Форумът на българските шофьори и транспортни работници

На пътя => Общи теми => Темата е започната от: Roshko в 27 Април 2019 год. 18:16 часа

Титла: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 27 Април 2019 год. 18:16 часа
Аре ве, стига спахте! Строй се, преброй се! Живи ли сте?
Малко да разцъкаме интернето...
Секи си каже кО гу бОли...
Весел праник и... НАЗДРАВЕ! ! !
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Иво в 27 Април 2019 год. 18:41 часа
Честит празник!Наздраве и много здраве на всички  :)
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 29 Април 2019 год. 22:36 часа
Телом - боли ме ушето,духом - нема да се даваме☺ Cheers
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 16 Май 2019 год. 00:57 часа
Алоооо Машиниста!
Жив ли си? Временното отсъствие да не стана перманентно:)
Малко инфо може да ми спести време и кинти. За интереса ще се разберем.
Надявам се си добре.
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Май 2019 год. 01:03 часа
Здравейте, гледам някой е търсил "машиниста", ама аз съм се кръстил "маневрист", но както и да е, реших че все пак става дума за мене, като прочетох предния пост докрай.
Наистина, не съм влизал отдавна и гледам, дори нямах право да пиша, докато не се присъединя към група. Учудващо, бях в групата на "проф. шофьори", но по някаква причина изглежда съм бил премахнат. Влязох сам, лесна работа... ма чудно що ли.

И така колега, слушам как мога да ти помогна, ако естествено ми е във възможностите. Дори не знам за какво става дума, че не съм следил форума и нямам идея кой какво е писал, имам десетки непрегледани писания, па нема да седна да ги чета сега, че нямам време и желание за това.

Ама тука голяма скръб е настанала, изобщо май нямаме нужда от форум, глей какви консуматори сте се събрали. Никой не разказва, не споделя... май не съм загубил нищо като ме е нямало. За кво изобщо някой ще влезе - последната новина от преди месеци, а последния коментар от преди седмици.
Та колега ако въпроса ти е важен, гледай та задай го по-скоро, че може и да не вляза скоро да ти отговоря. Обаче ако е свързан с Англия, има и други които могат да отговорят и отсега ти казвам, че не ми се занимава с никой и с нищо тука, имам си достатъчно задачи и грижи, без да ми се сърдиш, насърбах се на попарата на съграждани. Ако ти отговорят правилно - печелиш, ако не - съжалявам. Интерес не съм имал и нямам.
За друго питай ако искаш.
Ама чакай, то не се знае, може пък предното да не е било за мене :)
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 26 Май 2019 год. 01:38 часа
Wellcom bach Kрас!
Верно съм се объркал ма може си смениш никнейма  се некой треа да кара влака пък за маневрите си се доказал вече.
Не мога да се усетя като колега -още не съм взел кинти за това,но случи ли се ще се похваля и за почерпка белким заделя☺И да ще споделя,разкажа, за други Патиланци кви шегички се случват по пътечката - да станеш профи.  До тук  е сигурно,че имам желание
И мога да карам камьон.
За попарата не се коркай - преживяното учи. Кво им става на хората там! Сякаш въздуха ги е отровил и от "приятели " хоп - предатели.
Анджик - за Острова иде реч.
Търсене има - бол. Опит - имаш/нямаш тест. Ако са на кеф - ставаш.Ако не са - кво като си карал  и в the UK дори - не ставаш.
Това го схванах. Не разбирам едно - има позиция,подходяща и за new passed  и като попитат "колко опит имаш"   уаууу - искаме три месеца стаж в Англия и шест поне откакто имаш лиценза - уменията ти не ги вълнуват.Нещо със зактраховките им било. О.К. - ма що при едни е възможно и се случва при други - йок,not good!?! 
За интересуващите се - става въпрос за "ниско тарифни компании" макар ,че заплащане и цени то си е пазар -квото такова.
И така - търся вариант да "захапя нещо" там и всякакви позитивни и негативни съвети се приемат и дано са от полза и да други.


Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Форумният маневрист в 27 Май 2019 год. 18:30 часа
Здрасти и мерси, за кратко съм, а влака да го кара кой ще.
Гледам вече 2 дена никой не ти е отговорил, не ми е чудно. С някои неща от пост-а ти не съм съгласен, но няма да посочвам кои, нито да те поправям.
Не виждам конретно зададен въпрос, за това ще отговоря на това което предчувствам че питаш.
Ще имаш нужда от помощ  в три насоки:
1. Да си изкараш осигурителен номер, в момента е много трудно, без да имат право отказват поголовно, казват че нямат дати, това не е директен отказ, но един вид теб те отказва, особено надушат ли, че не говориш езика. Аз разбира се откази не съм получавал никога когато съм се обаждал от името на някой, но тоя някой после на интервюто трябва да покаже някакви знания по английски, а това няма как да стане, дори хора които си мислят, че говорят, сами установяват, че не могат и нивото е недостатъчно. Некоя година по-рано да се беше сетил.. но сега е трудно. Кажат ли ти че нямат дати, настояващ и се караш с тях и им обясняваш, че не е твоя бизнес това, че нямат дати и искаш дата до 2 седмици максимум, че си започнал работа и не приемаш отказ. Има начини, но трябва да знаеш и как да им говориш. Възпитано, но твърдо.
2. Ще се наложи да си създадеш някаква легенда, да речем имаш книжка от 6 месеца, обясняваш им, че си карал предимно Германия - Англия и имаш опит с карането на Острова. Тоест едно честно CV няма да ти помогне.
3. Наистина няма да можеш да намериш работа в началото, ще гледат с недоверие на тебе и ще работиш за по-малко пари първите месеци, докато се докажеш. Имаш и книжка да сменяваш и дигиталка, адрес ти е нужен за тия неща. Английска кола да си вземеш също. Преди беше по-лесно, сега покрай брекзита... да не обяснявам, че е дълга темата. И да, има разни малки и "черни" компании, няма да пиша колко плащат, но е добре, даже отлично за начало. Като казвам черни, нямам предвид точно като БГ черните. Много са си бели даже, макар че шефовете им са я от Пакистан, я от Ямайка, просто са малки, с по 1-2 камиона. При тия нямаш грижи, нито питат какъв си, нито им е зор, само да пазиш камиона, но до тях няма да стигнеш от ден първи, освен ако не познаваш някой като мен.
4. Айде и едно четвърто от мен: Казваш че нямаш опит, но опит и знания ти трябват. Може и да ги скриеш за пред шефа, особено ако е на зор за шофьори, но в процеса на работата трябва да внимаваш за страшно много неща, а липсата на опит го прави трудно и опасно. Така че трябва да балансираш между липсата на опит, уменията да се справиш и същевременно да трупаш знания на 12-та скорост, като и внимаваш, че много знания за кратко време дават погрешна представа и водят към инциденти.

Това е. Ако ще идваш, идвай с пари, че без пари няма да стане. Пак повтарям, не е като преди 5 години. Нещата са се сговнили ужасно много.
Ако сега трябва да тръгна за Англия, дори с информацията която имам, няма да дойда тук. Даже именно заради информацията която имам. Но пък няма и да си тръгна току-така, понеже имам вече повече причини да съм тук, отколкото да се върна в БГ, с което отговарям на възникналия у някои хора въпрос "Тоя пък на какъв се прави, като не му харесва, що стои там?"

Ясно ми е, че ще се намери някой по-знаещ сега, да ти обяснява колко е лесно, колко не съм прав. Случвало се е често.  Съгласен съм предварително и не споря.

Успехи!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 27 Май 2019 год. 22:46 часа

Благодаря за вниманието и отделеното време.
Въпросът ми е конкретно в последното изречение.
По-важно е,че темата е да се "преброим"и те извадихме от мъглата ,а щом и пишеш значи си добре☺
Любопитството май ми е към малките( 20-30 камьона)фирми ,но хич не ми дреме къде ще стартирам - стига до два дни да мина теста,че то с пари и
баба знае.И мен UK не ми е мечтата на живота,но явно пътя за Ботуша минава през Острова. Опитах сам и съм 1К назад.За седмица там като плюс е само,че минах вюто за NIN,,взех си предплатена карта,виртуален акаунт (имa си шорт код) и Гордоста ми - 1h каране на композиция с десен волан.
Да послъгвам не ми се отдава,но като се налага мога да си премълча ама как да твърдя ,че книжката ми е от 6м ,а на нея пише от три.!!!
От което англетата още при запитването бягат като дявол от тамян.
Успешна седмица на всички!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 30 Май 2019 год. 22:27 часа
Бро, не знам на какво се дължи, ама много трудно ти следя мисълта, пък за разбиране, дума да не става.
Ако търсиш отговори в стила на въпросите си, виждам вече си получил доста, даже бая подробни.
В случай, че още не си си посегнал и не те е хванала депресия, пък и все още е останало нещо неясно, 
питай конкретно и с квот' мога ще помагам!
Ако някъде си се представил, може да турнеш линк и да ме извиниш, че съм го пропуснал!...
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 31 Май 2019 год. 14:01 часа
Благодаря!
Добре по/казано☺  Поздравления -стоплих за стайлинга ми.
Нещо се затрудних  да копна линк от постовете си ма кво да се представям:
Кандидат Профи,от януари съм тук официално,от три месеца с лиценз.
Желание имам и мога да карам камион.Подготвен съм,но опит - нула.
И да, най-лесно е да се "гръмна", но не мога да си го позволя.
Сега се интересувам как финансово най-оптимално да си осигуря легло или кабина в Лондон и Ипсуич за два/три дни докато мине теста - оценка на умениятта ми?
Случайно  да имаш инфо за Portman logistik?
Знам,че нашите момчета там като не карат са пияни,не ти плащат тренинга,но поне има легло/ кабина.
Както и всяка друга възможност за работа без да се стряскат англичаните,че съм с малко стаж и без опит в UK?

Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 01 Юни 2019 год. 11:07 часа
Нищо не ми говори тази фирма. Нямам идея за типа на работа и не мога да ти бъда полезен с нищо. Защо си се насочил точно в този район? Преди време тук участваше един агент Емо от северозападния район (Уигън), запознат ли си? Аз, а и десетки, може би стотици други от него започнахме, та и повечето още са там. Какъв е тавана ти на стартов капитал, оттам да започнем?

П.П. Имам и една друга идея, но ще изчакам да понатрупам достатъчно информация за очакванията и възможностите ти. Език, финанси, документи, дуракоустойчивост и т. н.
П.П.2 Прочетох цялото ти участие тук и освен едно предположение, че си извадил NIN, друго не можах да доловя. Няма да е зле да си кажеш A/S/L, както беше актуално едно време, име...
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 01 Юни 2019 год. 14:26 часа
Какво е A/S/L?
Що там? - чиста случайност: Есента дойде някъв от "Tarnеrs"  в   Пловдив,събра 20тина колеги и им презентира условията за работа .
4-5 човека отидоха и още си бачкат там. При мен не се получи.Бях преди месец , минах си теста - not good.Нямах ден и Верно имаше дребни грешки,но водещото е липса на " стаж"- скорошен лиценз. И като  останеш без легло(там ти дават камьон,a и плащат по време на трениннга) айде на летищато -ин  ласт минит ми отрязаха главата:) В района има много фирми търсещи хора и им писах,(дoбре,че имаGoogle) със същия резултат -искат поне 6м стаж.От две места върнаха обаждането и очакват да им дам дата кога щще съм там и насрочат тест  като коректно са уведомени Е-то ми е
от 01 март.
Така че дали ще е на северо/запад или където и да е - нямам претенции за старт.
Английския ми си е бая цигански,но ще бъда разбран. Бюджета е зле - ще стигне да дойда и преживея 2-3седмици ако си осигуря легло/кабина докато се появи доход .Бях подготвен и на първия работен ден си бутнах дата за НИН и за късмет на 5-я минах вюто - номера се очаква.
Това е -накратко .


 
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 01 Юни 2019 год. 14:47 часа
За документи какво визираш - кагегорията и всички картички ги имам?
Умения - ще се справя с щора(правил съм го) и имам представа как се прави с контейнерите(Манго баница не е ял ма брат му е гледал как се яде):)
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 01 Юни 2019 год. 17:31 часа
Какво е A/S/L?
Age/Sex/Location
Дотук добре, едно стъпало е качено (NIN-a). Книжката ти е българска, вероятно, от колко време е В-то? Предполагам проблема със стажа ти е относно застраховката, но може да бъркам. Относно Емо?
На всеки интересувал се казвам - с под 5 000лв по-добре да не тръгва, всеки лев отгоре - повече спокойствие. Избиват се за месец-два, тъй че може и заем, ако има от къде. И при мен се наложи, тъй като се подведох от сладки приказки и обещания как съм щял да си ходя пеш на работа или с колело. Имаше един ентусиаст бичеше по 15км в посока с колелото - Не, мерси! Не че не става с по-малко кинти, но си е жива мъка. Без кола тук си като без обувки. Застаховките за млади шофьори са умопомрачителни. В другия случай - по-добре някой BG-келеш като за начало...
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 01 Юни 2019 год. 22:53 часа
Така си е - нещата се случват с пари и то доста.
Или с Хора. Близки и "приятели"там - заеби. Вече са други обстоятелствата.
Нормално е ще си платя. Не всичко е възможно на момента,а пък и никой не ми е длъжен. И затова скалъпих този вариант ама ей  на - греда.
За застраховките също е вярно.
Позициите в Лондон и Ипсуич,където очакват да се появя са за нови шофьори .Търсят с опит ама им треат хора и е достатъчно да си сейфти.
Та ако си намеря легло и баня,без значение локацията, ще има и работа наоколо.
Книжката се сменя за седмица /две.Наясно съм кви ползи носи както и стаж в UK.
B-то  е от 20г+ та ще трябва и медицинско за смяната,но не ми е първа нужда.
За нашите келеши не е невъзможно:
Сладки приказки да искаш: може и за месец вътрешно, и на двойки да се научиш,и аванс ще ти дадем 100-200EU !!!
И в края на втория ще имам да взимам едни прилични пари:)
О.К. на влекача като не му сложиш нафта ще върви ли? А шофьора треа да финансира бизнеса два месеца ,а често и да го спонсорира,че нема механизъм по който да си търсиш парите. Е ще посъбера опит/стаж в реални условия. Ще го мисля.


Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 02 Юни 2019 год. 10:49 часа
Не случайно питах за В-то (косвено за възръстта ти), тъй като прекият въпрос беше отклонен...  ;D Доколкото разбирам си на годинки, което е още един + за застраховката.
Много сме се опитвали да "прецакаме системата", но винаги удряме греда, даже аут. По-евтиното винаги излиза по-скъпо.
От мен можеш да получиш помощ как стават нещата грамотно - бързо, лесно и безопасно. Демек - с пари! Ганьовските мурафети тук не се котират и от мен подобни съвети не могат да се търсят или очакват...
Опита и стажа помагат, но не са те основния проблем.
Накъде и да се завъртиш - дупето ти остава все отзад.
Успех!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Форумният маневрист в 02 Юни 2019 год. 14:00 часа
Bro, има няколко въпроса които не ми дават мира, мислех ги много и рекох да питам.
Казваш че пътя към Ботуша минава през Острова. Ако става въпрос за Италия, тогава съм объркан, къде ти е далаверата да правиш 2 нови старта в живота си, вместо един. Това е лично и не е за форум, и да не ми отговориш, все едно... просто ми стана чудно.

Относно теста ти. Не трябва да се притесняваш, ако са те късали на тест. Например в прочутата фирма "Ким Йохансен", когато отидохме, двама, аз и един румънец минахме, а друг румънец си тръгна за собсвена сметка за у дома. Това са нормални неща. Между впрочем там търсят в момента.

Повече е притеснително защо искаш да скочиш директно на острова, ами не се завъртиш през една българска фирма, да те ошлайфа за една-две тройки вътрешно, и тогава няма как да не минеш теста с карането. Това е което ме учудва.

Иначе да, важна е възрастта, защото прави впечатление нова книжка на човек на примерно над 35, дет се казва на 35 трява да си завършен специалист в някаква област, а ти тепърва ставаш шофьор. Аз също на почти такава възраст станах и ми пречеше честно казано. Защото миналото си е минало, и като те питат какво си правил дотогава става доста сконфузно, особено ако си бил в една сфера дето няма общи точки с транспорта цели 15 години. Но пък ако не знаеш какво е A/S/L, това е е от златните години на iRC, следователно си над 50, ако това е мярката за разсъждения :) Или пък си по-млад, но от някое затънтено място, дето не е имало интернет през късните 90-те и раните 2000. Това е шега, не ми се връзвай! :)

Да се върна на това, че не си взел изпита. Можеш ли да анализираш какво стана? Къде е бил проблема? Казаха ли ти нещо? Или ти не ги разбра? Имай предвид, че когато се правят масови изпити на 4-5-10 шофьора, изпитващия е доста склонен да пуска, особено ако не си пърия или втория за деня, все пак колеги сте, а и шофьори им трябват, не е като да е изпита за книжка, и трябва доста издънки да си направил.
Разбери, че да караш камион и да караш камион по английските стандарти са леко различни неща. Освен това, когато се качиш от ляв на десен волан, винаги има едно залитане на ляво първите ден-два, а това прави силно впечатление на возещия се на лявата седалка изпитващ. И на мен ми се налагаше да се адаптирам, слава Богу никой не ме е изпитвал в самото начало. Тези въпроси също са лични, ако искащ недей отговаря, просто ги обмисли за себе си.

И така, моята препоръка към теб е, пробвай се още веднъж, но ако видиш че не става, върни се при БГ работодател, ще добиеш опит, знания, и след това ще ти е лесно. Междувременно е много хубаво да си цъкаш онлайн листовките в английските сайтове, за да си "ток" и безотказен, когато дойде момента.

Що се касае до съвета на Рошко, прав е, аз също съм го казвал безброй пъти, дори в един друг форум има цяла моя тема, препоръчвам ти да я прегледаш.  Става и с малко пари, ама много трудно, и го правиш трудно и за околните които се ангажират. Са ние всички знаем лафа "С пари всеки знае", но то си е така. Имам човек, който идва с малко пари, стана от втория път, с повечко пари като дойде.

Да засегна и въпросния Емо. Да, много хора отидоха там да работят, много още работят, но и някаква част напуснаха от там, именно заради "Емови работи". Но да речем, че за едно начало, Емо от Чалиндж е вариант, и ако се разровиш из темите, някъде ще го намериш като контакт, стига още да е там де. Въпреки, че тая агенция не отговаря на моите стандарти към момента, не означава, че не съм работил и аз там, далеч преди въпросния Емо да дойде и да поемчи работите типично по нашенски.  Наскоро видях тяхна обява, че пак наемат за Ф1 кервана шофьори за 127 паунда на ден.  Това извън темата и включва задължително ходене до фирмата в Widnes. По телефона само няма да стане.

Относно Лондон/Ипсуич, там аз не бих отишъл никога да живея, въпреки че Лондон е страхотен град, но ходя като турист единствено. Заплатите са си като навсякъде, а разходите убииствени.

Като цяло ми се струва, че нещо прикриваш, бъди максимално обективен за да получиш най-точната информация, иначе както виждаш се налага да гадаем и да предполагаме, а да дадваш съвети по предположения е меко казано глупаво и се налага да се държим като глупаци за да ти помогнем.
Както казват тука, че това си е типично английски лаф "Помогни ни за да ти помогнем"

Със здраве :)

ПС: Рошав, надявам се не твърдиш, че "сладките приказки" да ходиш с колело на работа идват от мен, все пак аз бях инициатора преди години да идваме насам и първия от нашата форумна група да проправи пътя и някакси се почувствах отговорен като прочетох. Точно аз съм бил винаги супер против такива неща, а с колело доколкото си спомням ходеше на работа Юли, един от колегите които напътих насам и работеше за въпросния Емо в началото.
Впрочем има и доза истина за това с колелото, но то не става в началото. През последните 3 години работя на разстояния между 2.5 минути и 5 минути с кола. Имам колеги които ходят с колело. Но за началото, когато ще те мятат наляво и надясно - без кола не става и винаги съм го твърдял и настоявал идващия да има кола. Справка - Динко и Митко... от тези които познаваш. :)

Както е тръгнало, можеш да преправиш заглавието на темата "Англия 2" :)
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 02 Юни 2019 год. 15:29 часа
..."Емови работи"...
...Рошав, надявам се не твърдиш, че "сладките приказки" да ходиш с колело на работа идват от мен...
...все пак аз бях инициатора преди години да идваме насам и първия от нашата форумна група да проправи пътя...

Както е тръгнало, можеш да преправиш заглавието на темата "Англия 2" :)

Сам питаш, сам си отговаряш. Не знам чии път си проправил, но за едно си прав - ти повлече крак в "медийнотто" пространство.
Не помня много от това което си ми разказвал - но главното е било това, което наистина е главно. В такива разговори, прилагам
един приом, които теб много те изнервя, но на мен много ми помага да анализирам и долавям златната среда между пропуснатата
реалност, и преувеличената такава, а определено ти си от хората податливи на изкривяването й. Пък си и тънкообидчив... Не се засягай!
И още нещо - по-добре да бъда подведен от човек, на когото това му е работата (Емо), отколкото от някого, на когото имам известно доверие, а пък и не съм му никакъв, за да ми хрумва да разчитам на него (Теб).
Затова заложих на това, на което заложих и не съжалявам и за миг. Съжалявам само за времето, което съм отделил на хора, надълго и нашироко да споделям наученото, после да опитат по ганьовския начин и накрая да ми вменяват вина за грешките си. Затова - краткия път който бих предложил е Емо и като бонус "пътна карта" с подводните камъни.
Буквално тръгнах от нулата, стъпка по-стъпка, отчасти с подкрепа (но и дезинформация) от Емо и МНОГО ВАЖНА и незаменима помощ от Митака,
без която нямаше изход от задънената улица в която бях попаднал. Нямах карта с Direct Debit да си разсроча застраховката... Сега имам една резервна
с цел да помогна на евентуален нуждаещ се. Бро-то спомена нещо за някаква виртуална със сорт код, ама дали съм го разбрал правилно и би ли свършила работа, нямам идея...
Затова и аз няма да спра да повтарям, че с под минималната сума осигуряваща ти нормален процес на старт и адаптация, по-добре да не се занимаваш с глупости...

Не важно как се казва темата, а да се чете! Толкова много сме писали по нея, че ме учудва, че се налага отново да дъвчем едно и също. НО, това е свързано и с моя приом, затова не се сърдя и не ми тежи, особено ако бъде полезно някому...
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 02 Юни 2019 год. 22:23 часа
Благодаря и на двамата за изразените мнения!
Пичове не ми е работа да си бутам задника където други си ги мерят,но ще дам виждането отстрани на форумец по вашия казус ,
че ми е направило впечатление още когато се регистрирах и запознавах с вас и другите участващи.
Мисля и двамата сте прави.Нещо като правоъгълна маса на която сте седнали: -От едната срана права ли е?-права е.Е ама и от другата пак е права!
Позитивното в случея (Eмо,с който също съм запознат от предишните ви постове)е че има две гледни точки и всеки,който се вълнува(интересува)ще
прецени кое може да му е от полза.
С уважение и към двамата,като изразени позиции,като хора пишещи за непросветените тук още въднъж извинете ако съм засегнал "тънката струна"!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 02 Юни 2019 год. 22:47 часа
Ти пък... какво да мерим и за какво да ги мерим.
Не знам защо така изглежда, когато човек е откровен и говори точно това, което мисли...
Малко градивна критика никога не е излишна, аз я приветствам спрямо мен.
Имало е много точни попадения, които са ми се отразили положително.
Освен това, аз не оспорвам правото на собствено мнение, но не пропускам да споря аргументирано
ако се разминава по-сериозно от моето. Е, ако такова мнение е изразено като от последна инстанция,
мога да бъда и по-хаплив, ама не е с лоши чувства. Даже и кът псувам не изразявам негативна емоция,
а просто се разтоварвам от трупането на такава у мен... ;)

Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 02 Юни 2019 год. 22:50 часа
@ Roshko
Добре е да прочета неща,които зная и се опитвам да си спестя(заобиколя)
Хитруването(тарикатлъка) и "Ганьовското" не са ми приоритет - търся възможен за мен вариант според обстоятелствата.
Мнение отстрани много помага да преодолея детското ми желание  да стане по моя начин.
Да на 45+ съм. Виртуален акаунт Revolut,Monese всеки може да си осигури дори и от BG и да се ползва за разплащане,банкомат,превод на раб.заплата и т. н.
"...дупето ти остава все отзад"- предполагам визираш ,че такъв е бизнеса(занаята) ? Ако  да съгласен ама поне да се договорим
за какво ще ни е@ат.

Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 02 Юни 2019 год. 23:15 часа
@ Bro
Туй ганьовското не е адресирано към теб, да не си помислиш! Нито те познавам, нито знам подробности за да те коментирам.
Друго имах предвид, ма да не изпадам в подробности. Да не мислиш, че и аз не съм ползвал такива похвати, и още как.
Но, не бих го препоръчал на никого. Някъде съм минал между капките, другаде не, ама това си е за моя сметка.
Пример: купил съм кола, нямам пари да платя застраховката на куп, нямам и начин да я пусна на вноски.
Сметките текат, парите намаляват, викат ме на работа и какво, на колата и газ. Вероятността да те лепнат
е като на руска рулетка с един липсващ патрон. Последиците - тежки! Беше ми казано около 5 мин с колело или 15 мин пеш от бачкането.
Да, ама беше на 15 паунда с такси... и те така... Книжката не било належащо да я сменяш. Да, ама НЕ! Просто е задължително! ! !
И още мнооооого други спестени детайли... Препоръчително е да си избереш внимателно квартира с дългосрочна перспектива
и на стратегическо място (опции за бачкане), та да не се местиш и да не биеш часове в път до и от работа.
Да се регистрираш като гласоподавател (важно за кредитния рейтинг) и т.н. и т.н.

П.П. От личен опит знам, че цялата информация трупана с дни, месеци години е немислимо трудно
да я асимилираш за няколко телефонни разговора или няколко прочетени поста в нета...

Това Monese има ли опция за Direct Debit?

П.П.2 Проверих и се оказа, че има. Интересна нова информация! И все пак банковият акаунт е за предпочитане!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 02 Юни 2019 год. 23:51 часа
@Крас
Понякога палиш от четвърт ма бързо ти минава - извинявай не те сдържах☺
Сега по точки:
Това за Ботуша е щото си споделял,че ти е мерак.Не правя планове - не знам къде ще ме завее утре вятъра.
UK го проучвах още преди да имам идея,че ще ставам шофьор. Заради комуникацията-ограниченя ми английски,трудно( засега) секвестируемост на всякакви активи от кредитори,ЧСИ'та и т.н.
М/у другото посочените банк.акаунти са  недостъпни за тях в BG и ЕU също ако някой му се наложи.
В BG фирма пари няма да видя,камо ли да спестя,но повтарям - опит в реална среда ДА.
Относно теста:
Ще опитам да съм максимално обективен-70% се справих.Предния ден се доста се повозих като пасажер да  асимилирам обратното движение.
С управлението на композицията - 95% тук там настъпана маркировка откъм банкета и клонче в ремаркето в завой без видимост.
С маневрите не съм О.К. - треа ми един ден на паркинга да се упражнявам,че с тия тесни улици и адреси там -знаеш.
Бяхме двама.Другия човек си беше с опит в UK и години в занаята и мина успешно.
"Сверих си часовника" какво се случва сега там и по думите на колега - търсят хора,идват и пробват нови и същевременно гонят стари шофьори за дребни провинения.При пристигането ми още ме информираха,че са станали големи издънки и най-вероятно от моята камбанария -  фирмата е променила политиката си.
Що Лондон и Ипсуич :
Ми докато преглеждах обяви за работа писах на 10-тина фирми и от там ми вързаха. Трябва ми старт - добра локация после.
С UK лиценз и 2/3 месеца стаж там знам къде да почукам.Е ква е разликата от ЕU  - нали и там новоизляпените прохождат.А да - не съм Brit
Специално внимание за т.4 от предниа ти пост:
 "да трупам знания и опит на 12-та и ....че води до инциденти" - това ще го ЗАПОМНЯ  - Благодаря!
За останалото няма големи изненади,нещата са известни,ма поне chit-chat става☺
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 03 Юни 2019 год. 16:45 часа
@ Bro
Имаш лично

https://www.safedrivingforlife.info/take-official-free-practice-driving-theory-test/large-goods-vehicles-practice-theory-tests/large-goods-vehicles-practice-test-one

Решавай този тест докато не го направиш целия два поредни пъти 100%! В две части е от по 50 въпроса.
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 04 Юни 2019 год. 00:44 часа
Много,много Благодаря!
Ще е добре за всички заинтересовани и четящи тук да запомнят:
Четете и си пригответе домашното - само мекар не стигa. Ще е трудно,но не е невъзможно.
Успех!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 04 Юни 2019 год. 02:19 часа
[quote author=Roshko link=topic=1409.msg13651#msg136

https://www.safedrivingforlife.info/take-official-free-practice-driving-theory-test/large-goods-vehicles-practice-theory-tests/large-goods-vehicles-practice-test-one

Решавай този тест докато не го направиш целия два поредни пъти 100%! В две части е от по 50 въпроса.
[/quote]

Pass от раз:) -ама с превод на Goodle -тo.
 Гадовете ще ми разрешат ли да си ползвам таблето?
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 05 Юни 2019 год. 11:00 часа
Хипотетично, даже и на практика е възможно да ти разрешат, но целта не е само да минеш пред тях,
защото информацията от теста ти е необходима в работата ежедневно. Просто трябва да се научи,
пък ако ще и наизусти като за начало. И ако питаш мен, за прохождащ в занаята е задължително
да се работи с този тест докато наистина не остане нито един въпрос, който да не е разбран и научен 100%.
Да си призная, всеки път, когато ми се налага такъв изпит прибягвам до теста и всеки път има по нещо
забравено или объркано за изчистване...
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 07 Юни 2019 год. 11:53 часа
Цитат на: Форумният маневрист link=topic=1409.msg13621#msg
[b
4.[/b] Айде и едно четвърто от мен: Казваш че нямаш опит, но опит и знания ти трябват. Може и да ги скриеш за пред шефа, особено ако е на зор за шофьори, но в процеса на работата трябва да внимаваш за страшно много неща, а липсата на опит го прави трудно и опасно. Така че трябва да балансираш между липсата на опит, уменията да се справиш и същевременно да трупаш знания на 12-та скорост, като и внимаваш, че много знания за кратко време дават погрешна представа и водят към инциденти.


Успехи!
Това е  един много добър съвет. Колкото и да ми се иска бързо да стана добър шофьор не трябва да се прескачат етапи.Не е невъзможно,но умните се учат от опита си - мъдрите от опита на другите.
Успех и от мен на мераклиите!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Форумният маневрист в 01 Септември 2019 год. 19:14 часа
Кво, стана ли шофьор? Как е работата?
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 01 Септември 2019 год. 23:35 часа
Май да щом ми плащат ☺
На 25ти т.м ме чакат на вю в UK там дето не се случи по Гергьовден,но нещо много ми хареса в Испания,a и започва кампанията там, та се триумя.
Ако ще се дърпат за напред и децата няма място за сравнение.На юг без да се разпищолва човек може изкара месеца (4членно сем) с 1К ЕU - наем,сметки,телефони и некой скромен 140-150 еu лизинг.На север друга бира.Доктор,преглед,лечение и ЛЕКАРСТВА фрии.
Изглежда добре.
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 03 Септември 2019 год. 10:35 часа
На юг без да се разпищолва човек може изкара месеца (4членно сем) с 1К ЕU - наем,сметки,телефони и некой скромен 140-150 еu лизинг.
На север друга бира.Доктор,преглед,лечение и ЛЕКАРСТВА фрии.

Малко повечко конкретика и яснота дали ще е удобно!?  ::)
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 03 Септември 2019 год. 15:23 часа
Питай кво точно!
На юг - демек надолу от Валенсия ,източното крайбрежие и цялото южно на Испания-Мурсия,Aлмерия,Малага до Гибралтар цените са тънкана:
+1спална 200еu,+2спални 250-300,+3 спални 350-370еu - зависи от квартал,район и малко търсене.Посочените цифри са за съвсем прилична локация.
Горе Мадрид,Барселона прилично жилоще 1000еu -  за 3/4 човека.
За сметките казах - ток,вода,тел.и нет, храна(готвено вкъщи)  като си правиш сметката -1000еu/м стигат.Нова малка кола лизинг -150еu /месец.
Това ако.пестиш - дупе знае две и двеста.Цена на жилището 1К /eu -км.м -в Пловдив я подминахме на добрите места.
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Roshko в 04 Септември 2019 год. 19:43 часа
Сега схванах. Думаш конкретно за Испания, аз си мислих, че обобщаваш за Континента...
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: driver1 в 07 Септември 2019 год. 09:57 часа
Бро-Бро, кой ти ги разправя тези глупости за Испания? "Прилично" жилище може да струва и 5000 евро/мес., зависи от критериите ти.
Но за хора като нас, в Мадрид и Барселона цените са около 700 евро/мес, което включва 3-4 спални (малки!), две бани, хол с трапезария и, обикновено, оборудвана кухня приличаща на коридор. В района на Валенсия няма да намериш нищо под наем за под, минимум 500евро/мес. Аз, от както живея в страната и когато съм наемал апартамент, никога наемът ми не е бил под 420евро! Но това беше в едно малко населено място и преди 15 години! За времето през което сме живели под наем, преди да си купим собствен апартамент, сме платили под формата на наем още един апартамент, като имаш предвид, че е било по време и на криза и наемите бяха по-умерени. Сега икономиката върви нагоре и цените скочиха. В Испания няма да намериш двстайно жилище с хол. Стаите са поне 3-4, но са изключително малки.
Отделно от това имаш предварителни разходи за да сключиш изобщо договор за наем. Ако жилището е необзаведено - три наема предварително:
Един наем комисиона за брокера.
Един наем гаранция за собственика. (Плаща се на него, а като напускаш може и да ти го върне, ако прецени...)
Един наем напред за следващия месец.
Към всичко това, ако жилището е обзаведено, (каквото обикновено се търси от хора като нас) обикновено със стари мебели, добавяш и един наем гаранция за мебелите!
Та сам сметни - 4наема Х 700евро, е 2800евро си назад, преди да си преспал и една вечер!
И това е практика в цяла Испания, без значение дали си на север и на юг, защото и аз съм живял и наемал и на север и на юг.
Информацията, която показваш, че си придобил е малко в стила "Един шофьор казА"
То и аз така ти го казвам, пък ти си прецени кое е достоверно.
Това, което пишеш - че с 1000евро можеш да изкараш месеца буди едновременно смях и съжаление, та, ако ще да живееш сред хитаносите в Бадахос!
Истината е, че с почти 1000евро разходи започваш месеца, преди да си изкарал и цент! Мога да ти направя калкулацията, но ще стане отегчително.
А пък справянето и с лизинг, или кредит за кола - ЗАБРАВИ! Аз съм купувал нова кола от магазина, точно в навечерието на кризата и не ме питай как съм я изплащал, след като за известно време тогава останах и без работа. Пък и лизинг със 150евро вноска? Колко е тогава самоучастието?
За оформянето на дохода си горе-долу прав. Основната ти заплата (номина) обикновено е около 1350 евро след данъци. Върху брутната се плащат и осигуровките ти. Останалото се формира от диети, километри и допълнителните споразумения във всяка фирма.
Що се отнася до прибирането "всеки петък" за 48ч. почивка, колкото си по-на юг, толкова това е невъзможно. Има и фирми, опериращи с две и дори три тахографски карти, има и други хватки, да не навлизаме в подробности, но които правят живота ти изпълнен с отрицателни емоции.
За да обобщя - не се мятай на информация ЕШК.
Има безброй скрити изпитания с които би се сблъскал в реалността.
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 07 Септември 2019 год. 14:05 часа
Здрасти driver1!
ЕШК-то е от 1-во лице. Бях там и го " видях" в смисъл на гости при колеги и данните са от това,което те плащат и разказват.
Не оспорвам инфото ти - уточнявам,че на юг има достатъчно празни жилища и при старателно търсене ,,извън сезона, спокойно си намираш +3спални за под 400еu/м.Те двете бани там си е практика.
Стаите колко да са малки - в сравниние с UK си е "разкош" да кажем размерът им е като в BG ново строителство.За месечния бюджет 1000 стигат - верно скромно.Като цяло казваме едно и също - трябва да се постарае човек не е наготово.
По същество за работата - гадове има навсякъде,но и нормална работа има .Е може 45ч. да не е петък,а вторник ,но си си "в къщи" И имат практика
като намалее работата по 2месеца на  борсата/ отпуск - после пак на тръстаката.Ма като останеш без бачкане - кофти отвякъде и  навсякъде.
Е нали това е целта - сериозни хора в читави фирми та да не ни се случва всяка година.
Не си и помислям да гледам през розовите очила - изпитания има,но и възможностите са доста.Нали за това се борим - нормални условия на работа и живот.
А инфото споделено тук ще е от полза на всеки да прецени нещата за себе си.

Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: driver1 в 07 Септември 2019 год. 20:48 часа
Е, не! Отказвам се! На практика опроверга всичко, което ти бях написал! От 15г. живея в Испания и още не съм открил формулата за справяне с 1000евро/месечно! Може пък ти да си я открил, знам ли...Защото опита ти е от "първо лице"! Е, моят е от "трето лице", "второ спрежение", щото и жената с мен... Ако постигнеш параметрите, които твърдиш - дай им гласност - ще се сдобияш с множество нови "приятели"... Успех!
Титла: Re: Скъсана струна
Публикувано от: Bro Bo в 07 Септември 2019 год. 21:12 часа

Кво да ги постигам - аз меря с друг аршин.
Казах го - възможно е.Бях,видях - 4 членно семество - 1000 месечно.И Испания голяма 1000км в посока почти - варианти бол и това не изключва споделения ти 15г. опит.
Не се напъвам за за фенове,но ще са ми интерени и други мнения.