Публикувай отговор

Забележка: Тази публикация първо трябва да бъде одобрена от модератор.

Име:
Ел. поща:
Заглавие:
Икона на съобщението:

Потвърждение:

натисни alt+s за да въведеш/публикуваш или alt+p за да направиш предварителен преглед


Обобщение на темите

Публикувана от: Форумният маневрист
« -: 29 Юли 2018 год. 11:19 часа »

Виж, поинтересувай се, може и да не съм се съвсем объркал. Може и да бъркам термина, примерно да е съучредител.
Нейсе, по важно е какви хора са доволни от заплатата си. И такива хора утре трябва да разчиташ да ти помогнат.
А че Динко се е отказал от съпредседателския пост - ми не знаех, но не ми е чудно ако е така.
Публикувана от: roshko
« -: 28 Юли 2018 год. 10:09 часа »

въпросния Бриги не е просто доволен шофьор, а доволен шофьор и заместник председател на една от браншовите организации, тая на Бат Крас.

Нещо си се объркАл! Динко беше заместник, ма се отказа...
Публикувана от: Форумният маневрист
« -: 26 Юли 2018 год. 10:56 часа »

Остави фирмата, но това което знам, е че въпросния Бриги не е просто доволен шофьор, а доволен шофьор и заместник председател на една от браншовите организации, тая на Бат Крас.
Може би не случайно не я назовах по име, а по собственост. Егати!
И тоя ще ми представлява интереса на шофьора! Отдавна ми е на езика да го споделя, и все си викам, че не бива, не е уместно. Ама кво ще им пазя интерес. Ей тва са фактите!
Публикувана от: DID2018
« -: 12 Юни 2018 год. 17:35 часа »

Коя е тази фирма, да се кандидатирам и аз...
Публикувана от: Форумният маневрист
« -: 13 Март 2018 год. 15:24 часа »

Аз се загледах в снимката и много добре се вижда, че договора е за 8 (с думи ОСЕМ) работни часа на ден.
Кой сега е преебан?
Как може да си доволен, като си сключил договор на 8 часа, а работиш 13?
Публикувана от: Форумният маневрист
« -: 10 Март 2018 год. 14:09 часа »http://bepnews.com/trudov-dogovor-1500-lv-za-shofior-na-kamion-v-bulgaria/

Трудов договор на 1 500 лв. за шофьор на камион в България – гледната точка на един доволен служител

Екипът ни се стреми постоянно да публикува интересни и полезни материали за една от най-трудните и може би недооценени професии – професионален шофьор. Една от важните теми, която засягаме, е свързана с условията на труд и заплащане в бранша.
По този повод разговаряхме с г-н Николай Христов, международен шофьор на камион, познат сред колегите си с прякора Бриги Бичкията. Той ни даде една по-различна перспектива по отношение на заплащането в България. За разлика от много негови колеги, които се осигуряват на минимална заплата и получават пари „под масата”, той не се оплаква, защото транспортната фирма, в която работи, го осигурява на 1 500 лв.

„Почти 99% от трудовите договори в България са на минимална заплата. Колегите са свикнали толкова с тая цифра, че са я приели за константа. Само че не е невъзможно в трудовия договор да пише реалната сума, която се заплаща и това се случва. Сивото в бранша не е бетонна стена, а е като Берлинската, рано или късно пада и на дневен ред идва светлото от сивотата в бранша,” коментира Бриги.

За доказателство получихме дори и снимка, в която се вижда онази част от договора му, доказваща и казаното по-нагоре (поради законови ограничения, не можем да покажем пълна снимка на договора и името на фирмата)
Попитахме г-н Христов какво мисли по въпроса за колегите от бранша, които искат да получават по документи минимално възнаграждение, а останалото на ръка:

„Това произтича най-често от наложени запори. Проблемът е там, че икономията от осигуровки отива при работодателя, а не при работника и последния пак е ощетен,” смята той.

Фирмата, за която той работи е софийска и в нея работи на щат, получавайки и 27 евро командировки на ден. В края на месеца се връзват чисто 2 200 – 2 400 лева на т.нар. „прави курсове”, които той прибира в джоба си, без да се налага да слага магнити, без да има нужда да се осигурява на минимална заплата. Удръжките за осигуровки са по-високи, но „болничните и отпуската ми са платени”, уточнява г-н Христов.
По думите на Бриги „колегите бягат на запад именно заради по-доброто осигуряване и гаранцията, че ще получат заработените си пари.”

Г-н Христов коментира и фирмите, които обещават добри заплати, но в последствие правят удръжки и шофьорите получават значително по-малки суми:

„Такива удръжки няма, използват се за претекст да не ти плащат заработеното. Например – 10 000 км х 0.22 ст. = 2 200 лв. Да, но на някой не му се плаща и се започва – 50 евро глоба за закъснение или 100 евро за повреден товар, преразход на гориво и т.н. А трябва да се има предвид, че товарите имат застраховки,а горивото се следи с GPS. Преди две години почти всички фирми си позволяваха подобни „глоби”, но в момента почти никоя. Причината е, че няма шофьори.”

Попитахме г-н Христов и за мнението му по отношение на новите регулации в много западни държави, които забраняват да се прекарва седмичната почивка в кабината:

„Аз лично подкрепям тези нови правила, проблемът е, че наистина хотелите са кът. И честно казано, в момента ги нарушавам по тази причина.”

Към този проблем разбира се не може да се пропусне и липсата на достатъчно ТИР паркинги в Германия, в Белгия и в Холандия.

„Според мен тези държави не са готови (за тези регулации), но имат действащи синдикати, които не могат да подминат,” коментира Христов и допълва: „С други думи – не ни искат, но им трябваме.”

Благодарим г-н Николай Христов за споделеното мнение. Радваме се, че в нашата страна има и добри примери, които можем да споделим. Очакваме Вашите мнения и коментари по темата.

* Последни мнения

Активирана е "Операция Брок" от Topdrivers INFO-BOT
[Днес в 01:29 am]


Mikko Korhonen - какво се знае и чува от Bro Bo
[24 Март 2019 год. 00:19 часа]


Re: Brexit - на финалната права от roshko
[13 Март 2019 год. 21:33 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от Pop11
[12 Март 2019 год. 19:53 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от saeco
[11 Март 2019 год. 13:26 часа]


Re: Работа за влекачи и композиции- Бързо плащане! от Виктор Алексиев
[11 Март 2019 год. 08:09 часа]


Re: Инфо за Астра Лидер ООД от Pop11
[09 Март 2019 год. 17:52 часа]


Re: Работа в България от Pop11
[08 Март 2019 год. 20:30 часа]


Re: Регламент 561 от roshko
[06 Март 2019 год. 22:12 часа]


Re: Търся работа от Bro Bo
[05 Март 2019 год. 20:17 часа]