Форумът на българските шофьори и транспортни работници

На пътя => Професионални шофьори => Темата е започната от: bennik в 09 Септември 2018 год. 19:20 часа

Титла: Формиране на заплата
Публикувано от: bennik в 09 Септември 2018 год. 19:20 часа
Колеги, някой може ли да обясни простичко и ясно-как се формира заплатата на един международен шофьор.Разбирам, че ще има разлики между наши и чужди фирми ,между вътрешно и прави курсове.Повече ме интересува въпроса с командировъчните.Те строго определени ли са,тоест- „ Ето ти примерно 20евро на ден командировъчни и това е.“Тези 20 евро трябва ли да се оправдават с фактури и касови бележки и остатъка да с е отчита,или са към заплатата.Полагат ли се и при пауза, или само при пътен лист.
Титла: Re: Формиране на заплата
Публикувано от: Форумният маневрист в 09 Септември 2018 год. 22:41 часа
Беник, здрасти. В леко емоционално състояние съм, дет се казва, на кръстопът съм, дали да пиша или да внимавам кво пиша. Щото е много трудно да даваш информация, докато ти викат, че си глупав, прост и за капак на всичко комунист. Но понеже има питане, ще се престраша пък квот ще да стане. Дет се казва, пеесе стинки ще дам, нема да е кой знае кво.
От мойта информация 5 години назад, докато работех в България приходите (щот не е правилно да кажеш заплата в тоя въпрос) се формираха на базата работна заплата+командировка. Това, в случай че работиш за БГ компания и правиш прави и обратни курсове. Не важи за вътрешно 3 каране 1 почивка, макар да е подобно. Ами заплатата си е заплата, колкото е по закон, около 500 лв към днешна дата. Командировката обикновено се наглася по служебен път от  счетоводството и се изплаща след всеки курс след отчет. Освен ако не следиш нещата изкъсо, трудно може да се ориентираш как го правят, но общо взето вариантите са:
1. На километър
2. На процент от навлото
3. На твърда договорка според релацията

Ако си се договорил за 20 евро на ден, не се оправдават с нищо, но трябва да знаеш за работен ден ли са или за календарен. Щото като си работил пон-пет, а в уикенда правиш пауза, дали и паузата е на договорените евра.

Понеже не познавам сега закона как е, не мога да коментирам с точност. Нека и друг се включи.
Титла: Re: Формиране на заплата
Публикувано от: bennik в 10 Септември 2018 год. 10:35 часа
Значи ,твърдата договорка по-скоро се отнася за правите курсове.На мен ми  беше мисълта за вътрешно шофиране.Значи тези командировачни се начисляват към едни 500лв обикновено след престоя от два, три месеца доколкото разбирам ,като за тях има някаква ставка определена от фирмата и  шофьора при договарянето.Без да се търсят отчети с бележки.Поне така го разбирам.Последната фирма в която работих ,напуснах именно заради това.Командировката плюс заплатата ти е 65лв на ден примерно , а се оказа,че не плаща паузите .При положение ,че правиш паузата на 400 км от базата все пак щеше да му е по-изгодно да даде едни 120лв за два дни, отколкото да му връщам камиона за 45 в базата.Щото идване и отиване без товар плюс амортизация смятам че, ще му легне доста повече от тия 120лв.
Титла: Re: Формиране на заплата
Публикувано от: bennik в 10 Септември 2018 год. 10:46 часа
Ядосах се , защото не стига ти удържат 10 процента от тая надница , не стига ти режат от километрите,не стига им правиш икономия от гориво която не плащат,ами и в последствие разбираш, че паузата е от твоя джоб при положение ,че понякога тя не зависи от теб, а е принудителна.
Титла: Re: Формиране на заплата
Публикувано от: roshko в 10 Септември 2018 год. 12:14 часа
Затова нямат шофьори и дръгелите им ще изгният по паркингите...