Автор Тема: Войната на пътя  (Прочетена 4476 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
Войната на пътя
« -: 14 Април 2018 год. 09:20 часа »
Отново коментираме поредната касапница на пътя.
Отново лицемерен национален траур за жертвите.
Отново повод за комерсиалните телевизии да запълват програмите си с драматични репортажи.
А войната си тече - не ни заплашват нито ракети С400, нито "Томахоук" - сами се изтребваме - бавно, методично, но устойчиво.
Първоначално се чудех как и този инцидент може да бъде използван политически, както обикновено - магистралата - перфектна, атмосферните условия - мечта, шофьорът с всички необходими документи, автобусът - чисто нов, полицията пристигнала на третата минута, пожарната - на осмата, а Спешна помощ - в нормативното време...
Обаче не чаках дълго - дежурните "корифеи" на дежурство по телевизиите не закъсняха да изкажат "компетентни" мнения със оттенък на категоричност, нищо, че повечето са били само пътници в автобус.
Заваляха версии - че кола не можела да извади автобус от равновесие, че шофьорът е трябвало да предвиди ситуацията (!), виждайки, че друг автомобил е започнал изпреварване, че точно на това място нямало  мантинела, а трябвало...
И нито дума за ниската квалификация и безумието на водачката на предизвикалия катастрофата автомобил!
И темата обичайно се политизира.
Защото, ако имало мантинела...ала-бала! Аз пък казвам, че, ако това камикадзе с колата не беше таранило автобуса, нямаше да коментираме сега трябвало ли е да има мантинела на това място. Но телевизионните коментатори знаят - мантинелата е причинила катастрофата, не безумието.
И, обичайно, спекулации и обвинения по веригата до самият връх на държавата!
Не, драги ми смехурковци, управлението ви е ваша еманация - не може да има качествено управление, ако самите вие сте некачествени.
Престанете да се представяте за нечия жертва! Жертва сте на самите себе си.
Докато не  се осъзнае това, черната хроника ще бъде богата.

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Re: Войната на пътя
« Отговор #1 -: 15 Април 2018 год. 01:07 часа »
Неска бех провокиран от мнения у фейса, по повод този злощастен инцидент, да са замисля, дали само кола може кола да извади автобус от равновесие. Чух и коментара на шофьора и отговорът ми изгря пред очите. Сигурен съм, че сега ако го запиша на хартия, няма да се различава много от бъдещата експертиза, макар че разни "експерти", с изказали различни версии... Кога си ида при компа и ако темата са развий, ша довърша...
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Активен bennik

 • **
 • **
 • Default Avatar
 • Публикации: 79
 • Професионален шофьор
Re: Войната на пътя
« Отговор #2 -: 15 Април 2018 год. 14:54 часа »
По думите на първия спрял на катастрофата ,карал 300м след автобуса,когато дошъл на място колата била под колелата на автобуса.Тоест според мен за да е под него заклещена тя от началото на удара до пълното спиране на автобуса е влязла в багажното междуосие.Как тогава този автобус да държи пътя с "буца" между осите, а удара не е бил явно лек за да се заклещи отдолу, та спокойно може да го избута от пътя.

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
Re: Войната на пътя
« Отговор #3 -: 15 Април 2018 год. 16:32 часа »
Масите на двете МПС-та наистина са несъизмерими. Обаче лаиците смятат, че колата е ударила автобуса плъзгащо и го е избутала от пътя. Това не е точно така.Колата е загубила контрол и е ударила автобуса странично, независимо как. Рефлекса на всеки шофьор е да се отдалечи от удара, а не да притисне колата обратно. Който е карал автобус знае, че при резки движения с волана съвременните авто буси стават неустойчиви. При липсата на време и разстояние за да укроти разклащането шофьорът му е пропаднал в канавката. Може и да не е бил достатъчно хладнокръвен и много изненадан, но произшествието така, или иначе не го е причинил той за да се говори толкова много за автобуса, шофьора му, мантинели...дън-дрън! Виновна е пиклата зад волана на колата, никой друг!

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 225
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Войната на пътя
« Отговор #4 -: 15 Април 2018 год. 20:19 часа »
А защо да не може една лека кола да извади автобус от равновесие? И дума не става да коментираме разликата в масите. Но ако колата само докосне предната лява гума на автобуса, тринето ще дръпне тежкия автобус наляво, а шофора инстинктивно ще завърти волана надясно. При една свръх-реакция каквато вероятно да е имало, дясната предна гума е попаднала на банкета, който се виждаше, че е по-нисък и доста неравен. Всеки от нас знае, че при висока скорост, ако стъпиш на банкета, дори и идеален да е, ще изгубиш контрол. Аз самия съм стъпвал на банкет и съм бил на крачка от тежка катастрофа. Не казвам, че пътя е лош, и че автобусния шофьор е имал лоша реакция. Има такива възможности, но тях не ги коментираме. Виновникът е ясно кой е. Има и още един виновник, макар и косвен. Самия манталитет на българина, да има колан и да не го използва. Видя се в новините, имало е колани, но никой не желае да ги поставя, въпреки, че шофьорите ги подканват.
Жалко за хората... нооо инцидентите учат!

И понеже темата е "Войната на пътя", ама в БГ наистина е война! В нашия град никой не пуска мигачи например, сега ми направи впечатление.. В кръговите никой не си седи в лентата и всеки сече напряко. Предимство - забрави. Пешеходци - ще чакат. Направо е ад...

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Re: Войната на пътя
« Отговор #5 -: 16 Април 2018 год. 01:39 часа »
...Рефлекса на всеки шофьор е да се отдалечи от удара, а не да притисне колата обратно. Който е карал автобус знае, че при резки движения с волана съвременните авто буси стават неустойчиви. При липсата на време и разстояние за да укроти разклащането...
Точно в десетката! Слушах внимателно обяснението на шофьора (съветвам ви и вие да го направите!) и видях ожуления странично автобус. Не мога да кажа, че колата се е забила в него, еле па да го е пробила едва ли не... Аз лично съм се возил в кола превъртаща се през таван, та имам опит. Знам момента в който застава на кантар и имаш усещането, че аха ще се върне, но в следващия момент при въртенето на волана наляво се усеща нещо като камшик/шамар и нататък е ясно. Според мен шофьорът е направил класическа маневра за изправяне на две колела, точно както описа и Валери и самият шофьор. Видял е в огледалото, че колата го налита и инстинктивно е кръшнал надясно за да й избяга. След което също така инстинктивно е кръшнал наляво за да избегне излизането от пътя и като добавка слагаме "помощта" на леката кола, в който момент, дори може да не е била нужна за да се изправи на две колела, както шофьорът сам казва, че е въртял наляво, но автобусът не е реагирал. Напротив! Реагирал е полягайки в канавката... Класика! Може да се спори дали е било по-добре да го върне на колела с въртене към канавката или това, което е станало. При алтернативата и срещане на препятствие, можеше жертвите да са и повече. Ако шофьорът на автобуса беше държал здраво волана (с лек натиск наляво в момента на удара), френското возило щеше се удари, почти като в стена и да се върне или в лявата мантинела или щеше се върти като пумпал известно време. Никого не оправдавам или обвинявам! Това е моят прочит... Жалко за жертвите! Лека им пръст!
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Re: Войната на пътя
« Отговор #6 -: 16 Април 2018 год. 02:14 часа »
Сега се сещам... пътуваме с един колега къде Полша с бойното Опелче. Он кара, Я жулим бира да ме приспи, че бех карал доста, но не мога да спя прав на седалка.  Тъкмо му бех турил чистак бърсак летни гуми, беше февруари, ма викам ем нови, ем на прибиране че е жега, ше се оправим, не че нямах и четири таралежки. Обаче, не щеш ли започна да побелява пътя, морък сняг. И колегата как си изпреварва един ТИР, отпред некой летен шофер направи скомина и трафика взе да спира, а колегата май се беше и заблеЯл. Аз ли го стреснах или той сам, та кат скочи на спирачките и Опелчето кът шейничка. Върти волана - уй, въри къде двете лайсни на ТИР-а, да са завира под него. В последния момент (що очаквах сам са сети) му изкрещях: "ПУСНИ СПИРАЧКИТЕЕЕЕЕЕ" и слава Богу реагира мигновено и ги пусна, та са закрепи в нашето си платно.
Еднаж в Норвегия, па с него колега, след оня най-дългия тунел в света дърпаме по един як баир и го усещам как почва да олеква и му викам: "ГАЗ, ГААЗ, ГАААЗЗззз" - Спокойно вееее, виж че си върви... вика он. И след няма и 50 метра закинАхме на 200-300м от билото, та идвАха да ни влачат що и веригите не помогнАха... они се слагат преди да закъсаш, а не след туй... Ма бас фатам, че ако бех карАл язе, щехме изтикаме, колкото и нескромно да звучи...
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 225
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Войната на пътя
« Отговор #7 -: 16 Април 2018 год. 09:04 часа »
С това ми се струва, че искаш да кажеш, че реакцията на шофьора е била леко пресилена и не отговаряща на реалната ситуация. Аз като научих за катастрофата, говорих с баща ми, и го питам: "Колко е годишен шофьора на автобуса, че ми се струва ще да е млад, както ми обясняваш".
Та моето мнение е същото. Леко неадекватна реакция. Тук не вменявам вина и никога няма да обвиня водача на автобуса, защото ако оная овца не се е ударила в него гледайки си в телефона примерно, не би се налагало да се реагира. В крайна сметка ние сме професионални шофьори, а не рали състезатели или каскадьори. Никой не ни обучава как да реагираме при катастрофа и от нас не се очаква да правиме чудеса. Всичко е до мислене и опит. Но според мен и така както си представих сцената гледайки кадри по ТВ, колегата е свръх реагирал. Също и банкета не ми хареса, не може да е проектиран така, че да изпадаш от пътя с дясната гума и да има 5 см разлика.
Всичко би минало с едно здраво стискане на волана и плавна спирачка за да се намали енергията на удара и за да си остане в платното. Все пак трябва да му е ясно на всеки шофьор, че тва са 15-20 тона маса, не е лека кола да реагира мигновено на волана.
И особено ако има и леко докосване на предна лява гума, както писах по-горе. Тогава само със стискане на волана няма да стане, щото автобуса тръгва рязко на ляво и се налага съответно рязка корекция, но ако е твърде рязка става тоя камшик ляво-дясно-ляво-дясно... и излиташ в една от двете посоки.

Представете си един идеално широк път при който няма мантинели, лош банкет а предостатъчно място от двете страни. Какво ще стане? Колата ще се удари в автобуса, той ще дръпне в дясно за да се отдалечи, ще има достатъчно време и място да спре безопасно. Но тесния път (нормална магистралка)+ свръх реакцията + ниския банкет са взели цената си.

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
Re: Войната на пътя
« Отговор #8 -: 16 Април 2018 год. 09:53 часа »
Моята стратегия е следната:
Старая се да запазя правата посока, независимо накъде е тя, без резки корекции. Разбира се, трябва да се отчита и скоростта - колкотото по-висока, толкова по-малко корекции.
Имал съм подобен случай на М25 - Северен Лондон. Спука ми се предна лява гума и рязко ме дръпна наляво. Аварийната много тясна и инстинктивно усетих, че няма време и място за корекция и продължих направо. Добре, че откос почти липсваше, минах през някакво мини бордюрче и се спрях в нивата. Композицията затъна, но остана изправена. На всичкото отгоре бях и с едни високи и тежки складови конструкции.
Но в случая, ако пиклата не си беше почесвала .тката, нямаше да има ПТП. Тя е в основата на всичко. Шофьорът може да бъде винен, че не е успял да се справи със ситуацията, но не и обвинен за катастрофата.

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Re: Войната на пътя
« Отговор #9 -: 16 Април 2018 год. 13:58 часа »
Естествено пиклата е "черешката на тортата", тук не може да има никакъв спор! Моят коментар е по повод на твърдението или отричането, щото кола може или не може да обърне автобус. Та, според мен е невъзможно, та дори и ударът да е перпендикулярен. Да го скърши на две - да, ама да го обърне... Представете си, две тела са движат успоредно. Каква част от силата на тежестта и инерцията ще променят посоката си на 90 градуса при тази скорост и това разстояние между телата?... Това с триенето в предната гума го изключвам, защото няма как да стане при две подвижни тела, това не е клин да се забие в колелото, пък и автобусът се е отклонил надясно, не наляво...
Както и да е, станалото - станало. Не можем да го върнем...
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Активен bennik

 • **
 • **
 • Default Avatar
 • Публикации: 79
 • Професионален шофьор
Re: Войната на пътя
« Отговор #10 -: 16 Април 2018 год. 16:31 часа »
Ако се съмняваш виж това-http://www.videokadri.net/video/34966

Активен bennik

 • **
 • **
 • Default Avatar
 • Публикации: 79
 • Професионален шофьор
Re: Войната на пътя
« Отговор #11 -: 16 Април 2018 год. 16:37 часа »
Тоя с камиона нямаше повече от 1-2 секунди да реагира.А, ако е гледал престрояването на тези които го изпревариха даже не е видял и колата.А за тонаж може и 40т  да е бил.Просто както каза Крас едно докосване в лявата гума и колко бързо вирна гумите.

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Re: Войната на пътя
« Отговор #12 -: 16 Април 2018 год. 17:54 часа »
Тоя с камиона нямаше повече от 1-2 секунди да реагира.А, ако е гледал престрояването на тези които го изпревариха даже не е видял и колата.А за тонаж може и 40т  да е бил.Просто както каза Крас едно докосване в лявата гума и колко бързо вирна гумите.

Спри на кадър момента на предполагаемото докосване на колата в камиона! Той вече е извън "релсите". КАТЕГОРИЧНА реакция на тиражията! ! ! Нищо общо с удар, как както предполагам е в коментираната случка...

П.П. 1. ... и ако твърдението на Крас има някаква меродавност, то камионът трябваше да иде в другата посока. Наляво, а не надясно! ;)
П.П. 2. Автобусът е ожулен по средата, а не в зоната на гумата, ама това дори няма никакво значение...
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Re: Войната на пътя
« Отговор #13 -: 16 Април 2018 год. 18:12 часа »
https://www.facebook.com/BlaFoxTV/videos/570390316678569/

Виж траекторията на червения камион, без да има удар! Идентична е, според мен ситуацията!...
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Активен bennik

 • **
 • **
 • Default Avatar
 • Публикации: 79
 • Професионален шофьор
Re: Войната на пътя
« Отговор #14 -: 16 Април 2018 год. 19:03 часа »
Не мога да се съглася, ако нямаше удар оня с колата щеше да продължи напред,а не в нивата.Думите на Крас-"А защо да не може една лека кола да извади автобус от равновесие? И дума не става да коментираме разликата в масите. Но ако колата само докосне предната лява гума на автобуса, тринето ще дръпне тежкия автобус наляво, а шофора инстинктивно ще завърти волана надясно. При една свръх-реакция каквато вероятно да е имало, дясната предна гума е попаднала на банкета, който се виждаше, че е по-нисък и доста неравен. Всеки от нас знае, че при висока скорост, ако стъпиш на банкета, дори и идеален да е, ще изгубиш контрол."А,ако удара е в предната част на предното колело то няма нужда и от завиване на дясно.

 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Нов психотест открива склонност към агресия на пътя и влечение към алкохол

Започната от Форумният маневристФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 0
Прегледи: 266
Последна публикация 29 Декември 2018 год. 22:45 часа
от Форумният маневрист
Камион се обърна на пътя Видин - Монтана

Започната от Форумният маневристФорум Инциденти

Отговора: 9
Прегледи: 3562
Последна публикация 17 Април 2016 год. 10:52 часа
от цецодебел
Правата на пътя, пример от Америка

Започната от Форумният маневристФорум Законодателство

Отговора: 1
Прегледи: 1858
Последна публикация 03 Юли 2015 год. 21:45 часа
от V8
За или против проститутките на пътя?

Започната от anatoliФорум Общи теми

Отговора: 24
Прегледи: 5678
Последна публикация 13 Април 2017 год. 15:05 часа
от Георги Младенов
Рекорди на пътя

Започната от Форумният маневристФорум Общи теми

Отговора: 2
Прегледи: 1798
Последна публикация 09 Октомври 2016 год. 21:15 часа
от micyri
отново на пътя

Започната от danosoФорум Внимание! Опасен работодател!

Отговора: 22
Прегледи: 4079
Последна публикация 25 Май 2017 год. 11:24 часа
от Мишо

* Последни мнения

Re: Brexit - на финалната права от roshko
[13 Март 2019 год. 21:33 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от Pop11
[12 Март 2019 год. 19:53 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от saeco
[11 Март 2019 год. 13:26 часа]


Re: Работа за влекачи и композиции- Бързо плащане! от Виктор Алексиев
[11 Март 2019 год. 08:09 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от Pop11
[09 Март 2019 год. 17:52 часа]


Re: Работа в България от Pop11
[08 Март 2019 год. 20:30 часа]


Re: Регламент 561 от roshko
[06 Март 2019 год. 22:12 часа]


Re: Търся работа от Bro Bo
[05 Март 2019 год. 20:17 часа]


Re: Търся работа от Talitali
[05 Март 2019 год. 08:13 часа]


Ново начало от Seyfo Seyfo
[03 Март 2019 год. 11:56 часа]