Автор Тема: Носталгично за "светлото" минало...  (Прочетена 12793 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
   Anton Lukov:
Понеже непрекъснато някакви полуидиоти, разпространяват напълно идиотска информация за "прекрасния живот" по времето на социализЪмЪ, реших и аз да си припомня "нЕкои съображения" за онези "красоти".
Защото съм живял в тези времена и ги помня!
И така!
През 80-те години на миналия век млад специалист започваше работа със 120 до 160 лева заплата.

1. Примитивен телевизор "Велико Търново" или "Електрон" струваше над 7 или 8 такива работни заплати. В момента телевизор с два пъти по- голям екан и около 5 пъти по- лек, може да се купи за една средна заплата. А ако е китайски и за една минимална!

2.Подобно беше съотношението и при хладилниците, които струваха между 3 и 4 работни заплати на млад специалист.При това бяха също толкова примитивни, колкото и телевизорите соц.производство.

3. Легендите за чакането да си закупиш автомобил, са самата истина.Чакаше се с години. Много години! Една Лада струваше над 6000 лева или около 50 тогавашни заплати на млад специалист. Днес с 50 минимални заплати от 380 лева (или 19 000 лева) си визмаш чудесна кола, без да чакаш и минута.

4. И чакането за апартамент се измерваше с петилетки. И нямаше лабаво.

4. Видео плеърите се купуваха от Кореком и ако бяха с 4 глави + видеозапис струваха най малко 400 долара.Това прави между 10 и 12 заплати на млад специалист от онова време. В наши дни DVD -плеър струва 1/4 от минималната заплата, а Blu-ray домашно кино е половин средна заплата.

5. Дънките също се купуваха от Кореком и бяха между 20 и 25 долара = 2/3 от заплатата на млад специалист от онова време. И съответно целият ни гардероб беше точно толкова сив, колкото и животът ни! За сравнение сега едни дънки струват същата цена в лева, но ни костват една дневна ... надница.

6.Буквално всички хранителни продукти за които сега се пенят, че стрували малко през времето на социализЪмЪ, в един и ли друг период от време бяха дефицитни. Ако нямаше кафе, имаше зеле, или ако картофите се появят, нямаше дезодорант. В онези години беше по-ценно да имаш приятелка продавачка, от колкото роднина - професор. Спомням си, че когато вуйчото на жена ми си купи телевизор, чака на опашка с дни и нощи. Правилно четете- чакаше се и през нощта. Намяташ едно одяло и чакаш ред. За един пиклив телевизор дето в точка 1 го описах колко струваше.

7. През 80 -те вече не забраняваха Бийтълс, Пърпъл, Лед Цепелин, Пинк Флойд и т.н., но внимаваха да не прекаляваме със слушането на "упадъчна" музика". В дискотеките и радиостанциите имаше ... лимит за хубава музика и никакъв лимит за съветски пляски и ширпотребата на нещото, наречено фестивал на политическата песен "Ален мак".

8. Всеки петък новините бяха съветски и филмът беше на руски.

9. Цялата т.нар. културна общественост на НРБ волно или неволно живееше в тотален дефицит(по-скоро изолация) от книги, филми, театрални постановки, музика и т.н. обявени от комунистическия режим за забранени. В онези години съм питал мой роднина, който е учен занимаващ се с психология, как аджеба се занимава с тази наука, без да му разрешават достъп до Фройд. Отговора беше четем нелегално.

9. Светът се развиваше, но нас ни пазеха да не го видим - на границата убиваха, ако решиш да надникнеш извън кочината, наричана не без основание социалистически ЛАГЕР. Беше си точно лагер. За да видиш Европа,трябваше или да си от комунистическата въхушка, или моряк, или пилот, или спортист или да си музикант. И задължително в отбора или музикалния състав, примерно на всеки 10 души имаше още най-малко 5 милиционера и задължително поне двама доносника.

10. Имаше и истински концентрационни лагери в които изтезаваха и убиваха хора, заради всякакви измислени причини. А понякога и без причина. Например за модерна прическа, тесни панаталони, слушане на джаз, виц за другаря Живков и т.н.

11. В онези години "Религията беше опиум за народите" . Това проповядваха като официална държавна доктирна. Същите тези атеисти , днес се опитват да институционализрат Православието за собствени политически нужди. Трагедията е в това , че и СС на БПЦ не се дърпа много. Унизително е да ги гледаш как днес стари комунистически ченгета и нови попове си разменят Юдини целувки!

12. В онези години, за всяко международно безумие, в което беше натиквана България НЕ се говореше. Пращаха танкове в Будапеща, Прага или подпомагаха Ярузелски да мачка Полша, защото така повеляваше техния "интернационален дълг".
Техният обаче! Не нашия!

13. Управляваха ни дразнещо посредствени хора. Правешкият чобанин Тодор Живков не можеше да различи 8 септември от 8-март и бъркаше полупроводнците с цели, но можеше да ни направи 16 -та републина на СССР, докато се мляска уста в уста в Брежнев.

14. Имаше система от привилегии, за привилегировани отговорни другари и другарки, подобна на кастовата система в Индия. Обаче значително по-лицемерна! Докато в Индия се опавдават с боговете, нашите товарищи и товаришутки направо заместиха Бог със ...себе си!

15. Най-лошото е , че и преди и сега манталитетът на простите, докопали властта си е все същия! Тези дни ронихме сълзи за пострадалите от наводнението в Мизия и как за една година нищо не се било променило. Ами спомнете си Стражица! Колко години минаха от онова ужасно земтресение и как още си личат последиците от него?
В крайна сметка така сме живели и така ще живеем, докато пълния тръбух е по- важен от свободната воля!

           (публикация във Фейсбук)

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 886
Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #1 -: 22 Септември 2015 год. 22:28 часа »
    Просто нямам какво да добавя... 

 Сава Павлов


КОГАТО „КУЧЕШКАТА РАДОСТ“ БЕШЕ СИНОНИМ НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО
Когато за 123567-ти път прочета, че по времето на соца сме си живели добре, щото билетчето за трамвая било 0,06 лв., а салама бил 1,50 лв. килото и сиренето било 1,20 лв. килото, направо побеснявам. А, да. И дневната надница била 20 тодорживковски кинта. И си искали социализма, де. И СССР ни давал всичко.
Да бе, да. Че да фалираме на всеки 10 години.
Я сега да видим защо този готин и саламджийски социализъм е фалирал.
Да започнем от индустрията.
„Ех, каква индустрия имахме“, хленчат носталгиците. Имахме, но в сферата на музейните антики. Съветски технологии, морално остарели, енергоемки и трудоемки. И зависими от съветски суровини, енергия и потребление.
Само пълен идиот, съветван от съветски пълни идиоти ще построят металургичен комбинат до Столицата, далече от транспортни връзки, до бедно находище и далече от енергоизточник.
Или ще боднат комбинати за преработка на цветни метали насред плодородни полета.
Или ще започнат да градят индустрии на места, където местните хал хабер си нямат от съответното производство и само транспорта до там и обратно, ги прави по-скъпи от нормалното.
Индустрия, кат слънце. Ама на дотации. Като фалирахме за пореден път се разбра, че това, „което е построил Живков и не можем да го боядисаме“, за нищо не служи. А, послужи за „червената входно-изходна“ икономика, където нашите хора доставяха и продаваха, а ние плащахме разликата. И „най-великия икономист и Спасител Български“ Иван Костов /Да свети вечно името Му/, продължи с комсомолски плам животеца и. И разпродаде малкото ценно, останало за никакви пари.
До 9.09.1944 г сме правили самолети. СССРняците гепиха машините и технологиите и ни ги продадоха обратно след десетилетия.
Когато тръгнахме да правим коли, СССРняците ни забраниха пак.
Изобщо, икономика, кат слънце. Ама куца и неефективна.
И задължена да си купува всичко от СССР. Машини, оборудване, коли, самолети. И бай Ганчо- соццървула се кефи, щото има салам по 1,50 лв килото. Ама на СССР даваш евтино /и го дотираш с пари и труд/, а купуваш скъпо и с лимити. Да кротува бай Ганчо- соццървула и да чака, за да му дойде реда за нещо си. Телевизор /съветски/, кола /съветска/, апартамент /български, но строен от роби-трудоваци/.
И когато същата тази индустрия кат слънце, барабар с верните, но нАучни кадри, уби всичко детско в целокупното човечество, като изобрети и произведе еманацията на върховните технологии – чушкопека, вече наистина всичкото соц байганчовство се напика от кеф и гордост.

diyodi

 • Гост
Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #2 -: 22 Септември 2015 год. 23:15 часа »
Само пълен идиот, съветван от съветски пълни идиоти ще построят металургичен комбинат до Столицата, далече от транспортни връзки, до бедно находище и далече от енергоизточник.
Или ще боднат комбинати за преработка на цветни метали насред плодородни полета.
Или ще започнат да градят индустрии на места, където местните хал хабер си нямат от съответното производство и само транспорта до там и обратно, ги прави по-скъпи от нормалното.

 За съжаление всичко е вярно. И в нашия край имаме един соц паметник, който никой го не иска. А има будали които още вярват че може да почне да работи. Да се създадат работни места. А път до него никакъв. Имало е жп линия която сега е пооредяла. Ако я намери някой в гората, защото е обрасла. Пътя в подобно окаяно състояние. А суровини... минимум на 200 км.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 224
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #3 -: 23 Септември 2015 год. 14:01 часа »
Много мога и аз да пиша, ама ми писна...
Който си има брада да си я реши.
Жалко за България, 100 процента от познатите ми с някаква мисъл в главата не живеят там, 100 процента от останалите имат особен начин на мислене, абсолютно не адаптирани и без желание да научат нещо ново. Единственото което повтарят е: НЕ СТАВА, НЕ МОЖЕ.

Неставалгария

Впрочем поставих светлото в кавички

Оня с коня

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #4 -: 23 Септември 2015 год. 14:22 часа »
Краси,
пет века турско, 50 и кусур години - съветско робство - никаква съпротива от масите!? Та ние ходихме да потушаваме недоволството на другите поробени народи. Дадохме съгласие да бомбардират една съседна нам страна. Ние много обичаме да лижем задника на силния. От тая обич езика ни доби гигантски размери.
Сега покрай тия "скакалци" - колко страни от нашия калибър надигнаха глава - ние пак "партер"!
А кажи как да става, като поколения назад не става!
Върнат ли робовладелството - по готен материал от нас - нема намерят.
Пранги не ни трябват - те са в гена ни.

Неактивен rider777

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 624
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #5 -: 24 Септември 2015 год. 15:37 часа »
Ейййй убаво си беше при Дедо Тоше,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

m@n

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #6 -: 24 Септември 2015 год. 15:54 часа »
Ейййй убаво си беше при Дедо Тоше,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Е като беше убаво, твоите родители защо избягаха в чужбина по негово време?

Неактивен rider777

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 624
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #7 -: 24 Септември 2015 год. 16:08 часа »
Епа кво му беше лошото ????   А са по-убаво ли е ???

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 968
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #8 -: 24 Септември 2015 год. 16:09 часа »
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

m@n

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #9 -: 24 Септември 2015 год. 16:20 часа »
Епа кво му беше лошото ????   А са по-убаво ли е ???

Дори само това, че мога да пътувам свободно навсякъде и да работя в Европа ми стига. Друго не искам. Като не ми харесва нещо - отлитам. А тогава, харесваш не харесваш трябва да търпиш.

Оня с коня

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #10 -: 24 Септември 2015 год. 17:00 часа »
На Ивайло, залпа на Аврора кънти в главата му.

ivopifeca

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #11 -: 24 Септември 2015 год. 18:52 часа »
Екстрите едно време бяха скъпи,но нещата от първа необходимост,бяха евтини.Най важните неща бяха евтини.

V8

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #12 -: 24 Септември 2015 год. 19:03 часа »
Екстрите едно време бяха скъпи,но нещата от първа необходимост,бяха евтини.Най важните неща бяха евтини.

Екстрите едно време бяха скъпи, сега са евтини.
Моята Алфа със всички екстри я взех за 2000 лв  (две заплати). Без да чакам ред 15 години. Сега всичко е евтино. И две лета вече си джиткам на климатроник. 144 коня и едно магаре. Има само един недостатък - усуква полуоски  ;D ;D ;D

ivopifeca

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #13 -: 24 Септември 2015 год. 19:17 часа »
Екстрите едно време бяха скъпи, сега са евтини.
Моята Алфа със всички екстри я взех за 2000 лв  (две заплати). Без да чакам ред 15 години. Сега всичко е евтино. И две лета вече си джиткам на климатроник. 144 коня и едно магаре. Има само един недостатък - усуква полуоски  ;D ;D ;D
1.8 144 коня ли?Как ги усуква?

V8

 • Гост
Re: Носталгично за "светлото" минало...
« Отговор #14 -: 24 Септември 2015 год. 19:23 часа »
1.8 144 коня ли?Как ги усуква?

Да, 1.8 16V... Когато потеглям ги усуква... или поне с такова чувство оставам  ;D ;D Но да не се отклоняваме от темата...

 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Вкарване ръчно инфо за минало време на дигитален тахо

Започната от Оня с коняФорум Учебен център

Отговора: 12
Прегледи: 3734
Последна публикация 06 Септември 2015 год. 13:32 часа
от ivopifeca
МВР с идея как да спрат опашките от тирове на ГКПП "Капитан Андреево”

Започната от Форумният маневристФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 0
Прегледи: 677
Последна публикация 04 Октомври 2018 год. 01:32 часа
от Форумният маневрист
Трите "П"

Започната от roshkoФорум Общи теми

Отговора: 9
Прегледи: 2753
Последна публикация 22 Декември 2015 год. 14:31 часа
от Форумният маневрист
До България и назад...Не е същото като "До Чикаго и назад"

Започната от driver1Форум Български политики

Отговора: 24
Прегледи: 9769
Последна публикация 13 Септември 2016 год. 12:48 часа
от Форумният маневрист
Карате ли "на въздух"?

Започната от diyodiФорум Професионални шофьори

Отговора: 7
Прегледи: 3528
Последна публикация 16 Април 2017 год. 15:15 часа
от Форумният маневрист
Глас "ЗА" UBER

Започната от Форумният маневристФорум Европейски политики

Отговора: 8
Прегледи: 2953
Последна публикация 15 Юли 2015 год. 11:47 часа
от m@n
Бутон "промени"

Започната от roshkoФорум Общи теми

Отговора: 3
Прегледи: 1661
Последна публикация 20 Август 2015 год. 19:06 часа
от V8
Що е то "български шофьор"?

Започната от micyriФорум Професионални шофьори

Отговора: 44
Прегледи: 13491
Последна публикация 04 Октомври 2016 год. 20:13 часа
от Форумният маневрист
За "опашката"на полу ремаркето

Започната от ivopifecaФорум Общи теми

Отговора: 2
Прегледи: 2230
Последна публикация 23 Януари 2016 год. 15:00 часа
от ivopifeca
Не започвайте в "Нитро транс" ООД

Започната от stoyan_72bgФорум Новини за камиони и коли

Отговора: 10
Прегледи: 3740
Последна публикация 18 Април 2017 год. 16:17 часа
от stoyan_72bg

* Последни мнения

Re: Странно нарушение от boroman21
[12 Февруари 2019 год. 00:55 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[11 Февруари 2019 год. 21:51 часа]


Re: Странно нарушение от boroman21
[09 Февруари 2019 год. 20:32 часа]


Re: Странно нарушение от Bro Bo
[09 Февруари 2019 год. 11:13 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 11:02 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[07 Февруари 2019 год. 10:42 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[07 Февруари 2019 год. 10:07 часа]


Re: Двойка при 3.5т от roshko
[06 Февруари 2019 год. 16:04 часа]


Re: Двойка при 3.5т от Hell4hustler
[06 Февруари 2019 год. 15:18 часа]


Re: Англия не е като в Европа от Bro Bo
[05 Февруари 2019 год. 02:28 часа]