Автор Тема: Регламент 561  (Прочетена 87524 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Регламент 561
« -: 24 Май 2015 год. 19:01 часа »
Тук ще закова тези няколко страници които касаят дейностите при шофьорите, за да не се губят и да са видими.

Тест с отговорите, ако някой иска да го наизусти без много да го мисли:  http://www.rta.government.bg/images/Image/rtaoldsite/testovevodachi/CDE/ctema1.htm
==== Няколкото важни страници====
ЕКИПАЖИ, ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕ, ПОЧИВКИ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА И ПОЧИВКИ
Член 5
1. Минималната възраст за водачите е 18 години.
2. Минималната възраст за придружителите на водачите е 18 години. Държавите-членки обаче могат да намалят минималната възраст за придружителите на водачите до 16 години, при условие че:
а) автомобилният превоз се извършва в рамките на една държава-членка в радиус от 50 километра от мястото на базиране на превозното средство, включително местните административни райони, чийто център е разположен в този радиус;
б) намаляването е с цел професионално обучение; и
в) границите, наложени от националните правила по трудови въпроси, са спазени.
Член 6
1. Дневното време за управление не следва да надхвърля девет часа.
Независимо от това дневното време за управление може да бъде удължено до максимум 10 часа не повече от два пъти седмично.
2. Седмичното време на управление не трябва да надвишава 56 часа и не трябва да води до надвишаване на максималната продължителност на работната седмица, определена в Директива 2002/15/ЕО.
3. Общото време на управление през всеки две последователни седмици не трябва да надвишава 90 часа.
4. Дневното и седмичното време на управление включват цялото време на управление на територията на Общността или на трета страна.
5. Водачът регистрира като друга работа всяко време, прекарано съгласно описаното в член 4, буква д), както и всяко време1 използвано за управление на превозно средство, използвано за търговски операции, които не попадат в обхвата на настоящия регламент, и регистрира всички периоди на разположение, съгласно определението в член 15, параграф 3, буква в) от Регламент (ЕИО) № 3821/85, от неговата последна дневна или седмична почивка. Тези записи се вписват ръчно на регистрационен лист, на разпечатката или като се използват устройствата за ръчно въвеждане на данни на записващото оборудване.
Член 7
След период на управление от четири часа и половина водачът ползва непрекъсната почивка по време на работа от поне 45 минути, освен ако не ползва почивка.
Тази почивка по време на работа може да бъде заменена с почивка по време на работа от поне 15 минути, последвана от почивка по време на работа от поне 30 минути, като двете почивки са разпределени през периода по такъв начин, че разпоредбите на първи параграф да бъдат спазени.
Член 8
1. Водачът ползва дневни и седмични почивки.
2. За всеки период от 24 часа след края на предходната дневна почивка или седмична почивка водачът трябва да е ползвал следващата дневна почивка.
Ако частта от дневната почивка, която попада в този 24-часов период, е поне девет часа, но е по-къса от 11 часа, въпросната дневна почивка се разглежда като намалена дневна почивка.
3. Дневната почивка може да бъде удължена до нормална седмична почивка или намалена седмична почивка.
4. Водачът може да има най-много три намалени дневни почивки между всеки две седмични почивки.
5. Чрез дерогация от параграф 2 в рамките на 30 часа след края на дневната или седмичната почивка водач, извършващ екипно управление, трябва да ползва нова дневна почивка от поне девет часа.
6. През всеки две последователни седмици водачът ползва поне:
- две нормални седмични почивки, или
- една нормална седмична почивка и една намалена седмична почивка от поне 24 часа. Намалението обаче се компенсира с равностоен период на почивка, ползван без прекъсване преди края на третата седмица след въпросната седмица.
Седмичната почивка започва не по-късно от края на шест 24-часови периода от края на предишната седмична почивка.
7. Всяка почивка, ползвана като компенсация за намалена седмична почивка, се включва към друга почивка от поне девет часа.
8. По желание на водача дневните почивки и намалените седмични почивки извън базата могат да бъдат ползвани в превозното средство, доколкото то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно.
9. Седмична почивка, която попада в две седмици, може да бъде отчетена през всяка една от седмиците, но не и в двете.
Член 9
1. Чрез дерогация от член 8, когато водач придружава превозно средство, което е транспортирано с ферибот или влак, и ползва нормална дневна почивка, тази почивка може да бъде прекъсвана не повече от два пъти с други дейности с обща продължителност не повече от един час. По време на такава дневна почивка водачът следва да има достъп до койка или кушетка.
2. Всяко време, прекарано в пътуване до мястото на поемане на управлението на превозното средство, попадащо в обхвата на настоящия регламент, или при завръщане от такова място, когато превозното средство не се намира в дома на водача, нито в оперативната централа на работодателя, където водачът нормално е базиран, не се отчита за почивка или почивка в работно време, освен ако водачът не е на ферибот или влак и има достъп до койка или кушетка.
3. Всяко време, прекарано от водача в управление на превозното средство, което попада извън обхвата на настоящия регламент, до или от превозно средство, което попада в обхвата на настоящия регламент и което не се намира нито в дома на водача, нито в оперативната централа на работодателя, където водачът нормално е базиран, се счита за друга работа.
=============================
И самия регламент и тълкуванието му. (след като увелича лимита за размера на файловете, увеличени са вече до 12МБ и 20 броя на публикация - те ви демокрация)

Неактивен driver1

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 889
Re: Регламент 561
« Отговор #1 -: 11 Юни 2015 год. 13:19 часа »
    Някои хора много фриволно си тълкуват Регламент 561. Тук имах друг коментар, но се отказвам да коментирам съвсем невежи хора по тази тема.
     Краси, да не си помислиш, че пиша това по повод на твоя пост. Друго имам предвид. Както и да е, отчайващо е положението...

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Регламент 561
« Отговор #2 -: 11 Юни 2015 год. 14:09 часа »
Ами нашата задача е да просветиме народа :)
Давай примери и да ги коментираме.

Бриги Бичкията

 • Гост
Re: Регламент 561
« Отговор #3 -: 07 Септември 2015 год. 19:59 часа »
Бацета, нямам честта да съм чел ,,Библията на шофьора " ,но се чудех има ли черно на бяло някакви изменения или от далечната 2006-та на туй се молим и кълнем?
Питам,не за друго,а поради факта,че рекламна агенция ,,ЕШК" не престава да прокламира ,че по ,,новото" еди кво си можело.
Та има ли такова дживотно ,, по новото"?

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Регламент 561
« Отговор #4 -: 07 Септември 2015 год. 20:05 часа »
Има разбира се бе Бриги :)
Ама дай конкретни примери, за какво става въпрос. Там в табуто четем някакви неща, някои верни, някои не съвсем... ако нещо ти е направило впечатление копирай го тука да го обмислиме

Бриги Бичкията

 • Гост
Re: Регламент 561
« Отговор #5 -: 07 Септември 2015 год. 20:59 часа »
Според ЕШК мое си бръмчиш на 15часов работен ден ,докато свеъ ти се извие от което следва да се приеме и заключи,че 11 часовата пауза си е пожелателна
Са четем,че па 24 часовата пауза влизала в архива.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Регламент 561
« Отговор #6 -: 07 Септември 2015 год. 22:45 часа »
Не е редно да отговарям сам аз, ама ти специално знаеш много добре, че не може всеки ден по 15 часа, освен ако в двата дни когато не може имаш 3 часа пауза на място. Има добри шофьори, които умеят да си редят часовете, но без чичо Манчо няма как да стане обикновено.
И 24-ката си е законна пауза, не виждам що да е в архива.

diyodi

 • Гост
Re: Регламент 561
« Отговор #7 -: 15 Септември 2015 год. 11:58 часа »
 Справедливо ли е това:

Член 9
2. Всяко време, прекарано в пътуване до мястото на поемане на управлението на
превозното средство, попадащо в обхвата на настоящия регламент, или при завръщане
от такова място, когато превозното средство не се намира в дома на водача, нито в
оперативната централа на работодателя, където водачът нормално е базиран, не се
отчита за почивка или почивка в работно време, освен ако водачът не е на ферибот или
влак и има достъп до койка или кушетка.


 Не се бях замислял по въпроса, докато не прочетох това:

http://www.ekipnews.com/news/world/evropejski_syjuz/bezprecedentno_reshenie_na_syda_na_es_v_ljuksemburg_/189504/

 И пак испанските синдикати показват, колко полезни могат да бъдат. Жалко че не навсякъде е така.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Регламент 561
« Отговор #8 -: 15 Септември 2015 год. 12:28 часа »
Вчера го чух по Хоризонт.
Незнам за шофьорската професия как ще се отрази. За България както винаги това правило няма да влезе в употреба. Там не се плаща на час и работниците пак са прецакани.
Което ме връща на една друга тема за почасовото плащане у нас, и има ли почва. Не, няма за съжаление. Ма народа не може да разбере, все едно прасе да прави разлика между блато и кладенчова вода...даже все си мисля, че прасето може и глупаво животно да е, но ще намери разликите...

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Регламент 561
« Отговор #9 -: 17 Ноември 2015 год. 12:26 часа »
По повод обещанието към един съфорумец, нямах си работа и въведох ръчно данни в тахографа, заснемайки как се прави, за да не коментираме клипове на англииски, полски и други езици.


Неактивен rider777

 • Професионален шофьор
 • *****
 • ****
 • Публикации: 624
Re: Регламент 561
« Отговор #10 -: 15 Юни 2016 год. 13:23 часа »
Други: Франция - Прекъсване на работата при екипно управление на МПС

На последното заседание на Работната група по контрола в автомобилния транспорт на ЕС (EWG) по искане на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) в дневния ред е бил включен въпросът за задължителното прекъсване на управлението от 45 минути (или 15 + 30 минути) при двама и повече водачи.

Представителят на Франция официално е заявил, че няма промяна в тълкуването по отношение ползването на прекъсването от втория водач при екипно управление на МПС и че френските контролни органи са длъжни да спазват Указание 2 на ЕК във връзка с прилагането на Регламент 561/2006 и ръководството за прилагането на регламента, изготвено по проекта TRACE.
Напомняме, че съгласно Указание 2 това е един от трите случая, при които се признава ползване на прекъсване в движещо се превозно средство, и то гласи: "Времето, прекарано в пътуване може да се счита за "почивка" или "прекъсване" в следните три случая:
* Първият случай е, когато водачът придружава превозно средство, което се превозва от ферибот или влак. В този случай, той може да ползва своята почивка или прекъсване, при условие че има достъп до кушетка или легло (чл. 9.1).
* Вторият случай е, когато водачът не придружава превозно средство, но пътува с влак или ферибот до или от място, от което ще приеме или предаде управлението на превозно средство, попадащо в обхвата на регламента (чл. 9.2). В този случай той трябва да има достъп до кушетка или легло на ферибота или влака.
* Третият случай е, когато превозното средство се управлява от повече от един водач. Когато вторият член на екипажа е на разположение за управление при необходимост, седи до водача и не му съдейства активно при управлението, 45 минути от "времето на разположение" на този член на екипажа могат да се приемат за период на "прекъсване".
Естествено трябва да бъде спазено условието водачът, който ползва прекъсване докато пътува в автомобила, да не извършва друга работа и да използва това време само за възстановяване. От френска страна също са заявили, че текстовете на двата документа са изпратени на всички звена, извършващи контрол на пътя, както и че френските власти извършват проверка по случая с наложените глоби, в който вероятно става въпрос за недоразумение на ниво контролиращи служители или за софтуерна грешка.
ИРУ препоръчва на превозвачите да възразят срещу наложените им глоби във Франция за ползване на прекъсване в движещо се превозно средство и да информират националните асоциации (в България – АЕБТРИ) в случай на нови проблеми, свързани с прекъсването на управлението при двама водачи.

Източник: АЕБТРИ

m@n

 • Гост
Re: Регламент 561
« Отговор #11 -: 24 Септември 2016 год. 23:43 часа »
Има ли проблем ако съм избрал в тахографа "Крайна точка" > Държава ХХХ , след това се налага да карам още 20 км (имам още време за управление) и пак избера "Крайна точка" > Държава - същата?

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Регламент 561
« Отговор #12 -: 25 Септември 2016 год. 03:34 часа »
Nikakyv problem. Kraina dyrjava moi da davash na vseki raztovaren adres za preglednost ako shtesh.. daje e pravilno v nqkakva stepen.

Djingov

 • Гост
Re: Регламент 561
« Отговор #13 -: 26 Септември 2016 год. 17:30 часа »
Това да даваш край на държава на всеки раз.адрес не е правилно.Най-малкото нарушение ти е да не си въвел,начало или край в Германия имах само устна забележка за това,но в Испания можеш да отнесеш глоба.Отностно само 15 часа и дори да си имал повече от 3часа на пауза в Испания гориш в Белгия и Франция зависи от този който те проверява.

Неактивен Форумният маневрист

 • Временно отсъстващ
 • Професионален шофьор
 • ***
 • ****
 • Публикации: 245
 • С лекарска забрана за влизане във форуми ;-)
Re: Регламент 561
« Отговор #14 -: 26 Септември 2016 год. 20:14 часа »
Колега, мани ги тия приказки за пред кабините. Няма значение кой те проверява, има си регламент. Ако имаш 3 часа на пауза в работния ден, то намалената пауза се счита за нормална, това и бакшишите го знаят. Мога да го намеря и на английски. С испанския ще се озоря :)

Член 4
ж) .....
- „нормална дневна почивка“ означава всеки период на почивка с продължителност от поне 11 часа. Алтернативно тази редовна дневна почивка може да бъде взета на два пъти, като първият период трябва да бъде непрекъснат период с продължителност от поне 3 часа, а вторият - непрекъснат период с продължителност от поне девет часа


Освен ако не представиш текст на испански (ние с гугъла ще си го преведеме) в подкрепа на това което казваш.

Разбира се, според регламента всяка една страна членка може да променя по спомен чл. 6 до 8, като намалява времето за управление респективно работно и увеличава времето за почивка. Не може обратното. И то само за превози на нейна територия. За транзитен превоз не важи!

Член 11
Държава-членка може да предвиди по-дълги минимални почивки по време на работа и почивки или по-късо максимално време на управление от тези, предвидени в членове 6—9 в случай на превоз, извършван изцяло на нейната територия.


Та ако такъв текст съществува (възможно е!), дай да видиме, макар и да си го видял в испански уеб сайт, АЕБТРИ или друг източник.

В противен случай такива твърдения да се считат за неверни.

====================================
Сега се сещам, понеже е по темата, а май отскоро се говори за това.
Значи когато се броят намалените паузи, то се гледа да е в работната седмица, между две седмични почивки. А когато се броят увеличените карания, то текста е само "седмица", смятам, че е редно да се тълкува като календарна, и така е в по-сигурния вариант.

Не както повечето колеги смятат, че и двете изключения са за календарна седмица.
Едното е за работна седмица (намалените почивки), а другото е за седмица, не уточнено каква (удълженото каране).

Обясних го май два пъти, по различен начин, белким да няма не разбрали :)

Освен да се развихри някакъв спор сега.. но не вярвам :)

Член 8
4. Водачът може да има най-много три намалени дневни почивки между всеки две седмични почивки.


Член 6
1. Дневното време за управление не следва да надхвърля девет часа.
Независимо от това дневното време за управление може да бъде удължено до максимум 10 часа не повече от два пъти седмично.


Да се прави разлика между периода между две седмични почивки - работна седмица и календарна седмица.

Поздрави! :) 

Чрез Бърз отговор, можеш да използваш bulletin board код и усмивчици, както и при обикновен отговор.

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.
Име: Ел. поща:
Потвърждение:

Удостоверение за дейности, попадащи в обхвата на регламент (ЕО) № 561/2006

Започната от V8Форум Законодателство

Отговора: 3
Прегледи: 12283
Последна публикация 06 Септември 2015 год. 19:19 часа
от Форумният маневрист
Регламент 3821 от 1985г.

Започната от Форумният маневристФорум Законодателство

Отговора: 4
Прегледи: 4226
Последна публикация 06 Септември 2015 год. 23:46 часа
от Roshko
Защо да спазваме Регламент 561?

Започната от micyriФорум Законодателство

Отговора: 6
Прегледи: 5401
Последна публикация 23 Октомври 2016 год. 23:13 часа
от martinis
Английски регламент

Започната от diyodiФорум Англия

Отговора: 16
Прегледи: 11167
Последна публикация 21 Юни 2015 год. 15:36 часа
от m@n

* Последни мнения

No posts were found.