Автор Тема: Директивата за командированите работници  (Прочетена 1271 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Рая Горчева

 • *
 • *
 • Default Avatar
 • Публикации: 3
Здравейте на участниците във форума. Пиша една статия (за научно списание, не журналистическа) за новата Директива за командировани работници и как транспортните работници бяха изключени от нея. В медиите преобладава мнението на работодатели, а гласът на самите работници липсва. Бих искала да науча повече за тяхното мнение относно това изключение, което се направи. По-добре ли стана като ви изключиха от директивата? Какви са предимствата и недостатъците на това изключване? Какви биха били опасностите пред вас, ако транспортните работници бяха включени в новите изисквания към работодателите? Много ще се радвам да споделите впечатленията и мненията си като хора, които са на пътя и имат реална представа от трудностите на професията. Предварително ви благодаря за съдействието. Ако предпочитате, може да ми пишете лично съобщение на rraiski@gmail.com

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #1 -: 10 Ноември 2018 год. 12:58 часа »
Може ли малко по-конкретна информация за това, че шофьорите са изключени, четох Директива 2014/67/ЕС и не видях такъв текст.

"... а за мобилните работници в сектора на транспорта — оперативната база или превозното средство, с което се предоставя услугата"

Ето, че сме включени. Така че да мога да  коментирам, лично за себе си пиша, ми е нужно нещо повече от това твърдение, че сме изключени. Ако говориме за Закона Макрон, той точно около нас се въртеше.

Относно това, че гласът на шофьора не е отразен - госпожо, огледайте се, ослушайте се, той липсва. Какво да отрази човек?
Гласът на шофьора може да се чуе вечер на паркинга, след обилна почерпка, хеле пък ако се падне през уикенда и на голям паркинг, и основните теми са много по-различни уважаема госпожо, такива, че и древната труженичка ще се изчерви.. или ще се запрозява от скука.

И аз се бях загрижил за шофьора, и Стамболийски от колега стана синдикалист, и другия колега и той сдружение от грижа за шофьора, но на шофьора не му трябва грижа и да му се чува гласа. Шофьора си е говедо, дои го, стрижи го, бии го, все му е малко, все е навел глава в хомота и мълчи. Пуфти, рине с копита и всичко на врата му пада.  И го лъжат, а той вярва. И му казват истината, а той с рогите напред да боде скача.

Имам чувството, че всички негативни качества на българина са събрани в шофьра, а ти госпожо си се загрижила. Нема смисъл, не се хаби, виж там, статия за нещо друго напиши. И пак имам чувстово, че си намятала това съобщение където си могла, и кой сподели нещо на пощата - все добре дошло е.

А и шофьорските проблеми са много по-сериозни от тази командировка. Но вие няма как да знаете това, щото нито мъжа ви е шофор, нито баща ви, нито познавате такъв. Стрелям на сляпо, но мишената е хоризонта, така че май уцелих.

Поздрави и мерси за участието, Рая Райчева от в-к "Капитал" :)
 

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #2 -: 10 Ноември 2018 год. 14:35 часа »
И сега сериозно. За това ли говориме?

Приложение

към становището на Европейския икономически и социален комитет относно

Следните изменения, получили поне една четвърт от подадените гласове, бяха отхвърлени по време на разискванията:

Параграф 4.18

 

Като признава подобряването и модернизирането на характеристиките на кабината на превозното средство като цяло, ЕИСК изтъква, че остават ограничения по отношение на наличието на пространство и оборудване в кабината. Поради това ЕИСК приветства важното пояснение на ЕК, че седмичните почивки от 45 часа и повече трябва да бъдат ползвани извън превозното средство, с настаняване, заплащано от работодателя, у дома или на място по свободен избор на водача. ЕИСК обаче посочва, че прекарването на нормалната седмична почивка в частна квартира или в дома на водача може да създаде трудности по отношение на документацията. Все пак, за да бъде изпълнено изискването водачът да може „свободно да разполага със своето време“ по време на седмичната почивка, е задължително той да е свободен да напусне превозното средство и да разполага с непрекъснат период от време, през който не трябва да носи отговорност за неговото съхранение и сигурност. Също така ЕИСК посочва, че са необходими безопасни зони за паркиране и други съоръжения, които да гарантират правилното прилагане на предложените мерки. Липсата на безопасни зони за паркиране и други съоръжения на практика означава, че правното задължение за прекарване на седмичните почивки извън кабината ще изправи водачите и операторите пред невъзможна дилема — да изложат на риск товара и превозното средство или да спазят закона. Правоприлагащите органи трябва да вземат предвид тази дилема.

Гласове „за“:105
Гласове „против“:152
Гласове „въздържал се“:22

Параграф 5.13
Според ЕК п Прилагането на равнището на ЕС на правилата за командироване в автомобилния транспорт е от ключово значение за поддържането на равнопоставени условия на конкуренция както за работниците, така и за предприятията. ЕК твърди, че това предложение ще бъде и от помощ и за предотвратяване на мащабните злоупотреби и експлоатация на работната ръка с ниски доходи от други държави членки, които станаха твърде разпространени в международния автомобилен транспорт и се превърнаха в основна причина за низходящата спирала на трудовите възнаграждения и условията за водачите от автомобилния транспорт. от ключово значение и за създаването на справедлив, безопасен и устойчив от екологична и социална гледна точка транспортен сектор. ЕИСК одобрява тези цели. Въпреки това ЕИСК подчертава и значението от адаптирането на разпоредбите за командироване към реалностите на транспортния сектор с оглед на тяхната ефективност, както се предлага от ЕК. Поради това ЕИСК смята за необходимо да постави под въпрос добавената стойност на прилагането на правила за командироване по отношение на международния транспорт, като се има предвид сложността на необходимата административна работа и проблемите по извършване на контрол и прилагане.

Гласове „за“:105
Гласове „против“:157
Гласове „въздържал се“:11

Параграф 5.14

В съответствие с горното ЕИСК счита, че е от съществено значение да се постигне допълнителен напредък в повишаването на икономическото и социалното сближаване между държавите членки с различни икономически резултати, и в същото време да има хармонизирани правила за командироването, които да се прилагат по еднакъв начин в рамките на целия ЕС. ЕИСК подкрепя и опростените, ефективни, недискриминационни мерки за прилагането на тези правила. Административната тежест трябва да се избягва на всяка цена. ЕИСК приветства опростената декларация за командироването, предвидена в това предложение. При все това смята, че обхващането на период от максимум 6 месеца и на определена група от водачи би могло да намали ефективността на изпълнението и контрола върху правилата за командироването.
Гласове „за“:102
Гласове „против“:160
Гласове „въздържал се“:12

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #3 -: 10 Ноември 2018 год. 14:44 часа »
Най-краткия отговор на твоя въпрос Рая, е че нищо не се е променило и всичко е така, както си е било. Ако тия текстове изобщо са приети или приемем, че промените са отхвърлени.
Тоест шофьора ще си спи в кабината и ще си носи отговорност за камиона и товара.
Относно финансовата част, тоест ще взимаме ли пари наравно с французина, ако сме командировани в ЕС, пак има отворени вратички за шикалкавене, винаги може да се намери причина и да се оправдае по-ниския доход. И в ЕС заплатите варират в широки граници.
И на мене ми беше кеф да се приемат тези промени и да се построят едни бази за почивки, и шефа да ми плати билета до БГ, и да си ида за 5-6 дена удома...  Но каква командировка е тази, през която през повечето време ти работиш в ЕС, а си почиваш за малко в България? Нали командировка е, ако предимно си в България, а за някакъв проект или задача заминеш за Белгия примерно.
Абе както и да се върти, шофьора все е прецакан.

Много се разчита на транспорта, и ако дадеш права на шофьора, това означава да компрометираш цял бранш, а тоя бранш върти света. За това за нас нищо няма да има, щото ако има за нас, ще е много сложно за останалите.


 

Неактивен Рая Горчева

 • *
 • *
 • Default Avatar
 • Публикации: 3
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #4 -: 12 Ноември 2018 год. 10:09 часа »
Айде сега наистина сериозно, защото обвиненията ви са безпочвени 😊 Ако ме питате мен, Капитл трябва да бъдат затворени. „Мобилният пакет“ и новата Директива за командироването на работници бяха обвързани преди да се намесят родните работодатели и политици (от всички водещи партии ГЕРБ, БСП, Обединени Патриоти). Това, което Пакетът предвиждаше е той да бъде обвързан с новата Директива, която би дала доста повече права на транспортните работници: бонуси (според законодателството в съответната държава),  заплата според тази, където се командирова, синдикални права и  не на последно място спазване на Кодекса на Труда на държавата приемач. Неща, за които и вие сам казвате, че бихте искали да получите. Интересно ми беше да чуя мнението на транспортните работници, защото оправданията на политическата класа в България, че видиш ли като ви оставят на същото положение (вие най-добре си знаете какво е) ще е по-добре за вас, ми се струват меко казано лицемерни и абсолютно унизителни. Това, което се чу и видя по медиите е, че транспортните работници са съгласни с това да не получават повече пари и повече отпуски. Занимавам се с работнически въпроси и миграция на българи към Западна Европа от много време насам, за да знам, че това са пълни глупости. И тъй като не искам статията, която пиша да изразява единствено мнението на работодателите, писах тук с надеждата, че ще си кажете мнението за това изключване от Директивата. Ето тук: https://www.bia-bg.com/news/view/24268/ 

А Kras, не смятате ли, че именно защото този бранш върти света, за това трябва да имате повече права? От какъв зор някакви, където прибират тлъста печалба за сметка на вашия труд ще ви казват дали заслужавате или не заслужавате по-големи заплати? Защото от  Стопанската камара точно това направиха https://bia-bg.com/standpoint/view/23959/

Също, може ли да ви помоля по-подробно да ми обясните това с почивките и командировките специално  за транспортните работници, защото виждам, че много се жегнаха превозвачите  от исканите промени в Пакета. Аз наистина не познавам международни шофьори и затова питам тук. Какво е положението  сега?

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #5 -: 12 Ноември 2018 год. 12:52 часа »
Не ви обвинявам Рая, просто написах по-емоционално някои неща.
Обещавам да отговоря доколкото съм информиран по въпросите, ще допълня по-късно ако се сетя нещо. Настоявам мнението ми да не се третира като основно и най-изчерпателно, нека и други се включат. Ще напиша само това което съм обмислил, чувствам или предчуствам.
И така.

Когато БСК изрази мнение, забелязал съм, най-вероятно мнението е такова, че да касае техните собствени интереси. Капиталист съм до мозъка на костите и вярвам, че никой никому не дължи нищо и е нормално да не изгарят от желание да ни дават, още повече, че в момента нещата работят (някак си) и няма закон който да ги задължи да дадат повече. Нито на нас, нито на работниците от който и да е бранш. За да вземем повече, трябва да си го поискаме. Но да се върнем на Директивата. Това което българския транспортен бизнес каза, е че им е скъпо да спазят закона и искат изключения. Доводи - липса на паркинги (вярно), липса на хотели (и вярно и не), липса на охрана на товара (и вярно и не), липса на подходящи застраховки (вярно), неудобно за шофьора (субективно). Излиза, че промените са гласувани със силно манипулирани доводи.

Факт е, че българския работодател не умее да договоря цени в транспорта. И въпреки, че няма голями разлики във стойността на навлата, то все пак малките такива дават големи печалби на западните компании срещу българските им конкуренти. А за да пробиеш на един утвърден и стар пазар за кратко време, което нашите превозвачи се опитват да правят (и правят), то трябва да работиш за точно толкова колкото ти предложат. Това естествено става за сметка на шофьора, защото всички други компоненти в бизнеса са еднакви - магистрали, гориво, материални активи и пр. Шофьора получава по-малко, но какво да направи, когато на общия пазар същия тоя шофьор е точно толко неконкурентен колкото и шефа му. А защо е неконкурентен? Защото не знае езици и не е общо образован. Повечето колеги не могат да си направят отчета като хората, нямат представа като го спрат за какво го глобяват, как такъв човек да се бори за правата си, като той не знае къде се намира на пазара? И лесния начин е - приема каквото му се предложи в повечето случаи. Малките изключения работят на запад в западни компании и се справят добре. Българския бизнесмен смята, че ако изяде едно прасе и изпие бъчонка уиски с контрагента бизнеса ще стане. Може, но в онзи източния тип бизнес отношения. Пред западна логистика трябва да се доказваш с много труд, ред, дисциплина, коректност. А не с "ела да хапнеме и да пийнеме". И понеже нашата коректност със следово куче да я търсиш, хората, хигиената по паркинзите може да разочарова и клошар, речника ни да засрами ливърпулски хамалин, крадливи сме кат мишки... ами хората рекоха някакви промени да ни наложат.. Сещам се за паркинга на летището в Брюксел, товарния терминал, беше окупиран от една търговишка фирма, 50-100 камиона правеха мизерия като малък град! Спираха камионите напряко да пазят парко-места, като го питаш що така, той скача да се бие... колко ме е било срам от тези...

Другата причина да се даде гласност на бизнеса, но не и на работниците, е че в България липсват ефективни синдикални организации. КНСБ е ужасно неефективна и даже се чудя често кой я издържа? Тези ли да ни представляват? Малките частни (познавам и двете) които представляват шофьорите имат какво да учат, уви, не приемат различно мнение и изобщо нямат представа как да се наложат и да са популярни. Радват се на 30 секунди по нациолна медиа, а ако им видите сайтовете, ще видите изобилие от доказателства за непрофесионализъм и неправене на нищо.  Получава се малко като българския кравар, който иска да е производител, търговец и юрист консулт едновременно, а накрая си излива млякото на пътя, щото не му изнася цената.

И така, видно е, че няма кой да ни представлява в България. На запад има страхотни организации, те са популярни, инициативни, познати и вършат работа. Но да не забравяме и културата на западния работник, който никога не е бил обременен от онова "недоносче".

Достъпът до правни услуги в България е най-лесен, но учудващо, българина не ходи при адвокат за абсолютно нищо, защото няма такава култура. Това работи отлично за работодателите.

И най-вече законите в България са направени така, че да се поддържат ниски заплати. Да не изпадам в подробности и примери за това.

Две крачки назад и виждаме общата картина - поддържани от закона ниски заплати, естествено нехаещи за това работодатели, липса на синдикална и правна култура и т.нат. Е как да станат нещата?

Но понеже темата ви е за Директивата и имате поставени въпроси - какво реално стана и какво би станало ако бе приет закона Макрон.

Закона Макрон си работи в интерес на истината, просто България изглежда си извоюва изключения от него заради отдалечеността си от централния пазар. Фирмите се блазнят от ужким по-добрите навла в централна европа, там където бизнеса е колосален, но за да идеш и да работиш там с 50 камиона примерно струва някакви пари. Това което се случи е, че парите продължават да са за сметка на шофьора. Още през 2012 година датска компания ми плащаше самолетните билети на всеки 6 седмици да се прибирам и спяхме на хотели F1, когато се наложеше но все по-малко вече плащат и шофьорите си ходят командировка за собствена сметка. По това време европейските работодатели бяха задължени и мислеха за тия проблеми, а в българия половината шофьори не бяха сигурни как да си напишат тахо-шайбата, а за правила и регламенти - колкото шофьори, толкова и мнения.

Какво можеше да се промени, ако беше приет? Ми цяла една тема дъвкахме по въпроса, където аз разпалено защитавах закона, пък много колеги казваха, че е невъзможно и нередно, и изглежда спечелиха с доводите си. Жалкото е, че те бяха шофьори, но какво да се прави.
Най-малкото БГ компаниите щяха да се реорганизират така, че да спазят закона. Да, щеше да струва някакви пари, някой друг джип или вила на Малдивите, но в дългосрочен план, това щеше да носи огромни печалби на компаниите. Но кой ти гледа дългосрочни планове в България? Важното е сега, в момента, да спечелят възможно повече пари.. за утре не се знае.

Жалко беше че протеста на превозвачите срещу закона Макрон беше подкрепен, забележете от... шофьорите. Със най-смешните доводи които може човек да чуе. "Ако е добре за шефа, и за нас ще е добре". Или "Ако шефа фалира, аз къде да ида?" И когато излъчат целенасочено такъв шофьор по национална медия и никой, ама абсолютно никой не реагира, как очаквате да се гласува после в ЕК?

Това е г-жо Райчева. Прочете пак какво написах в първия ми отговор под емоция, за да не го пиша пак.

С такъв "мат'рял" - толкова.

А, още един въпрос има зададен - как е възможно като сме двигателя на толкова важен отрасъл.. и т.нат.?
Не, не трябва да имаме повече права. Трябва да имаме равни права с другите от тоя бранш държави. Не сме нещо повече, просто има един минимум, който трябва да е приложим към всички браншове, а в шофьорския у нас все не достига и минимума от права. Все пак не сме по-специални от работещите в енергетиката или комуникациите, те също са основни отрасли. Но там някак си, професионалистте са по-други под прическата.
И възможно е, горните причини плюс чисто социални и пазарни причини. Това че сме много, не ни прави непременно силни. Ако поискаме, може и да направим нещо, но само ако поискаме, а масово не искат, добре са в неведението си. Приказват, псуват, но реално кво от това? Кво го бърка Домусчиев,  споменахте неговата асоциация, че някой го псува по паркингите? Ми нека си псува, голема работа, ще си  пие виното от 20000 евро бутилката, пък ахмака.. той нека си псува. Дума дупка не прави!
Ако на шофьорите заплатата стане 2500 лв? Ама заплатата, не командировките! Тогава какво биха поискали в другите браншове? Така разсъждават ония с вратовръзките.
А топлата вода отдавна е открита.

ПС: Ама вижте вчерашния протест, който беше между глупав и излишен, както и начина по който се проведе... Нещо като новосформирана милиция издевателстваща над хората които си имаха и друга работа и не са на тяхното мнение. Очаквах и народен съд да приложат на несъгласните с тях... и това са хората които искат да променят нещо. Бензина им бил проблем и данъците... Проблема им е в главата, ама как да им го кажеш, като са многобройни, яки и глупави?

Неактивен Рая Горчева

 • *
 • *
 • Default Avatar
 • Публикации: 3
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #6 -: 13 Ноември 2018 год. 11:15 часа »

Благодаря за изчерпателния отговор. Много ми беше интересно и полезно да го прочета. И да, разбира се, няма да третирам отговора ви като обхващащ и ваши колеги. Надявам се и други хора да се включат и да кажат какво мислят.

Не мога да повярвам, че сте капиталист до мозъка на костите си :) От отговора ви ми се струва, че всъщност именно интересите на бизнеса (т.е. на капиталиста) са тези, които пречат на работниците в транспортния бранш да получат необходимите условия на работа, които все пак да направят живота им по-спокоен, независимо дали чрез пари или елементарни неща като това да има къде да преспите и да не се притеснявате постоянно за товара ви.

“Факт е, че българския работодател не умее да договоря цени в транспорта. И въпреки, че няма голями разлики във стойността на навлата, то все пак малките такива дават големи печалби на западните компании срещу българските им конкуренти.”  - Може ли да ми обясните как работи това с навлата? Кой от кого наема? Нещо не ми е ясна тази част от бранша и как така западните компании печелят повече спрямо българските? Аз си мислих, че бг компаниите поддържат ниски цени именно защото държат заплатите ви ниски. Извинявам се, ако нещо не съм разбрала.

“А защо е неконкурентен? Защото не знае езици и не е общо образован.” -- Не са ли по-скоро неконкурентни хората, защото няма кой да се бори за правата им. Както казвате няма силни синдикати в България, пък и хората май ги е страх да се опълчат срещу мизериите на работодателите си? Все си мисля, че на запад не са по-образовани от нас, пък са им по-високи и заплатите и социалните придобивки. Може и да греша, разбира се.

“Кво го бърка Домусчиев, че споменахте неговата асоциация, че някой го псува по паркингите? Ми нека си псува, голема работа, ще си  пие виното от 20000 евро бутилката, пък ахмака.. той нека си псува. Дума дупка не прави!” - да. За жалост е така, съгласна съм. Не сте първият, който изразява такъв сантимент. С много работници, с които съм говорила се чувстват по този начин. Жалко.

За това, че протестиращите са глупави не съм съгласна. Все пак не е някаква хомогенна маса и според мен много голяма част от хората протестират, защото ни държат да сме бедни без особени причини и е вече ясно на всички ни. Както и горе писахте, дреме му на някой, че аз получавам 600 лв като учител, при положение, че си пие виното от 2000 евро.

Искрено ви благодаря, Крас! Нали може да питам пак, ако нещо се сетя?

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #7 -: 13 Ноември 2018 год. 13:37 часа »
Навлата се образуват като се умножат изминатите километри по цената на километър. Дори 5 цента при 10000 километра дават огромна разлика в приходите от един камион. Отделно допълнително се договаря кой и как плаща магистрали, празни километри (колко и по колко), тонаж, признати маршрути и т.нат. Западните превозвачи работят на един благодатен пазар, с много производство и много възможности. Когато заживях в Англия, че и до ден днешен, не мога да осъзная мащабите на производство, индустриални зони, всеки нещо произвежда, бизнес, пари, масивно нещо! Бъглгария е една гола вода в сравнение с коя да е западна дърважа, дори бившите соц са доста пред нас (виж справка за БВП по държави)
Но за договаряш трябва първо отлична комуникация, добри отношения, тежест на пазара... не може Ганьо с два стари влекача и грам западни езици да договори по-добро навло от Джордж, който си е англичанин и има 50 нови композиции, зад него стои държава, традиции, сериозен застраховател и т.нат.
Капиталът управляван от капиталиста може и да не е идеалния носител на социални придобивки, но за сега няма друг измислен. И не е лошо ако Домусчиев пие вино от 20000 (двайсет хиляди, не две хиляди, има видео филм по въпроса за неговия лайф-стаил) евро бутилката, стига да си е платил данък печалба, а в разходите за заплати да е заложена приемлива за работника сума. Под приемлива да се разбира поне достойна. Да е вложил в бизнеса, вместо в Бугати за 5 милиона, а ремаркетата да са целите в кръпки, а гумите износени до телове (виж началната страница на сайта, фирма Биомет). За теловете хиперболизирам, айде от мен да мине :) Да, капиталист съм, щото не вярвам, че държавата е добър стопанин и това, че навремето по тошово сме живели добре са пълни глупости, да не отпочваме такава тема... Ние трябва да се равняваме по водещите западно европейски дърважи, а не по азиатските, па ако ще и Китай да е. Но това е мое лично убеждение. Капиталист съм, щото харесвам богати хора, а не бедни мрънкачи, щото ми е приятно да общувам с капиталисти, вместо социалисти, щото капитала е направил света такъв какъвто го познаваме, модерен и динамичен, а не западнал и мрачен. Истинските модерни капиталисти - визионери всъщност са най-великите личности живели някога, света се движи напред от тяхната мисъл, а не от тази на бедната и проста селска ватенка с пушка и петолъчка на каскета.
И да, трудно е на съвременния български капиталист за кратко време да стане равен на западния и от онова мислене да придобие правилното. Иска си едно 50 години и да отмрат 2-3 поколения, за да се поправят щетите от соца.

Накрая за протеста. Моето лично мнение и както казах по-горе е, че протеста е излишен, държавата не определя цените на петрола, данъците ще се вдигнат съвсем поносимо, примерно от 12 лв на 16 лв за стара Опел Корса, и няма как да не се вдигат изобщо. Без акциз на горивата не може. Колко трябва да си прост, за да не разбираш подобни елементарни неща. Високите застраховки са по-скоро необходимост, в момента една застраховка в БГ не ти дава нищо, освен легалност на пътя, в цената няма включено абсолютно нищо, да не обяснявам как е на запад. И едва ли ще са на цени които протестиращите повтарят като едни глупаци, заедно със малоумното скандиране "Българи юнаци", като че са на футболна среща. И оставка? Сега точно как ще помогне това? И в крайна сметка, като искаш да протестираш, иди на жълтите павета, а не да тормозиш хората, точно като някаква селска милиция.

А причините да са ни ниски заплатите са елементарни и се крият в Кодекса на труда, данъчното образуване, лимитираните максимални заплати и пенсии, голям процент сива икономика както и други. Защото има силно лоби на утвърдените огромни компании  за да не се пипат законите, щото така им е ИДЕАЛНО! Много ясно, Кауфланд продава на цени западна европа, а отчислява заплати Казахстан! Да не се лъжем, те са основния бизнес и дават тенденциите при заплатите. И когато осигуровките се изчисляват по методология от социализма, няма как да правиш капитализъм. Основите на тоя проблем се крият в едно от правителствата на БСП през ранните 90-те години, на Луканов по-точно, когато бяха приети половинчати мерки за поемането към пазарна икономика, та и до днес нищо не е променено. Дори великите реформатори от СДС, от които се очакваше да направят нещо - и те милите бяха толкова фокусирани в себе си, че изпуснаха момента.

В Англия през 2016 година смениха пътния данък на колите не с проценти, а в пъти. Пример, че сега гледам една шкода за жената, същия модел от 2015 година имаше 30 паунда данък. Този от 2018 година е със 145. Колите са 1:1 еднакви, емисии, кубатура, мощност. И мойта дилема е: нова с висок данък, ама 0 километра, или същата стара три годишна на 80000 км с малък данък, или да си кара цитрона на 160 хиляди, но поддържан и да не се занимаваме с нова. И никой не е ревнал, че новите коли им поскъпна ПЕТ пъти данъка. Просто си плащаш и тва е. Горивото тука е над 3 БГ лева за литър дизел. Никой да не излиза с номера колко са ни заплатите! За да съм тука ми струва около 2500 БГ лева на месец, без храна, горива и удоволствия. А пък резервоара ми е 80 литра! Едно порше вървеше пред нас и дъщеря ми си щрака на телефона да му провери по номера пътния данък, така си играеме докато пътуваме, гледаме колите по номерата коя-какво-що - 2500 паунда годишно, над 5000 лв, щях да падна, за чисто ново порше бокстер, което дори не е от най-мощните и скъпите. На тая кола в България данъка и не е повече от 500 лв! Тук е 10 пъти повече. На мойта кола данъка е 330 паунда и расте всяка година с по 30, кво да правиш, закон...  Когато една кола стане на 40 години, забележете, тя получава статут на "историческа" и няма данък!
Тоест и тука има подобни проблеми, но не мрънкаме за такива неща. Ясно защо. Тогава кво излиза, че протеста е излишен и/или неправилно фокусиран.

И да, разбира се, че може, стига да мога да отговоря, ще се радвам да помогна. Горните полит-икономически размисли естествено да не се приемат за еталон, макар че е желателно, и да няма обидени, моля :) Аз за себе си това знам, това съм разбрал.

По темата горещо моля да се включат Иво Райдера, като частен предприемач с няколко камиона и driver1, като про-европейски ориентиран човек, който когато не е обиден  на света е доста добър в тия неща и ги казва точно както са. Е, малко не му е ясен чл. 107 от ЗДП, но здраве да е.  Пък ако искат...  :)

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #8 -: 13 Ноември 2018 год. 14:12 часа »
Хрумна ми какво още можеше да се промени. Моя баща мрънка, че пенсията му е 200 лв. Викам му, баща ми, ти като беше шофьор през кариерата си по време на соца колко пари взимаше? Не максимално чат-пат, а редовна заплата. Малко над 200, отговаря ми. А колко взимаше германския шофьор за същата работа в Германия? Той - не знам! Е, викам, аз знам. 1500-1700 дойчмарки. Е, как да взимаш германска пенсия, като цял живот си взимал 200 лв?

Пренасяме се в наше време. Колко е заплатата на един шофьор у нас? За международен последно ме осигуряваха на 415 лв, преди 5 години. Горницата - командировъчни. Обаче командировъчните не правят пенсия! Тях си ги харчиш сега, а като паднеш от старост, ще взимаш 300 лв пенсия и толкоз! Щото си бил бунак на младини и не си работил за заплата, а за командировъчни. Някой протестира ли срещу това, че доходите се формират по бандитски начин? Щото фирмата на разходената командировка няма осигурителна тежест, просто разход на фирмата. Ама пък що да е бандитски, това е закона!?

Закона Макрон щеше да регулира това, защото не определяше командировъчните, а заплатата. Доработките във Франция и Германия се добавят към основната заплата и така тя от 400 ставаше 1200. При 1200 заплата, редно е да вземеш 1000 пенсия. Обаче греда. В България има таван на пенсиите.
Не си спомням някой да е протестирал и срещу това.

Всички посочени цифри са приблизителни, но не са далеч от истината.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/164047/umfrage/jahresarbeitslohn-in-deutschland-seit-1960/
където семейство от двама в Германия получавало над 37000 днешни евро през 1985 г, а моите двама родители носеха годишно в къщи около 4500 лв. заедно, което по курса марка/евро/лев са... знам ли... със много оптимизъм 3000 евро/год или по 1500 на човек... жалка работа.


А ето къде бяхме през 2018 година и какъв по-прекрасен пример за това, че закона на Макрон трябваше да бъде приет.
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/37401/umfrage/gesetzliche-mindestloehne-in-der-eu/

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #9 -: 13 Ноември 2018 год. 16:10 часа »
Сетих се още какво, но бързам за работа, утре ще добавя още нещо. За начина по който българските фирми умеят да правят транспорт. като бележка си го пиша.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #10 -: 21 Ноември 2018 год. 13:02 часа »
Здрасти на форума пак :) Гледам разцепихте се да пишете, та реших и аз да се включа.
Понеже явно интерес няма към темата, пък по-горе съм поел ангажимент да драсна нещо за типа на българския транспорт -  само с няколко думи, манталитета и разбиранията на транспорт на нашите босове е застинал някъде в края на 80-те години на миналия век. С малки изключения всички са там и нищо ново работещо по европата не може да проникне в дебелите им чутури.
Знаят да купят ремарке и влекач, и да влязат в спедитора. Едни други се  изучиха да купуват само влекачи и да теглят ремаркетата на големите играчи, без да се чатнат защо големите играчи аджеба са именно големи играчи. Е, от такива индивиди как да очакваме да прозрат ползите от Закона на Макрон?
Нещо за съотношение на влекачи ремаркета да са чули? Не.
Нещо за 3PL да са чули? Не.
И че можеш да си транспортна компания от висок клас без нито една транспортна единица? И тва не.

А най-големата драма не е, че не са чули. А че не възприемат колкото и да им обясняваш.  А една от най-големите ползи от приемането на закона, е че много от българските шофьори биха се прибрали. Но с тия партизански условия на работа... мерси много! Айде със здраве.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Директивата за командированите работници
« Отговор #11 -: 21 Ноември 2018 год. 13:18 часа »
Не са ли по-скоро неконкурентни хората, защото няма кой да се бори за правата им. Както казвате няма силни синдикати в България, пък и хората май ги е страх да се опълчат срещу мизериите на работодателите си? Все си мисля, че на запад не са по-образовани от нас, пък са им по-високи и заплатите и социалните придобивки. Може и да греша, разбира се.

И тук не мога да се стърпя, Рая, да не ви поправя, дет се казва ей така за разкош. Кой трябва да се бори за чии права? Нима някой трябва да хвърля боб, че Драганчо не са му платили един курс? Или на Гошко са му спрели една гума от заплатата? Къде са Гошко и Драганчо, като има синдикати? Извън тях, псуват шефа на майка на масичката пред кабината и се заканват как ще му продадат нафтата. На другия ден само един главобол останал.
На кой му дреме, че тез двамата имат проблеми в работата си? На мен лично не, а на вас? Аз тук съм писал та ми се протърка лаптопа кога как се процедира и какво се прави, и какви са добрите практики. Някой да ги спазва? Не!

Все пак говорим за шофьори, едни от най-недоучилите и не дочели хора, (чакай от първо лице да пиша) имаме късмет да получаваме едни що-годе добри пари за ценза ни и понеже знаем, че извън тая професия няма да имаме 5 лв да се обръснем в неделя,  си мълчим и гледаме надолу, само работа да има, че едни кредити ни чакат за връщане. Дано да ни държи шефа, добри са ни парите, кво толко, закрепил съм си волана на шкембето и нищо не правя, да сме живи и здрави, другото - майната му. И така до следващата заплата или докато паднеш.
Като Сашо Саксито, още малко до пенсия, още малко до пенсия и изкриви лицето в Италия, почна да фъфли и да влачи един крак... изпусна пенсията или радостта от нея, така да се каже...

 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Командироват работници в чужбина при нови условия

Започната от БалканскиФорум Законодателство

Отговора: 5
Прегледи: 2486
Последна публикация 12 Септември 2017 год. 01:10 часа
от Форумният маневрист
СБТР - Съюз на българските транспортни работници

Започната от Форумният маневристФорум С.Б.Т.Р.

Отговора: 82
Прегледи: 20359
Последна публикация 10 Октомври 2018 год. 18:07 часа
от daniel.tenev

* Последни мнения

Re: Странно нарушение от boroman21
[12 Февруари 2019 год. 00:55 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[11 Февруари 2019 год. 21:51 часа]


Re: Странно нарушение от boroman21
[09 Февруари 2019 год. 20:32 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[09 Февруари 2019 год. 11:13 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 11:02 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[07 Февруари 2019 год. 10:42 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 10:07 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[06 Февруари 2019 год. 16:04 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[06 Февруари 2019 год. 15:18 часа]


Re: Англия не е като в Европа от Bro Bo
[05 Февруари 2019 год. 02:28 часа]