Автор Тема: Глас "ЗА" UBER  (Прочетена 2954 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Глас "ЗА" UBER
« -: 13 Юли 2015 год. 21:37 часа »
Бакшишите реват - Uber не плащат данъци!
А според мен и те не плащат. Касовите им апарати само са включени, касов бон не дават и при поискване.
Uber са изцяло през банка - 80 % за таксито и 20% за Uber. Кое е по-лесно проследимо?
Вместо държавата да спира една услуга, да намери начин да я легализира след като народа я ползва и да си събере данъците.

От мен UBER имат един глас ЗА!
Даже ще взема да се поинтеревувам покрай мен има ли.

Неактивен Road Runner

 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 216
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #1 -: 14 Юли 2015 год. 10:20 часа »
Според мен, щом има законова уредба трябва да се спазва. Може Юбер да са проследими, но данъци и лицензи не плащат. И контрол върху тях няма. Утр това ще се прехвърли и върху друг вид бизнес, после върху трети. И какво правим тогава? Гръцки вариант - никой не плаща данъци, а само иска.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #2 -: 14 Юли 2015 год. 10:37 часа »
Искаш да кажеш, че бакшишите плащат данъци?
Всичко е в брой, това е много по-сенчесто от плащане по карта. Единствено НАП трябва да вземе списъка на регистрираните юбер таксита и да им прави справка за приходите.
Много по-лесно.
Законите са за това, да следват хората и да се променят. След като бакшиша мами държавата и клиентите си (не случайно им викат бакшиши), мисля, че си заслужават конкуренцията.
Аз самия съм бил бакшиш за близо година, ако мислиш че съм платил и един лев данък... Да не са другите по-съвестни?

Цитат от в. Дума:
98% от таксиметровия бранш не плащат осигуровки и данъци и от таксиметрова дейност в държавната хазна не влиза почти нищо. Това е така, защото превозвачът с един печат и с един химикал прави месечни заверки на пътните книжки. Това заяви Димчо Иванов от таксиметровия синдикат "Авто-94" във Варна. Той допълни, че таксите за това са различни - започва се от 10 лева и се стига до 60. Представете си, ако превозвачът има 400 водача от негово име и като заплатят 60 лева, това са 24 000 лева на месец, обясни Иванов и допълни, че без никакви капиталовложения, без никакви инвестиции, с един химикал и с един печат се инкасират страшно много пари, и това е години наред. Според него със Закона за автомобилните превози и с неговото тълкуване една шепа превозвачи са станали супер богати на гърба на таксиметровите шофьори, които плащат единствено печата и лизинга на колата и абсолютно нищо друго - нито осигуровки, нито данъци. Иванов каза още, че шофьорите години наред не могат да ползват болнични, защото нямат и здравни вноски. Те нямат нито болнични, нито отпуски, те просто са роби, които работят така от много години, казва Димчо Иванов. Тези хора след години, когато дойде време за пенсия, няма да получат нито пенсия, нито нищо и ще трябва да ровят в кофите за -----------, казва синдикалистът. Това направиха тези хора и този Закон за автомобилните превози в частта за превозвачите, и за това са виновни всички правителства досега без изключение, посочи още Димчо Иванов.

Трафик нюз:
400 таксиметрови шофьори ще бъдат разпитани в рамките на  няколко дни , във връзка с разследването на Икономическа полиция срещу  няколко таксиметрови, научи TrafficNews.bg. Снощи служители на Икономическа полиция влязоха„Желон 1“ и „Леон 73“ в сградата по Автотранспорт на Сточна гара и иззеха голямо количество документи. По неофициални данни са задържани съпругата на новия собственик на фирмата Милко Божков – Дияна и още трима души. Бившият собственик на дружеството Йордан Йорданов също е извикан за разпит.
Опитите за проверки в „Желон1“ и „Леон 73“,  които през последните години  са правили служители на ДАИ , са претърпели пълен крах. От дружествата отказват да предоставят документацията, а актовете, които администрацията им съставя , по никакъв начин не ги респектират.
Засега полиция, прокуратура, НАП и ДАИ заедно и поотделно не са отбелязали особен напредък в опитите си да изкарат доходите на бранша на светло. Дали този път държавата ще успее да влезе в ролята си и да въведе някакви правила  в сектора? Предстои да разберем.


Кво викаш за закона? Дали е добър? Добър е за крадене! :) Бизнес се регулира само с конкуренция!!! Таксиметровите компании се конкурират единствено една с друга колко да излъжат държавата. Териториите са разпределени, цените договорени.
И сега дойде единствената им конкуренция и те изреваха! И държавата вместо да стимулира това, тя им легализира измамите.

Неактивен Road Runner

 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 216
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #3 -: 14 Юли 2015 год. 11:06 часа »
Не знам кой какво плаща. Не може за един бизнес да важат правила, за друга част обаче да не важат. Какво и кога и дали НАП ще направи е отделен въпрос. Към момента не са равнопоставени. А това, че бакшишите не плащат данъци е работа на НАП. А това, че НАП не си върши работата, не означава, че всеки трябва да почне да заобикаля всякакви наредби и лицензионни режими, за да не плаща официално. Не знам, има ред, трябва да се спазва. Това е. Всичко друго е ала-бала.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #4 -: 14 Юли 2015 год. 11:25 часа »
Тоест, да разбирам, че си против Юбер, нищо че в момента очевидно дават една по-коректна услуга и хората ги харесват.
Нема значение какво иска народа и кое ще накара жълтите таксита да плащат данъци? Важното е че има закон, макар че дефакто си е беззаконие в тоя бранш? Според мен не си прав...

Знаеш ли, че в България ако искаш да изкарваш пари с превоз на хора 8+1, законно, с лиценз, просто няма да стане! А такава услуга се извършва нелегално, просто щото така се пази таксиметровия и автобусния бранш. Има търговска ниша (напр. т.нар. летищни трансфери), а закона не позволява да работиш легално. Без лиценз не може, а лиценз не издават, ако те хванат, акта е 1500 лв., при втори случай - конфискация на МПС. Това за кой работи? Така се обезлюдяват цели райони, няма сметка за цял автобус, а малките бусчета са незаконни.

Неактивен Road Runner

 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 216
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #5 -: 14 Юли 2015 год. 11:28 часа »
Не съм "ЗА" този закон в България. България е частен случай. Във Франция, Англия и други държави, където има Юбер, таксиметровите шофери също протестират. А там това за калпавия закон, предполагам че не е валидно. Говоря принципно. Само и единствено. Ако си в бизнеса си в бизнеса. Другото е сива икономика, която аз не харесвам, до момента, в който не стане въпрос на оцеляване.

m@n

 • Гост
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #6 -: 14 Юли 2015 год. 12:08 часа »
Кой казва, че UBER не плащат данъци. Приходите, които шофьорите получават, в края на годината се декларират в данъчната декларация като допълнителен приход и си плащаш данъците. Uber също би трябвало да си плаща данъците в държавата където е регистрирана. Единственото което избягват е лиценза. Не виждам защо ми трябва лиценз за да возя хора в собствената си лична кола. Имам ли валидна ш.книжка и техн. преглед - имам. Мога да возя който си искам. Ако съм получил приходи - има данъчна декларация.

Ето друг пример. Аз имам собствен уебсайт в който публикувам реклами на Google и те ми плащат за това. Но са ми упоменали, че трябва да си платя данък от приходите съгласно законодателството на държавата в която живея. Пиша приход в данъчната декларация и си плащам 10%. Какъв е проблема? Google какво и къде плаща си е тяхна работа. И сега представи си, всички български рекламни агенции да излязат да протестират срещу Google, защото не плащали нищо в България. :) Смях.

Аз лично харесвам случаи които не се вписват в "Матрицата".

P.S. Не знам дали е вярно, но съм чувал, че Google имали сървъри разположени на кораби в неутрални води снабдени със сателитна връзка. Така, че може и никакви данъци да не плащат. Това интернета е голяма работа. ;)

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #7 -: 14 Юли 2015 год. 13:08 часа »
Аз за това не пускам реклами в тоя форум, току виж ме обявили в печалбарство и че ям хлеба на некоя рекламла компания :) Тва в сферата на шегата.
Имаме много изкривени представи как се структурира бизнес среда в България. Не се учудвам, предвид някои особености от близката ни история.
Трудно е, макар че има светлина.

Много хубаво мнение на колегата m@n, чудесен пример, как са едни може, а за други не.


m@n

 • Гост
Re: Глас "ЗА" UBER
« Отговор #8 -: 15 Юли 2015 год. 11:47 часа »
Ето как се спестяват данъци и енергия, в което няма нищо лошо.

http://www.vesti.bg/novini/google-iznasia-syrvyri-v-moreto-1234592

 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

МВР с идея как да спрат опашките от тирове на ГКПП "Капитан Андреево”

Започната от Форумният маневристФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 0
Прегледи: 677
Последна публикация 04 Октомври 2018 год. 01:32 часа
от Форумният маневрист
Трите "П"

Започната от roshkoФорум Общи теми

Отговора: 9
Прегледи: 2753
Последна публикация 22 Декември 2015 год. 14:31 часа
от Форумният маневрист
До България и назад...Не е същото като "До Чикаго и назад"

Започната от driver1Форум Български политики

Отговора: 24
Прегледи: 9769
Последна публикация 13 Септември 2016 год. 12:48 часа
от Форумният маневрист
Карате ли "на въздух"?

Започната от diyodiФорум Професионални шофьори

Отговора: 7
Прегледи: 3528
Последна публикация 16 Април 2017 год. 15:15 часа
от Форумният маневрист
Бутон "промени"

Започната от roshkoФорум Общи теми

Отговора: 3
Прегледи: 1661
Последна публикация 20 Август 2015 год. 19:06 часа
от V8
Що е то "български шофьор"?

Започната от micyriФорум Професионални шофьори

Отговора: 44
Прегледи: 13491
Последна публикация 04 Октомври 2016 год. 20:13 часа
от Форумният маневрист
Носталгично за "светлото" минало...

Започната от driver1Форум Български политики

Отговора: 91
Прегледи: 12792
Последна публикация 02 Октомври 2015 год. 09:37 часа
от roshko
За "опашката"на полу ремаркето

Започната от ivopifecaФорум Общи теми

Отговора: 2
Прегледи: 2230
Последна публикация 23 Януари 2016 год. 15:00 часа
от ivopifeca
Не започвайте в "Нитро транс" ООД

Започната от stoyan_72bgФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 10
Прегледи: 3740
Последна публикация 18 Април 2017 год. 16:17 часа
от stoyan_72bg
Да подкрепим или не проекта "Макрон"?

Започната от Форумният маневристФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 44
Прегледи: 6123
Последна публикация 12 Януари 2019 год. 19:35 часа
от Форумният маневрист

* Последни мнения

Re: Странно нарушение от boroman21
[12 Февруари 2019 год. 00:55 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[11 Февруари 2019 год. 21:51 часа]


Re: Странно нарушение от boroman21
[09 Февруари 2019 год. 20:32 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[09 Февруари 2019 год. 11:13 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 11:02 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[07 Февруари 2019 год. 10:42 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 10:07 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[06 Февруари 2019 год. 16:04 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[06 Февруари 2019 год. 15:18 часа]


Re: Англия не е като в Европа от Bro Bo
[05 Февруари 2019 год. 02:28 часа]