо е неконкурентен? Защото не знае езици и не е общо образован.” -- Не са ли по-скоро неконкурентни хората, защото няма кой да се бори за правата им. Както казвате няма силни синдикати в България, пък и хората май ги е страх да се опълчат срещу мизериите на работодателите си? Все си мисля, че на запад не са по-образовани от нас, пък са им по-високи и заплатите и социалните придобивки. Може и да греша, разбира се.

“Кво го бърка Домусчиев, че споменахте неговата асоциация, че някой го псува по паркингите? Ми нека си псува, голема работа, ще си  пие виното от 20000 евро бутилката, пък ахмака.. той нека си псува. Дума дупка не прави!” - да. За жалост е така, съгласна съм. Не сте първият, който изразява такъв сантимент. С много работници, с които съм говорила се чувстват по този начин. Жалко.

За това, че протестиращите са глупави не съм съгласна. Все пак не е някаква хомогенна маса и според мен много голяма част от хората протестират, защото ни държат да сме бедни без особени причини и е вече ясно на всички ни. Както и горе писахте, дреме му на някой, че аз получавам 600 лв като учител, при положение, че си пие виното от 2000 евро.

Искрено ви благодаря, Крас! Нали може да питам пак, ако нещо се сетя?
6
Законодателство / Re: Странно нарушение
« Последна публикация от kras - 13 Ноември 2018 год. 00:37 часа »
Benik, не е така приятел :)
Първо никой не иска да ме глобява. Второ не става дума за работното време колко е дълго, а каква и колко почивка съм направил в 7 часа работа. И днес четох и наистина май е трябвало да направя 30 минути, пък на мен не ми се правеха, исках с една 15-ка. Понеже имам под 6 часа и двата етапа от работния ден.
Е, за мое успокоение, не могат да те глобят по Директива работно време, защото има един чл. 20, който ни изключва от разни задължителни паузи, дет се казва, хубаво е да ги спазваме, ама ако не може... обстоятелства...
Договора ми е за 50 часа седмично, но аз пък и повечето колеги често правиме по-малко и не е проблем. И никой не го прави на въпрос, щото се случва някой път и повечко да правиме.
И те така... Вече си знам как да ги увъртам.
7
Законодателство / Re: Странно нарушение
« Последна публикация от bennik - 12 Ноември 2018 год. 15:33 часа »
А между другото в тая директива май средната продължителност на работната седмица май бе 48 часа,та дявола е в детайлите .Зависи каква е часовата ставка в твоя договор и от там произтичащите последствия от нарушаване то и.
8
Законодателство / Re: Странно нарушение
« Последна публикация от bennik - 12 Ноември 2018 год. 15:04 часа »
Ами, относно въпроса-донякъде ти си отговорил в резюмето.Искали са да те глобят не заради нарушение на 561, а относно директива за работното време.Явно в договора ти като във всеки договор е записано работното време което си длъжен да упражниш за съответната заплата.Неспазването му се счита за нарушение и от там наказание за това нарушение.Сега дали е нарушение според теб или според работодателя това е субективно.От моя гледна точка единствената причина за такова наказание,е че на работодателя не му харесва да дава пари за по-малко от осем часа труд.Макар ,че е лицемерно да се захващаш за такова нарушение при положение,  че работниците ти работят в сто процента от работните си дни повече от 9часа.Може би и затова са си премълчали след отказа ти да подпишеш.А сигурно това е била и целта им-„лекинко„ да ти намекнат друг път да не правиш така.
9
Български политики / Re: Директивата за командированите работници
« Последна публикация от kras - 12 Ноември 2018 год. 12:52 часа »
Не ви обвинявам Рая, просто написах по-емоционално някои неща.
Обещавам да отговоря доколкото съм информиран по въпросите, ще допълня по-късно ако се сетя нещо. Настоявам мнението ми да не се третира като основно и най-изчерпателно, нека и други се включат. Ще напиша само това което съм обмислил, чувствам или предчуствам.
И така.

Когато БСК изрази мнение, забелязал съм, най-вероятно мнението е такова, че да касае техните собствени интереси. Капиталист съм до мозъка на костите и вярвам, че никой никому не дължи нищо и е нормално да не изгарят от желание да ни дават, още повече, че в момента нещата работят (някак си) и няма закон който да ги задължи да дадат повече. Нито на нас, нито на работниците от който и да е бранш. За да вземем повече, трябва да си го поискаме. Но да се върнем на Директивата. Това което българския транспортен бизнес каза, е че им е скъпо да спазят закона и искат изключения. Доводи - липса на паркинги (вярно), липса на хотели (и вярно и не), липса на охрана на товара (и вярно и не), липса на подходящи застраховки (вярно), неудобно за шофьора (субективно). Излиза, че промените са гласувани със силно манипулирани доводи.

Факт е, че българския работодател не умее да договоря цени в транспорта. И въпреки, че няма голями разлики във стойността на навлата, то все пак малките такива дават големи печалби на западните компании срещу българските им конкуренти. А за да пробиеш на един утвърден и стар пазар за кратко време, което нашите превозвачи се опитват да правят (и правят), то трябва да работиш за точно толкова колкото ти предложат. Това естествено става за сметка на шофьора, защото всички други компоненти в бизнеса са еднакви - магистрали, гориво, материални активи и пр. Шофьора получава по-малко, но какво да направи, когато на общия пазар същия тоя шофьор е точно толко неконкурентен колкото и шефа му. А защо е неконкурентен? Защото не знае езици и не е общо образован. Повечето колеги не могат да си направят отчета като хората, нямат представа като го спрат за какво го глобяват, как такъв човек да се бори за правата си, като той не знае къде се намира на пазара? И лесния начин е - приема каквото му се предложи в повечето случаи. Малките изключения работят на запад в западни компании и се справят добре. Българския бизнесмен смята, че ако изяде едно прасе и изпие бъчонка уиски с контрагента бизнеса ще стане. Може, но в онзи източния тип бизнес отношения. Пред западна логистика трябва да се доказваш с много труд, ред, дисциплина, коректност. А не с "ела да хапнеме и да пийнеме". И понеже нашата коректност със следово куче да я търсиш, хората, хигиената по паркинзите може да разочарова и клошар, речника ни да засрами ливърпулски хамалин, крадливи сме кат мишки... ами хората рекоха някакви промени да ни наложат.. Сещам се за паркинга на летището в Брюксел, товарния терминал, беше окупиран от една търговишка фирма, 50-100 камиона правеха мизерия като малък град! Спираха камионите напряко да пазят парко-места, като го питаш що така, той скача да се бие... колко ме е било срам от тези...

Другата причина да се даде гласност на бизнеса, но не и на работниците, е че в България липсват ефективни синдикални организации. КНСБ е ужасно неефективна и даже се чудя често кой я издържа? Тези ли да ни представляват? Малките частни (познавам и двете) които представляват шофьорите имат какво да учат, уви, не приемат различно мнение и изобщо нямат представа как да се наложат и да са популярни. Радват се на 30 секунди по нациолна медиа, а ако им видите сайтовете, ще видите изобилие от доказателства за непрофесионализъм и неправене на нищо.  Получава се малко като българския кравар, който иска да е производител, търговец и юрист консулт едновременно, а накрая си излива млякото на пътя, щото не му изнася цената.

И така, видно е, че няма кой да ни представлява в България. На запад има страхотни организации, те са популярни, инициативни, познати и вършат работа. Но да не забравяме и културата на западния работник, който никога не е бил обременен от онова "недоносче".

Достъпът до правни услуги в България е най-лесен, но учудващо, българина не ходи при адвокат за абсолютно нищо, защото няма такава култура. Това работи отлично за работодателите.

И най-вече законите в България са направени така, че да се поддържат ниски заплати. Да не изпадам в подробности и примери за това.

Две крачки назад и виждаме общата картина - поддържани от закона ниски заплати, естествено нехаещи за това работодатели, липса на синдикална и правна култура и т.нат. Е как да станат нещата?

Но понеже темата ви е за Директивата и имате поставени въпроси - какво реално стана и какво би станало ако бе приет закона Макрон.

Закона Макрон си работи в интерес на истината, просто България изглежда си извоюва изключения от него заради отдалечеността си от централния пазар. Фирмите се блазнят от ужким по-добрите навла в централна европа, там където бизнеса е колосален, но за да идеш и да работиш там с 50 камиона примерно струва някакви пари. Това което се случи е, че парите продължават да са за сметка на шофьора. Още през 2012 година датска компания ми плащаше самолетните билети на всеки 6 седмици да се прибирам и спяхме на хотели F1, когато се наложеше но все по-малко вече плащат и шофьорите си ходят командировка за собствена сметка. По това време европейските работодатели бяха задължени и мислеха за тия проблеми, а в българия половината шофьори не бяха сигурни как да си напишат тахо-шайбата, а за правила и регламенти - колкото шофьори, толкова и мнения.

Какво можеше да се промени, ако беше приет? Ми цяла една тема дъвкахме по въпроса, където аз разпалено защитавах закона, пък много колеги казваха, че е невъзможно и нередно, и изглежда спечелиха с доводите си. Жалкото е, че те бяха шофьори, но какво да се прави.
Най-малкото БГ компаниите щяха да се реорганизират така, че да спазят закона. Да, щеше да струва някакви пари, някой друг джип или вила на Малдивите, но в дългосрочен план, това щеше да носи огромни печалби на компаниите. Но кой ти гледа дългосрочни планове в България? Важното е сега, в момента, да спечелят възможно повече пари.. за утре не се знае.

Жалко беше че протеста на превозвачите срещу закона Макрон беше подкрепен, забележете от... шофьорите. Със най-смешните доводи които може човек да чуе. "Ако е добре за шефа, и за нас ще е добре". Или "Ако шефа фалира, аз къде да ида?" И когато излъчат целенасочено такъв шофьор по национална медия и никой, ама абсолютно никой не реагира, как очаквате да се гласува после в ЕК?

Това е г-жо Райчева. Прочете пак какво написах в първия ми отговор под емоция, за да не го пиша пак.

С такъв "мат'рял" - толкова.

А, още един въпрос има зададен - как е възможно като сме двигателя на толкова важен отрасъл.. и т.нат.?
Не, не трябва да имаме повече права. Трябва да имаме равни права с другите от тоя бранш държави. Не сме нещо повече, просто има един минимум, който трябва да е приложим към всички браншове, а в шофьорския у нас все не достига и минимума от права. Все пак не сме по-специални от работещите в енергетиката или комуникациите, те също са основни отрасли. Но там някак си, професионалистте са по-други под прическата.
И възможно е, горните причини плюс чисто социални и пазарни причини. Това че сме много, не ни прави непременно силни. Ако поискаме, може и да направим нещо, но само ако поискаме, а масово не искат, добре са в неведението си. Приказват, псуват, но реално кво от това? Кво го бърка Домусчиев,  споменахте неговата асоциация, че някой го псува по паркингите? Ми нека си псува, голема работа, ще си  пие виното от 20000 евро бутилката, пък ахмака.. той нека си псува. Дума дупка не прави!
Ако на шофьорите заплатата стане 2500 лв? Ама заплатата, не командировките! Тогава какво биха поискали в другите браншове? Така разсъждават ония с вратовръзките.
А топлата вода отдавна е открита.

ПС: Ама вижте вчерашния протест, който беше между глупав и излишен, както и начина по който се проведе... Нещо като новосформирана милиция издевателстваща над хората които си имаха и друга работа и не са на тяхното мнение. Очаквах и народен съд да приложат на несъгласните с тях... и това са хората които искат да променят нещо. Бензина им бил проблем и данъците... Проблема им е в главата, ама как да им го кажеш, като са многобройни, яки и глупави?
10
Български политики / Re: Директивата за командированите работници
« Последна публикация от Рая Горчева - 12 Ноември 2018 год. 10:09 часа »
Айде сега наистина сериозно, защото обвиненията ви са безпочвени 😊 Ако ме питате мен, Капитл трябва да бъдат затворени. „Мобилният пакет“ и новата Директива за командироването на работници бяха обвързани преди да се намесят родните работодатели и политици (от всички водещи партии ГЕРБ, БСП, Обединени Патриоти). Това, което Пакетът предвиждаше е той да бъде обвързан с новата Директива, която би дала доста повече права на транспортните работници: бонуси (според законодателството в съответната държава),  заплата според тази, където се командирова, синдикални права и  не на последно място спазване на Кодекса на Труда на държавата приемач. Неща, за които и вие сам казвате, че бихте искали да получите. Интересно ми беше да чуя мнението на транспортните работници, защото оправданията на политическата класа в България, че видиш ли като ви оставят на същото положение (вие най-добре си знаете какво е) ще е по-добре за вас, ми се струват меко казано лицемерни и абсолютно унизителни. Това, което се чу и видя по медиите е, че транспортните работници са съгласни с това да не получават повече пари и повече отпуски. Занимавам се с работнически въпроси и миграция на българи към Западна Европа от много време насам, за да знам, че това са пълни глупости. И тъй като не искам статията, която пиша да изразява единствено мнението на работодателите, писах тук с надеждата, че ще си кажете мнението за това изключване от Директивата. Ето тук: https://www.bia-bg.com/news/view/24268/ 

А Kras, не смятате ли, че именно защото този бранш върти света, за това трябва да имате повече права? От какъв зор някакви, където прибират тлъста печалба за сметка на вашия труд ще ви казват дали заслужавате или не заслужавате по-големи заплати? Защото от  Стопанската камара точно това направиха https://bia-bg.com/standpoint/view/23959/

Също, може ли да ви помоля по-подробно да ми обясните това с почивките и командировките специално  за транспортните работници, защото виждам, че много се жегнаха превозвачите  от исканите промени в Пакета. Аз наистина не познавам международни шофьори и затова питам тук. Какво е положението  сега?
Страници: [1] 2 3 ... 10

* Последни мнения

Re: Някои разсъждения за работно време, заплати, осигуровки и работодатели от V8
[14 Ноември 2018 год. 10:18 часа]


Re: Директивата за командированите работници от kras
[13 Ноември 2018 год. 16:10 часа]


Re: Директивата за командированите работници от kras
[13 Ноември 2018 год. 14:12 часа]


Re: Директивата за командированите работници от kras
[13 Ноември 2018 год. 13:37 часа]


Re: Директивата за командированите работници от Рая Горчева
[13 Ноември 2018 год. 11:15 часа]


Re: Странно нарушение от kras
[13 Ноември 2018 год. 00:37 часа]


Re: Странно нарушение от bennik
[12 Ноември 2018 год. 15:33 часа]


Re: Странно нарушение от bennik
[12 Ноември 2018 год. 15:04 часа]


Re: Директивата за командированите работници от kras
[12 Ноември 2018 год. 12:52 часа]


Re: Директивата за командированите работници от Рая Горчева
[12 Ноември 2018 год. 10:09 часа]