Автор Тема: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!  (Прочетена 5532 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Айде да ви напиша и аз нещо от занаята, нещо което сигурно ще ви хване вниманието, темичка описваща мойте последни 4-5 месеца и това с което съм се захвамал, къде от инат, къде за експеримента, и от къде тръгна всичко.
Както виждате темата е с доста обървкащо заглавие, но се надявам да го променя по-нататък, за сега е работно.

И така...

5 април тази година, петък, тежка седмица, аз шунтер (маневрист), завъртел съм 50-60 шунта за деня, края на работния ден, радиостанцията бръмчи на рамото ми, следя канала, слушам друг кво ми говори отвън на плаца, наблюдавам и обстановката наоколо, шунтерски ми работи, давам назаден към поредното ремарке да го махам от рампата, закачвам го, тествам заключването, сецам веднъж, дваж, заключено е, дърпам паркинга, слизам на платформата зад кабината, закачвам въздуха и тока, отивам към краката на ремаркето, натискам паркинга, през цялото време отговарям на въпросите на  същия тоя, който ме пита нещо, продължавам към задницата на ремаркето да вдигна тейллифта, отзад съм, натискам му копчето... и в тоя момент цялата композиция тръгва напред, естествено без мен в кабината...

Имам ли читатели вече?


Неактивен Roshko

 • Admin
 • *****
 • *****
 • Публикации: 1996
 • Росен Димитров
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #1 -: 12 Септември 2019 год. 18:37 часа »
Дръпнал си паркинга - целата композиция тръгнала... Мигам на парцали...
Прецакан паркинг?
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #2 -: 13 Септември 2019 год. 11:29 часа »
хехехе... де да беше..

Докато камиона се ускоряваше аз наемнах цялата си сила на мойто 99 килограмово стройно тяло, разхвърчаха се химикалки, радиостанция на една страна, трубка на другата, настигнах кабината, скочих в нея дръпнах паркинга и камиона закова на 1 см преди да се метне през бордюра и по баира през оградата и в съседния плац, вероятно почупвайки себе си, и какво ли не по пътя си, барабар с мене вътре в него. Белята за малко да стане, но слава Богу, не стана. В последствие гледах видеото и всеки път ми ставаше страшно, наистина който не осъзнава последствията от нещо такова, по-добре да не чете, едва ли ще му е интересно...

И от тук натам започна веселата част. Както се знае, в нормалния свят, всеки инцидент се докладва и разследва. Пред мен вариантите са два: да си замълча, все пак няма щети и да докладвам, както е редно. Ако не докладвам и разберат за инцидента (а бях сигурен, че няма как да не разберат, свидетели 2-ма, камери и т.нат) уволнението е сигурно, бързо и нямам никакъв шанс за защита. Ако докладвам, уволнението ще е по-бавно, има процедури, изслушвания, дет се казва, поне ще имам някакъв шанс да се опитам да се защитя.

Тук е момента да кажа, че бях член на най-големия шофьорски синдикат "Unite the Union".

Както се досещате - докладвах. Докладвах Near Miss Incident (За малко да стане инцидент). Викам дайте STAR формата да я попълня, че стана така и така...  И това отприщи серия от събития, прелюбопитни и странни.
Първото от което дежурния мениджър ми казва "Ох, стига, зарежи това, хайде връщай се на работа, колко човека освен ти и аз знаеме за това?"

Понеже подобен инцидент е многопластов, тоест не правилно да се разглежда само от позицията "Виновен/Невинен" или "Дръпал/Не дръпнал" (паркига), и има доста неща които е редно да се вземат под внимание, сега ще спра, ще оставя да ме увикате колко съм зле, и се надявам някой да зададе правилните от гледна точка на инцидента, сигурноста и дори шофьора въпроси.

Иначе в първите минути след инцидента бях омекнал, седех и си виках, бе майната му, като ме уволнят чудо големо, добре че не утрепах некой човек или себе си, и никакви щети няма, айде майната му. Здраве да е! Обаче съмнението е голяма сила и постепенно почна да ме яде отвътре, че май нещата не са така елементарни, и че има доста неща, които не са редни и дет се казва, това винаги може да стане пак, с някой друг и то със сериозни последствия. Наблюдавах как реагира мениджърското тяло, паника и ужас в офиса се надига.  И в тоя момент ми хрумна, че играта не е свършила за мен, поне не още...

От тук нататък, ако още ви е интересно, ще има вече много термини, повечето и за мен бяха новост, навлизаме в сферата на Health and Safety, както и на трудовото право, и нещата стават дебели и рунтави.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #3 -: 13 Септември 2019 год. 13:02 часа »
Айде имам още 15 минути преди работа, да разкажа още. Да, света не свърши за мене, просто вече не съм шунтер, а пак си карам камиона, и като че ми е по-добре... макар, че много си обичах шунтерската работа.

И така, докладвах, първата реакция, айде зарежи, на което аз казвам, глей са, Кевин, нема как да стане това, инцидент е, не мога да го пренебрегна, освен ако ти писмено не ми кажеш, че няма проблеми. И тогава той се усети че говори глупости и рече "Сядай на дивана и чакай. Не говори с никой, не прави нищо" и се затвори зад една остъклена стая да говори по телефона. 20 минути тежки разговори, предполагам с топ мениджъра. Ръкомахане, мълчане, слушане, говорене, ръкомахане... аз отвън виждам, че работата е напечена и тия сериозно дискутират какво да направят. През това време аз съм написал едно обяснение от един ред
"Parking brake not applied or applied incorrectly not in full, or bounced back or parking brake deffective hence causing rig's free rolling. No damages, no injuries, sorry" .
Написах го кратко и сецнато един вид ебем ли го кво стана, тоя камион тръгна. Никъде не съм написал точно какво е станало, щото Бога ми, и аз не знам. Мога да се закълна, че дръпнах паркинга, но изглежда не съм, или съм го дръпнал но не е закачило, отскочил е без да видя, или пък не е работил (това последното е малко вероятно, но както се вижда в последствие - не е доказано, така че е в някаква степен вероятно). Истина е обаче, че тоя паркинг беше много мек, и винаги ми е било странно да го ползвам. Някак си лек и твърде чувствителен, нямаше го това чувство за щракване и заключване.
Изобщо да си шунтер (маневрист) си е работа, която ръката ти е постоянно на паркинга, всяко спиране е паркинг, всяко тръгване е освобождаване на паркинг. Днеска и нощеска, дърпам го постоянно, за всяко нещо,  втора природа. Дори не мислиш за това, спираш - паркинг. Тръгваш- паркинг. По 400-500 пъти на смяна посягаш към паркинга. Дори като се возя, си подпирах ръката на паркинга понякога, че няма къде.
Обаче в един момент, нещо става, и инцидента е на лице!
Всеки шофьор знае, че без да ползваш паркинга, не можеш да откачиш и закачиш ремарке, тоест ползването на паркинг не е само предпазна мярка. Невъзможно е да работиш без него.

След 30-тина минути взеха решение, и ме отстраниха от работа за разследване на инцидента. Причина - Gross Misconduct причинил Major Incident. Демек Сериозен инцидент вследствие на Грубо Нарушение.
Когато си отстранен от работа, те съпровождат до портала, взимат ти всички пропуски и ти казват чао, от тук нататък, независимо, че все още не съм уволнен, нямам право да влизам в предприятието и това е и причината да ме изпратят до вратата. Точно като някакъв бандит се чувствах... ама правила, кво да правиш...

Прибрах се вкъщи и почнах да чета, на първо време сайта на H&S Executive, нещо като Агенция за безопасност на труда, макар, че не знам дали имаме таква у нас.
Има цял раздел там, озаглавен HUMAN ERROR. Човешка грешка. Оказа се че това е страшно обширна тема и си заслужаваше изучването и. Ние всички може да кажеме по нещо по въпроса, но ако се зарови човек, ще установи, че нещата са страшно дълбоки и първоначалните знания се оказват нищожни. Появи се някаква надежда, че не съм чак толкова виновен.

Айде че требва да се бачка.
Неактивен Bro Bo

 • Кандидат профи
 • **
 • *
 • Default Avatar
 • Публикации: 56
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #4 -: 13 Септември 2019 год. 21:42 часа »
1."бях"- да не си се "развел" със синдиката?
2. Разследването доказа ли,че е шофьорска,а не "паркинг"  небрежност/грешка -не, че те ще си признаят(санкциите са доста по солени)
3. И никой няма да ти уважи/признае , че си си рискувал живота ако ще предотвратиш само материални щети, а не други- живот.
Тогава изборът е твой и за уважение.

Неактивен Roshko

 • Admin
 • *****
 • *****
 • Публикации: 1996
 • Росен Димитров
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #5 -: 14 Септември 2019 год. 08:56 часа »
Само за протокола и четящите. За подобна ситуация, която е напълно възможна и сравнително често случвана,
трябва човек да изгради едно прагматично чувство, че местата за спирачка са три и да се прибягва към най-близката такава.
Инстинктът те втурва към кабината, но в повечето случай паркинга на ремаркето и лулите за въздух са на една ръка разстояние.
Може да ти се случи точно когато закачаш въздуха, затова има и определен ред, първо жълтия. Вадиш червения и си готов или дърпаш паркинга на ремаркето... Кабината е твърде далеч и несигурна, може врата да запецне, да се спънеш по стълбите и т.н.
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #6 -: 14 Септември 2019 год. 12:24 часа »
Да, точно така и аз в последствие си рекох че това е било вариант, но всъщност се оказва, че нещата изобщо не са така. Дори младши мениджъра спореше с мен на едно от изслушванията (а той няма книжка за кола), защо не съм дръпнал паркинга на ремаркето, ами съм тичал до кабината. Ами просто защото няма подобна процедура. Никъде не е разписано как да се действа при такъв инцидент - т.е. как да се контролира. Дърпането на паркинга на ремаркето също не е безопасно, може да се спънеш, трябва да се наведеш, може да мине гума на ремарке през теб ако паднеш пред нея, или пък паркинга на ремаркето се намира на неудобно място при маркучите. В идеалния вариант, ако паркинга е отзад до винтила за нивото на ремаркето (Colas Valve), тогава ще стане, но идеалния случай рядко се появява, а и в паниката трябва да се сетиш. Отделно с паркинга на ремаркето спираш композицията по-бавно, някои ремаркета нямат силни паркиг спирачки, така че двете оси на влекача са по-ефективни... и т.нат. и т.нат.  Изобщо това не е ситуация, за която има регламент как да се действа. Тук често ще давам примери с авиацията, която ми е любима тема, та там кацането без двигател, което реално е контролиран ицидент е стрикто регламентирано как се прави общо и конкретно с различни самолети. В нашия бранш този инцидент е разпознат от закона, закона му е дал име UVM (Uncontrolled Vehicle Movement - Неконтролирано Движение на Превозно средство ), но няма разписание как да се действа. Но пък има сериозни правила (Health and Safety Law)  как да не се стигне до там. Да се намали или премахне риска. И тука е гвоздея в програмата, как да изградя стратегията си така, че да ги оборя на изслушванията. Към момента имах подкрепата на синдиката.

Ако имам вниманието ви (благодарско на Рошко за коментарите), ще продължа по-късно, че съботата ми е планирана до минута *§*§€§%€%$€%$


Неактивен Roshko

 • Admin
 • *****
 • *****
 • Публикации: 1996
 • Росен Димитров
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #7 -: 14 Септември 2019 год. 17:20 часа »
По принцип няма безопасно отреагиране при кризисна ситуация, но има ред и степен на опасностите.
Не случайно написах "да си изградим" чувство. Например, пак не случайно,
паркинга се освобождава  винаги последен, преди да се запътиш към кабината.
Хубаво е при самото освобождаване да обърнеш внимание на поведението на композицията.
По презумпция - винаги мястото на паркинга ти е най-прясно в паметта, тъй като последно него си освободил.
Аз се опитвам да си го налагам като навик. Иначе всички варианти са ми се случвали.
Тръгвало ми е ремарке при закачане на маркучите (два-три пъти) при сплит закачане и непроверен паркинг на ремаркето.
Тръгвала ми е и композицията. Само първия път оправих нещата от кабината.
И две да са осите на влекача, което не е много често срещано, на ремаркето са три.
И - да, понякога не държат добре, но за подобен случай все ще свършат работа.

As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #8 -: 19 Октомври 2019 год. 18:49 часа »
1."бях"- да не си се "развел" със синдиката?
2. Разследването доказа ли,че е шофьорска,а не "паркинг"  небрежност/грешка -не, че те ще си признаят(санкциите са доста по солени)
3. И никой няма да ти уважи/признае , че си си рискувал живота ако ще предотвратиш само материални щети, а не други- живот.
Тогава изборът е твой и за уважение.

И така, въпросите са ти много на място, и въпреки, че си отскоро шофьор, доколкото се сещам, изглежда имаш представа от къде да подхванеш подобен проблем. Разследването не мога да коментирам дали е направено през пръсти, но факта, че е направено от производителя - Терберг, просто изключва каквато и да е обективност.

След като мина първото изслушване дойде ред на второто, с по-голям мениджър. Същия изклесък впрочем, като първия, шофьорска книжка категория Бе от онзи ден... но иначе транспортен мениджър.
Същите глупави въпроси, същите провокативни вметки, идеята им да ме изкарат от равновесие и да кажа, че аз съм си виновен, но аз естествено може и да не съм съветски космонавт, ама чак пък толко не съм смотан, че да не ги усетя, пък те не се и криеха, бяха доста нагли.
На въпросната среща ме уведомиха, че ме освобождават дисциплинарно, заради грубо нарушение на правилата за безопасност. Та, заявих им аз, -е оспорвам, и ми назначиха трета среща, тоя път с топ-моп меиджъра на света, неговото шофьорско величество, грандиозния, красив, умен и страхотен господин некой си там, името не е от значение. Всичките тия ги пиша, защото той по принцип ходи като партиино величие, с една замесник мениджърка до него, големото добрутро, трите чифта ташаци... абе разбирате с какъв ми предстои да седна да си говоря. За втори път. Първия път кат ме интервюираше.
Вариантите са 2 - да потвърди присъдата и да ме прати у курец, с което аз се задействам нататък по законните процедури, или да отмени присъдата на по-малкия мениджър и аз да се върна на работа. Естествено това няма как да стане, тъй като доверието е изчезнало, няма как да ме води подобно подобие на мениджмънт, та за целта аз се явявам с предварително написана молба за напускане. Ха ме върне на работа, ха му подавам оставката.
Та сядаме ние, той лицемерничи, Крас това, Крас онова, как си, що си, кафенце, чайче, кат че му е много зор, почнахме разговора, той пак така, кажи какво стана, как стана, кат че не съм го казал към 50 пъти вече. Нейсе... Вика ми, ако се получи подобна ситуация с теб отново ти пак ли така ще скочиш в кабината да дръпнеш паркинга? Рекох му, мистър Онзи, усещам че искаш да получиш героичния отговор "Да", за това не мога да ти кажа в една нова ситуация как бих постъпил, но кажи ми, ако се разхождаш край реката и видиш един че се дави, ти какво би направил? Може би би го гледал докато се удави защото е... твърде опасно?
Както и да е, той се надува, фука, бил единствения лицензиран за маневрист от Терберг, 30000 шунта (маневри), каквото и да значи това, никога през живота си не е направил никакъв инцидент, изобщо, дори с леката кола, дори с колелото не е падал като малък абе извънземен някакъв...
Гледах, го подхилвах му се колко е прост, и човека съвсем закономерно ми каза "Сори приятел, потвърждавам, не те връщаме тук".
Е, рекох, може и да е за добро, приятел ден, ръкостискане, лицемерен въпрос "А иначе къде работиш сега?", усмихнат отговор "Не ти влиза в сметките", щото съм умрел от яд, и излязох за последно през вратата. Демек повече работа в тая фирма нямам. Ако ме беше върнал обаче, щеше да ми плати 2 заплати, дето ми ги е дължал от момента на напускането. Обаче сега, ако ги закарам на трибунал, мога да изкарам повечко. И така, тръгнах да се  занимавам сам. Щото междувременно звъннах на синдиката и им казах, че им спирам плащането, щот не съм доволен от тях.
И така, задействах системата. Първа стъпка се казва "Предварително споразумение". Процедурата е към нещо като държавно учреждение за стандарти при трудовото право, не знам точно как се превежда, защото в България нямаме такова нещо. Там описвам моите аргументи и искам обезщетение което закона полага като право. Сумата в моя случай се получи към 26К, та тази сума я поисках. Учреждението подготвя документите и прави контакт с работодателя. Той от своя страна може да се съгласи (малко вероятно), до преговаря, или да ме отреже. В моя случай дори не отговори, къде ще се занимават с мравка като мене. Та липсата на отговор може и да е в моя ползва последствие, като стигнеме до същинския Трибунал.
За сега толкова, чакам дата за трибунала. Колкото по-натам ми я дадат, толкова повече пари имам шанс за им взема. Ако успея де :)
Айде със здраве, и да не вземете да си счупите пръстите да пишете тука  :)

ПС, отговарям на всякакви въпроси от типа - 100 начина да те преебе синдиката.

Неактивен Bro Bo

 • Кандидат профи
 • **
 • *
 • Default Avatar
 • Публикации: 56
Re: Какво се случи? Синдикати? Не, благодаря!
« Отговор #9 -: 16 Февруари 2020 год. 02:04 часа »
Айде със здраве, и да не вземете да си счупите пръстите да пишете тука  :)

ПС, отговарям на всякакви въпроси от типа - 100 начина да те преебе синдиката.
[/quote]

Нема се строшим от писане - споко.
Желание има ма некой път - "ся не е удобно"
Здравейте Колеги-!
Брат Боби вече е Профи - на 01ви  Март праи годишнина,заделил е за почерпка(борчовете ще почакат) и вече три месеца бръмчи из юга на континента докато мине зимата.
Дай сега по въпроса за синдикалните услуги:
Нали трябваше да си намеря камьон та стартирах при един нашенец ,който ми удовлетвори исканията да се "прежалят и да работя с него,за да не му стои каньона в двора
Като дойде време за плащане,а и ме видя колко мога, рязко промени уговорките и то в ултимативна форма
та си казахме  - ай чао. Само дето пропусна момента да се разберем и да си плати:)
Еми кво да се прави - на чуждо място(без език),не познаваш никой,и кинти нема  па съм на улицата (за адвокати да не говорим) еми... станах фен на некъв синдикат.
Офертата им беше : ние ще ти осигурим да си вземеш парите с/у 10% от крайния резултат или  си наш член с/у 5 кинта на месец.Некой ще познае ли какво избрах:)
Ха кажи сега - къде са подводните камъни в този случай?
То ще се разбере де ма да съм подготвен духом.
Иначе и аз чакам дата ама...нещо много айляк го дават - системата ли,синдиката ли ...немам идея па 4ти месец става.!!!

 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Камиони с българска регистрация - какво тормози европепейците?

Започната от Форумният маневристФорум Колегите от офиса

Отговора: 4
Прегледи: 4535
Последна публикация 25 Октомври 2015 год. 16:38 часа
от Бриги Бичкията
Какво най-много ви дразни във фирмата в която работите?

Започната от V8Форум Работа

Отговора: 27
Прегледи: 10140
Последна публикация 07 Януари 2018 год. 03:43 часа
от Road Runner
Някакви затворени граници, какво става?

Започната от Форумният маневристФорум Професионални шофьори

Отговора: 1
Прегледи: 3463
Последна публикация 24 Септември 2015 год. 14:32 часа
от Roshko
Какво ядат тия животни, какви са тия мишки?

Започната от Форумният маневристФорум Общи теми

Отговора: 9
Прегледи: 5967
Последна публикация 17 Юни 2016 год. 20:56 часа
от Форумният маневрист
Mikko Korhonen - какво се знае и чува

Започната от Bro BoФорум Работа

Отговора: 10
Прегледи: 3704
Последна публикация 10 Април 2019 год. 14:04 часа
от Bro Bo
Какво представлява българина?

Започната от Оня с коняФорум Общи теми

Отговора: 34
Прегледи: 10956
Последна публикация 26 Март 2017 год. 14:42 часа
от Форумният маневрист
Какво да носим в кабината?

Започната от jerikoФорум Професионални шофьори

Отговора: 30
Прегледи: 32551
Последна публикация 17 Ноември 2016 год. 01:27 часа
от Shofer
Какво ремарке да си купя

Започната от wrctransportФорум Ремаркета, ремаркенца и ремаркетища

Отговора: 13
Прегледи: 6550
Последна публикация 05 Юли 2016 год. 22:49 часа
от Форумният маневрист
Германия. Как и какво?

Започната от driver1Форум Германия

Отговора: 42
Прегледи: 20110
Последна публикация 08 Октомври 2016 год. 11:46 часа
от Форумният маневрист
Е какво му е на Слави?

Започната от цецодебелФорум Общи теми

Отговора: 0
Прегледи: 2749
Последна публикация 01 Април 2016 год. 23:36 часа
от цецодебел

* Последни мнения

No posts were found.