Автор Тема: Здравеопазването на Острова  (Прочетена 1723 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Здравеопазването на Острова
« -: 29 Септември 2015 год. 13:52 часа »
Не помня някой, някога в нашите форуми да е питал или споделял опит по най-важната за нас тема.
Аз например от 5 години насам съм с прекъснати здравни права поради супер глупавата, тромава администрация и шантави изисквания. Колкото пъти отида да оправя нещата, толкова пъти нещо не е баш къ треа. Последно ми искаха превод на договора от английски от заклет преводач. Значи Естония, Полша могат да издават и обработват документи на английски език, българите не могат!? Да не говорим, че от един мейл с две изречения естонците ми свършиха такава работа, каквато тук щеше да отнеме три години най-малко, ако въобще се случи.
Опциите на Острова, доколкото разбирам, са с договор към фирма, самонает и собствена фирма. Има ли разлики? Има ли обвързване с българската система. Как се случват нещата - плащане /къде, колко/? Издават ли здравна карта или всичко е електронно. Какво лечение се покрива, има ли лимити, зъболечение. В общи линии всяко малко детайлче по темата може да бъде полезно някому.
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

Оня с коня

 • Гост
Re: Здравеопазването на Острова
« Отговор #1 -: 29 Септември 2015 год. 14:33 часа »
Имам един такъв казус:
Здравно си осигурен в България. Имаш едногодишната здравна карта и в чужбина ползваш здравни услуги които са неоложни.
Ако лечението можа да трае - в България.
Сега същи казус, но наопаки. Здравно си осигурен в чужда страна. Възниква здравен проблем който търпи отлагане...ко става нататък


m@n

 • Гост
Re: Здравеопазването на Острова
« Отговор #2 -: 29 Септември 2015 год. 15:29 часа »
В UK е добре възможно най-скоро да се регистрираш при джипи. Те са първия човек, към който се обръщаш при нужда (ако състоянието не е за Спешна и неотложна помощ, разбира се).
На този адрес намираш списък на всички Local GP surgeries:
http://www.nhs.uk/Service-Search
като ги видиш ги почваш едно по едно, докато се регистрираш. някъде може да удариш на камък... по принцип никой не е длъжен да те запише, ако не иска, дори ако syrgery е съседната ти къща..
Показваш лична карта и адресна регистрация(платени сметки) и оттам ти казват какво да правиш, обикновено искат да попълниш формуляр GMS1, който можеш да отнесеш у дома и да попълниш на спокойствие. Хубаво е да имаш инфо за GP-to (от познати) защото има някои много натоварени. Ако се запишеш ти дават час (appointment) за след 2 седмици. А при други може да ти дадат на следващия ден. Случва се да попаднеш и на друг лекар от сърджърито, ако твоя го няма, но джипито може прочете какво е дал колегата в твоето досие в компютъра, така че всичко се записва и връзката не се губи.
Ако вече имаш GP, прегледа е безплатен. Някои услуги се заплащат, напр. издаване на рецепта за лекарства и зъболекарски услуги.
За зъболекар:
Отиваш в някой частен кабинет и питаш дали работят с NHS (National Health Service), обикновено то си пише в самия кабинет, дават ти час и това е. Ако имаш регистрация в NHS, то ти излиза в системата, както с наште здравни.

Тук повече инфо: https://www.citizensadvice.org.uk/healthcare/

Неактивен roshko

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 970
Re: Здравеопазването на Острова
« Отговор #3 -: 29 Септември 2015 год. 15:54 часа »
Евала за супер съдържателния пост, m@n! Как се регва в NHS, колко струва, колко време отнема / да не си "във въздуха"/, трябва ли нещо от България, има ли разлика в процедурите дали си фирма, чадър или на договор?
Тук в България няма разлика осигурен ли си или не! За всичко съм си плащал като Поп. Мой приятел с права го мотаят втора година БГ-здравна каса да му плати 1600 евра за лечение във Франция. Да ти ... и здравната каса и чиновничетата и боклучетата...
Ама кът се сетя, че в Норвегия ми искаха 2000 евра за гранулом, и 250 за вадене на зъб - настръхвам. Добре, че Ким ни правеше редовни застраховки и не съм вадил и стотинка от джоба...
As for the moral status of majority rule, it must be pointed out that it allows for A and B to band together to rip off C, C and A in turn joining to rip off B, and then B and C conspiring against A, and so on.

m@n

 • Гост
Re: Здравеопазването на Острова
« Отговор #4 -: 29 Септември 2015 год. 19:27 часа »
За да се регистрираш при GP, никой не те пита дали работиш и дали плащаш някакви осигуровки. Може да си безработен, но трябва да живееш в UK. Регистрацията е безплатна. След като попълните формуляра за регистр. при GP, от медицинската практика ще го изпратят към местния клон на CCG (Clinical Commissioning Group), които се занимават с организацията на предоставяните от NHS услуги. Те, от своя страна, ще се свържат с вас, за да потвърдят, че сте записани при съответния лекар. Вашият картон ще бъде изпратен на новия ви лекуващ лекар. Някои CCG заедно с потвърдителното писмо изпращат на пациентите и нова NHS медицинска карта с NHS номер, така че не се учудвайте ако получите такава. Не всички CCG издават такива карти, всичко зависи от политиката на близкия до вас клон.Представлява твърд лист хартия с големина на български ученически бележник или 1/4 лист А4. NHS номерата помагат на служителите в NHS да са информирани за актуалното здравно състояние на пациентите. Но не се нуждаете от NHS номер или карта, за да получите здравно лечение.
Няма такси за основно лечение от GP за NHS пациенти, които живеят във Великобритания.
Някои спешни случаи, при инциденти, мисля също са безплатни. За по-сериозно лечение вече има различни форми на заплащане. Може да е от здравна застраховка, ако имаш такава. Може работодател да плати... и т.н. В някой от горните линкове бяха изброени начините. При заплащането има значение от колко време живеете в UK. Ако сте живяли през последните 12 или повече месеци в UK, ползвате повече безплатни услуги. Задават ви няколко въпроса в болницата за да решат. Може да ви поискат NIN номер. Да се поинтересуват дали заболяването е от преди да дойдете в UK или сте се разболяли в UK и т.н.

П.С. Имайте в предвид, че ако не се явите на уговорен преглед при GP - има глоби. Така че, ако ви се наложи да не отидете - трябва да им се обадите задължително навреме.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 225
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Здравеопазването на Острова
« Отговор #5 -: 16 Октомври 2015 год. 22:10 часа »
При мен стана по-просто. Отидохме цялото семейство в джипито по местоживеене (не можеш много май да избираш). Попълнихте картончетата и готово.
Оттам нататък си е като в България, с тая разлика, че няма потребителска такса. Звъниш, казваш че имаш нужда да те прегледа лекар, дават ти час и готово.
Не са много добри джипитата - но пък в болницата те лекуват мощно като се наложи, да пази Господ!


 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Колко се пести на Острова?

Започната от roshkoФорум Англия

Отговора: 77
Прегледи: 16876
Последна публикация 28 Октомври 2018 год. 22:32 часа
от китан

* Последни мнения

Re: Brexit - на финалната права от roshko
[13 Март 2019 год. 21:33 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от Pop11
[12 Март 2019 год. 19:53 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от saeco
[11 Март 2019 год. 13:26 часа]


Re: Работа за влекачи и композиции- Бързо плащане! от Виктор Алексиев
[11 Март 2019 год. 08:09 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от Pop11
[09 Март 2019 год. 17:52 часа]


Re: Работа в България от Pop11
[08 Март 2019 год. 20:30 часа]


Re: Регламент 561 от roshko
[06 Март 2019 год. 22:12 часа]


Re: Търся работа от Bro Bo
[05 Март 2019 год. 20:17 часа]


Re: Търся работа от Talitali
[05 Март 2019 год. 08:13 часа]


Ново начало от Seyfo Seyfo
[03 Март 2019 год. 11:56 часа]