Автор Тема: До България и назад...Не е същото като "До Чикаго и назад"  (Прочетена 9771 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
След продължително отсъствие от Родината си - отново на родна земя! Тук ще споделя впечатленията си от промените към добро, или лошо. Може да не съм прав за всичко, опровергайте ме, ако съм сгрешил. Това виждам, това споделям.
   И така - първи, преобладаващо приятни впечатления при срещата със българската действителност:

1. Служителката в "Местни данъци и такси", общ. Оборище се оказа особено приветлива, и макар, че безмилостно прибра значителни суми, които дължим, беше любезна да отговори на интересуващи ни въпроси, а също и да направи справка за данъчните задължения на отсъстващ в момента член на семейството. На стъклото пред нея липсваха обичайните листове с указания как да се държи клетият данъкоплатец с всемогъщия представител на държавата. Контактът беше съвсем директен, при това служителката не направи и намек, че иска да ме хване за гърлото, а на изпроводяк взаимно си пожелахме приятен ден!

2. В съседния коридор, където пък е службата на НАП, след изтегляне на номерче и чакане пренебрежимо малкото десетина минути, служителката дори ни каза "добър ден" и сякаш пролича удоволствието и да ни съобщи, че не дължим никакви пари за здравно-осигурителни такси, тъй като сме с прекъснати права, плащаме в друга държава, и...бла...бла...бла...
И също ни пожела "приятен ден!" Невероятно!

3. В 5-то РУ на МВР, паспортен отдел работеха и двете гишета за приемане на заявления, банковата служителка не пиеше кафе отвън, а беше на мястото си и цялата процедура по попълване на документите, плащане на такси и снимки на място общо за двама души отне не повече от половин час!
Служителките търпеливо обясняваха на всеки гражданин какво и как трябва да попълни, а при пропуски, посочваха без досада какво трябва да се добави на място.

Хубавите неща дотук! Сега - лошото: Пред входа на 5-то РУ на МВР има обозначена с пътен знак и табела зона за инвалиди. Върху полуизтритата от синята боя настилка се беше настанил малък "Ситроен- Саксо", без никакво обозначение за инвалид, но за сметка на това с миниатюрна лепенка Столична полиция, или както там се казва с емблемата и. Очевидно колата беше собственост на някоя от служителките на паспортната служба, която е припознала това място за свое.
Подобен проблем имах и на бул. Стамболийски пред сградата на НАП, където имаше места за паркиране в "Синя зона", но пък ако не носиш български ДжиЕсЕм, (какъвто беше случая) не можеш да платиш със СМС. Случаен гражданин посъветва да паркирам и да чакам да минат служителите на "Градска мобилност" и на тях можело да се плати. Но, естествено - когато ги чакаш те не се появяват, но ако се дръпнеш, макар и за две минути - цъфват на секундата със скобите. Нейсе, не исках да си правя експерименти и операцията в тази служба пропадна - следващия път ще се явя подходящо екипиран със български телефон.
Да отбележа - хвърлих едно око и на местата за инвалиди пред това ведомство. Точно пред входа са - две на брой. С два удобно настанени лъскави джипа "Мерцедес" върху тях! Специално погледнах и на двата - зад стъклата им се мъдреше малко картонче с инвалиден знак. Нищо друго. Нито име, нито номер на автомобила!
От видяното си вадя обоснованото заключение, че инвалидите у нас прекалено преекспонират трудностите в своята мобилност. След като могат да си позволят автомобили с висока проходимост от лукс-класа, вероятно няма да ги затруднява да си назначат и персонален шофьор за да ги развозва по желание.
Дотук с днешния наситен ден, изпълнен с повече положителни впечатления, отколкото очаквах.
Следва продължение...

diyodi

 • Гост
 Пожелавам ти да се насладиш максимално дълго на престоя си. От написаното по-горе си мисля че всички добри впечатления са в следствие на еуфорията след продължителното отсъствие. Дано когато дойде време да си тръгнеш, не си се убедил в новото определение за носталгия - да се върнеш в България и да разбереш че не си заминал напразно!

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
       diyodi, отдавна съм го преминал този период, ако изобщо го е имало. При съвременното развитие на техниката и технологиите за комуникация, носталгията звучи твърде ретро. Твърдя, че ми е непознато чувство, след като семейството и най-близките хора са си около мен.
    А и тези, които не са - са на три часа път, или просто кликване на бутон...
    Времената са различни. И както се изрази на едно място един форумен "мозък" - "Светът е глобален!"   ;D

diyodi

 • Гост
 Аз може би още не съм. Както писах в един друг коментар, аз съм си селско момче. И може би, защото напоследък се нагледах на снимки от реки и гори от моя край във фейса.... Та си ми липсва ходенето за гъби, на река, събирането вечер под асмата, да ритна петела ей така от любов към спорта... дори събирането на сено ми липсва...

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
     И на мен ми липсват много моменти от детството и лудите млади години. Но не ги смесвам с носталгията. Просто защото това е друго, а не носталгия. Да не говорим, че дори и да си у дома днес и сега, ще се увериш, че битът ти ще е друг и няма да е същото, както е било. И много бързо ще поискаш да тръгнеш отново - за да живееш по-сигурно, по-спокойно и по-свободно.
    Но наистина е проблем, когато си сам и без семейството и най-близките хора. Останалото, както казах и в предния си коментар е много лесно решимо.

Неактивен rider777

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 624
Докато си в БЪЛГАРИЯ задължително пробвай "Жива Бира" или ако още го продават едно "Ретро" с етикетите от едно време и трайност максимум седмица,,, без консерванти е ,,,,,,,,,,,,,,,,,, дано ти хареса в Родината ,,,,, и аз мисля другата седмица да се прибера и ако някой организира сбирка в пицарията в Младост ще дойда,,,,, ела и ти,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
     Нови впечатления от тичане по администрации - part two:

1. В служба НОИ - централно у-ние, бул. Стамболийски, София, отдел "Пенсионно осигуряване с трудов стаж в чужбина" служителката търпеливо отдели около час за разясняване на правата и възможностите по конкретния казус. Изключителна любезност! Разговорът не е на гише, а на бюро, седнали един срещу друг, очи в очи. Не се налага да заемеш обичайната поза с чупка в кръста пред чиновника.
Неприятното е, че докато чаках реда си, (около 30мин.) е, че осъзнах актуалността на типично българския поздрав: "Честита баня!" Абе тия хора що не се къпят, бре!? На човек лошо да му стане от миризми в чакалня в която липсва климатизация...
2. Най поразителната изненада в положителен смисъл получих в служба ГРАО на общ. Оборище, където трябваше да подадем декларации за постоянно пребиваване в чужбина. Естествено, пред ведомството свободни места за паркиране нямаше и се наложи да стоя в колата, а да влезе само жена ми с документите на двамата. И сега - внимание! След като служителката приела и обработила документите и на двама ни се оказало, че подписите отдолу трябва да се положат лично и, то - в нейно присъствие. На предложението на жена ми тя да слезе, пък да се кача аз, служителката отвърнала, че ЩЕ СЛЕЗЕ ЗАЕДНО С НЕЯ И МОГА ДА ПОЛОЖА ПОДПИСА НА УЛИЦАТА!!! Така и стана - цъфнаха навън, подписах каквото е нужно и си получих своя екземпляр, а служителката - своя!
Какво става в моята страна, бе, хора? Властта ли е друга, хората ли повече са видели и се нагаждат към добрите практики от белия свят, но положителните неща са много повече от отрицателните.
Прави ми впечатление, че по дефиниция всеки служител те посреща с малко присвити вежди и подозрение, но ако се обърнеш към него преднамерено любезно и с точно формулирани въпроси, бързо омеква и се получава диалог. Преди няколко години това го нямаше.
Не знам...избори ли идат, к'во става, но бюрократът май е почнал да се променя.
Следва продължение!

Неактивен martinis

 • Професионален шофьор
 • **
 • ****
 • Публикации: 116
Хареса ми стила ти на изказ, и, о,да, прав си промяна има, но още незнам колко години ще трявба да минат докато стане повсеместна. И все пак София си е София, дали из прожинцията щеше да е така? Надали... Мен лично ме дразни особено неспазването на закона за движение... Казваш два джипа паркирали върху инвалидните места... Ела виж как е в провинцията - камери няма, и от знаци и маркировка няма нужда, всеки си е за себе си - като арабин в пустиня... По тротоари, алеи, градинки, в градската дори си минават и паркират... паякът на ден ако вдигне 4-5 коли и то задължително не местни, защото сешащ се - знаеме се кой кой е тук ;) КАТ и полиция минават и се поздравяват с шофиорите които си карат без колани, държейки телефона до ухото и пресичайки пред патрулката двойна непрекъсната линия за да спре като първия каруцар на отсрещния тротоар пред месарницата... Какво настава пред детската... улицата еднопосочна - задръстена и затворена от коли кой както му дойде така спира, практически не може да се мине с колело, камо ли с автомобил... Друг път лек автомобил спрял, ама така спрял, че камион не може да мине, автобуса също и о, чудо гледам закочали са го със скоба! Питам един полицай къде е паяка, защо просто не са го вдигнали като очевадно пречи на движението, а той ми отговаря не е мой проблем, не ме занимавай с глупости! Ми че кое му е работа на катаджията тогава?
Така че - да, промяна се забелязва, но основно в София и това аз го отдавам на все по-ожесточената конкуренция за работа основно. Куцо и сакато се натиска, ма мило о драго дава да се "уреди" в София, и естествено при такава жестока конкуренция малко от малко да се повиши качеството.  ;)
Ти впрочем откъде се прибираш? Франс?
Кучета не са ме хапали, само хора.

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
     Напълно съм съгласен с това, което казваш - наистина впечатленията ми са предимно от София. Съгласен съм, че в провинцията нещата са спрели и не помръдват осезателно. В малките населени места хората се познават, преплетени са взаимни интереси и това е развъдник на компромиси и дори - безобразия. Едни мълчат и търпят за да не строшат хатъра на някого, от когото са зависими и имат интерес от него, други са направо участници в далаверата, или безобразието, каквото и да е то...
   В София си анонимен, институциите са наблизо и контролирани, та е по-трудно да не си свършат работата.
   Особено вредно е, когато хората в провинцията приемат нещата за даденост и, че е невъзможно да се променят. Това е сигурният начин наистина да не се променят! А самите безобразници насаждат впечатлението, че са недостижими, или, че всичко зависи от тях. А не е така! Но най-малко на мен подхожда да давам рецепти, как да си оправяте "къщичката", не живеейки в нея. Но все отнякъде трябва да се тръгне, все някой от тези, които сега се "натискат" да се "редят" в София, след време може да се върнат към корена си и да привнесат мирогледа, който са придобили в големия град...Засега съм обезпокоен, обаче, че за някои неща се случва обратното, но ще го премълча - за друга тема е и не ми се влиза в спор за противопоставянето столица-провинция.
  Но градът постепенно започва да прилича на европейски. Разбира се, това са отделни островчета и има колосален обем работа за вършене, но посоката е вярна, въпреки мрънканията на вечно недоволните от нещо си, които искат вече всичко да се е случило за тяхното удобство предварително. А е необходимо време.
   Вече не съм в България, прибрах се в Испания и не съм обобщил впечатленията си - има и отрицателни, но както казах - има положителни индикации и приемам мнението ми да се отнася повече за София, отколкото за страната като цяло, защото наистина впечатленията ми, поне от това пътуване са твърде оскъдни.

diyodi

 • Гост
 У наше село с очите си видях, едно младо полицайче, как глоби "бизнес" дама за неправилно паркиране. Госпожата излезе от магазина усмихна се, разписа се и си тръгна. А иначе полицаи са ми се оплаквали, че началникът им е бил поставил лимит за глоби, който трябвало да достигнат. Казаха че вече трябвало роднините си да спират. На представители на малцинствата са писали глоби, защото ножичката в аптечката била с остър връх, а трябвало да е с тъп!!! Мен на всяка почивка, докато видят че съм се прибрал и бързаха да ме спрат. И всеки път ми подаваха дрегера. Питам ги защо го правят, знаят че съм редовен и винаги алкохола е 000? Да отчетем дейност!

Оня с коня

 • Гост
Българския полицай винаги е предизвиквал омраза и ненавист у мен.
Прави ми акт и описва случая, но улицата я пише - Александър Батенбер"К". Показвам му табелата, а оня с една дебелашка усмивка...
Не може такива простаци и тюфлеци да са страж на пътя!
Съкрати ги на половина, вдигни им заплатите и вкарай качество...с физика, с умствен потенциал
Полицая трябва да респектира!

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
   Явно системата за подбор на полицаите е компрометирана. Наистина, много от тях са тюфлеци, а и доста неграмотни - още помним онзи, де бе писал като адрес ул "Ханко брат"...
   А все реват, че не им достигали хора??? Мисля, че са над 40 00 души, което е повече от армията ни! Излиза, че вътрешният ни враг под формата на човешки мат'рял ни застрашава много повече от външния и затова са хвърлени тези сили? Шега, разбира се!
  Истината е, че има безброй синекурни длъжности и местенца в МВР, които не са на улиците и пътищата, а и тези, които са - в по-голямата си част са мързеливи, некомпетентни, корумпирани и немотивирани. Намалете личния състав наполовина, обучете млади момчета и им дайте много високи заплати и привилегии при пенсиониране, така, че да треперят за мястото си и да са безкомпромисни в работата си, както са германските полицаи, примерно...Ние като в Германия няма да станем, но има какво да се поучим от германците.

ivopifeca

 • Гост
Много глупости,най вече за това че били корумпирани повечето,и нетребвало да бъдат на улицата!Точно са на улицата и с указания за това...Другото...да,само сметнете колко полис коли срещате по улиците и пътищата у нас?В европа почти николко,само,ако има защо-инцидент,или тем подобни...Тука за две пресечки днес се разминах с 3 патрулки :PСметнете им само горивото,отделно личния състав ..кой го плаща това?Да не сме в тревога,тва е секи ден,секи ден...

Оня с коня

 • Гост
Пиф, колкото неграмотно написано - толкова вярно казано!
Вътрешното министерство и сектора който е най - труден за реформи. Полицията брани властта. Спомнете си при Орешарски какво беше - 20 протестиращи - 30 полицаи. Докараха куки от вътрешността...хората протестираха с хора и ръченици и публиката им бяха ченгетата. Всичко беше една тъжна картинка. Тъжна като протест, тъжна като охрана.
Как да ги реформират "тия" - де бранят "ония".

Може би единствено Дянков беше човека който имаше смелостта да бръкне в раната. Той назоваваше нещата с истинските им имена...като "феодални старчета", "Първанов не е млад милиардер"...
Трагедията на България е, че няма алтернатива на Борисов! Той усеща това и става удобен на всички...

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
Много глупости,най вече за това че били корумпирани повечето,и нетребвало да бъдат на улицата!Точно са на улицата и с указания за това...Другото...да,само сметнете колко полис коли срещате по улиците и пътищата у нас?В европа почти николко,само,ако има защо-инцидент,или тем подобни...Тука за две пресечки днес се разминах с 3 патрулки :PСметнете им само горивото,отделно личния състав ..кой го плаща това?Да не сме в тревога,тва е секи ден,секи ден...

     К'во да му коментираш на това? Остава да махнеш с ръка, да се усмихнеш, и...подминеш...

 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Йобстел България ООД – нова фирма на спедиторския пазар

Започната от Форумният маневристФорум Общи теми

Отговора: 1
Прегледи: 2838
Последна публикация 19 Юли 2016 год. 12:48 часа
от Георги Младенов
Шофьор категория C+E за вътрешен транспорт в България

Започната от Шофьор категория C+EФорум Работа

Отговора: 1
Прегледи: 1427
Последна публикация 30 Юли 2017 год. 18:41 часа
от micyri
Трудов договор на 1 500 лв. за шофьор на камион в България

Започната от Форумният маневристФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 5
Прегледи: 3430
Последна публикация 29 Юли 2018 год. 11:19 часа
от Форумният маневрист
Информация за пътна обстановка в България

Започната от Форумният маневристФорум Професионални шофьори

Отговора: 13
Прегледи: 4359
Последна публикация 02 Септември 2015 год. 20:23 часа
от ivopifeca
Добри майстори на камиони в България

Започната от Форумният маневристФорум В гаража

Отговора: 17
Прегледи: 12335
Последна публикация 05 Август 2018 год. 13:47 часа
от Форумният маневрист
РЛГ-БЪЛГАРИЯ ООД - Rudolph Logistik Gruppe

Започната от RammsteinФорум Работа

Отговора: 5
Прегледи: 5704
Последна публикация 04 Декември 2015 год. 10:20 часа
от Бачо Владо
Автомобили произведени и произвеждани в България

Започната от Форумният маневристФорум Олдтаймери

Отговора: 15
Прегледи: 4609
Последна публикация 13 Март 2017 год. 10:46 часа
от Форумният маневрист
НЕкоректна фирма Шавемакер България

Започната от Форумният маневристФорум Внимание! Опасен работодател!

Отговора: 1
Прегледи: 2826
Последна публикация 23 Декември 2016 год. 05:40 часа
от Асен
Това в България не може да стане...

Започната от Форумният маневристФорум Професионални шофьори

Отговора: 1
Прегледи: 1870
Последна публикация 16 Септември 2016 год. 10:53 часа
от Rammstein
Фирми опериращи вътрешно в България

Започната от roshkoФорум Фирми в които си струва да започнеш

Отговора: 2
Прегледи: 2025
Последна публикация 18 Февруари 2018 год. 19:11 часа
от hunter_75

* Последни мнения

Re: Странно нарушение от boroman21
[12 Февруари 2019 год. 00:55 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[11 Февруари 2019 год. 21:51 часа]


Re: Странно нарушение от boroman21
[09 Февруари 2019 год. 20:32 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[09 Февруари 2019 год. 11:13 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 11:02 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[07 Февруари 2019 год. 10:42 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 10:07 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[06 Февруари 2019 год. 16:04 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[06 Февруари 2019 год. 15:18 часа]


Re: Англия не е като в Европа от Bro Bo
[05 Февруари 2019 год. 02:28 часа]