Форумът на българските шофьори и транспортни работници

На пътя => Законодателство => Темата е започната от: Форумният маневрист в 24 Май 2015 год. 19:01 часа

Титла: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 24 Май 2015 год. 19:01 часа
Тук ще закова тези няколко страници които касаят дейностите при шофьорите, за да не се губят и да са видими.

Тест с отговорите, ако някой иска да го наизусти без много да го мисли:  http://www.rta.government.bg/images/Image/rtaoldsite/testovevodachi/CDE/ctema1.htm
==== Няколкото важни страници====
ЕКИПАЖИ, ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕ, ПОЧИВКИ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА И ПОЧИВКИ
Член 5
1. Минималната възраст за водачите е 18 години.
2. Минималната възраст за придружителите на водачите е 18 години. Държавите-членки обаче могат да намалят минималната възраст за придружителите на водачите до 16 години, при условие че:
а) автомобилният превоз се извършва в рамките на една държава-членка в радиус от 50 километра от мястото на базиране на превозното средство, включително местните административни райони, чийто център е разположен в този радиус;
б) намаляването е с цел професионално обучение; и
в) границите, наложени от националните правила по трудови въпроси, са спазени.
Член 6
1. Дневното време за управление не следва да надхвърля девет часа.
Независимо от това дневното време за управление може да бъде удължено до максимум 10 часа не повече от два пъти седмично.
2. Седмичното време на управление не трябва да надвишава 56 часа и не трябва да води до надвишаване на максималната продължителност на работната седмица, определена в Директива 2002/15/ЕО.
3. Общото време на управление през всеки две последователни седмици не трябва да надвишава 90 часа.
4. Дневното и седмичното време на управление включват цялото време на управление на територията на Общността или на трета страна.
5. Водачът регистрира като друга работа всяко време, прекарано съгласно описаното в член 4, буква д), както и всяко време1 използвано за управление на превозно средство, използвано за търговски операции, които не попадат в обхвата на настоящия регламент, и регистрира всички периоди на разположение, съгласно определението в член 15, параграф 3, буква в) от Регламент (ЕИО) № 3821/85, от неговата последна дневна или седмична почивка. Тези записи се вписват ръчно на регистрационен лист, на разпечатката или като се използват устройствата за ръчно въвеждане на данни на записващото оборудване.
Член 7
След период на управление от четири часа и половина водачът ползва непрекъсната почивка по време на работа от поне 45 минути, освен ако не ползва почивка.
Тази почивка по време на работа може да бъде заменена с почивка по време на работа от поне 15 минути, последвана от почивка по време на работа от поне 30 минути, като двете почивки са разпределени през периода по такъв начин, че разпоредбите на първи параграф да бъдат спазени.
Член 8
1. Водачът ползва дневни и седмични почивки.
2. За всеки период от 24 часа след края на предходната дневна почивка или седмична почивка водачът трябва да е ползвал следващата дневна почивка.
Ако частта от дневната почивка, която попада в този 24-часов период, е поне девет часа, но е по-къса от 11 часа, въпросната дневна почивка се разглежда като намалена дневна почивка.
3. Дневната почивка може да бъде удължена до нормална седмична почивка или намалена седмична почивка.
4. Водачът може да има най-много три намалени дневни почивки между всеки две седмични почивки.
5. Чрез дерогация от параграф 2 в рамките на 30 часа след края на дневната или седмичната почивка водач, извършващ екипно управление, трябва да ползва нова дневна почивка от поне девет часа.
6. През всеки две последователни седмици водачът ползва поне:
- две нормални седмични почивки, или
- една нормална седмична почивка и една намалена седмична почивка от поне 24 часа. Намалението обаче се компенсира с равностоен период на почивка, ползван без прекъсване преди края на третата седмица след въпросната седмица.
Седмичната почивка започва не по-късно от края на шест 24-часови периода от края на предишната седмична почивка.
7. Всяка почивка, ползвана като компенсация за намалена седмична почивка, се включва към друга почивка от поне девет часа.
8. По желание на водача дневните почивки и намалените седмични почивки извън базата могат да бъдат ползвани в превозното средство, доколкото то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно.
9. Седмична почивка, която попада в две седмици, може да бъде отчетена през всяка една от седмиците, но не и в двете.
Член 9
1. Чрез дерогация от член 8, когато водач придружава превозно средство, което е транспортирано с ферибот или влак, и ползва нормална дневна почивка, тази почивка може да бъде прекъсвана не повече от два пъти с други дейности с обща продължителност не повече от един час. По време на такава дневна почивка водачът следва да има достъп до койка или кушетка.
2. Всяко време, прекарано в пътуване до мястото на поемане на управлението на превозното средство, попадащо в обхвата на настоящия регламент, или при завръщане от такова място, когато превозното средство не се намира в дома на водача, нито в оперативната централа на работодателя, където водачът нормално е базиран, не се отчита за почивка или почивка в работно време, освен ако водачът не е на ферибот или влак и има достъп до койка или кушетка.
3. Всяко време, прекарано от водача в управление на превозното средство, което попада извън обхвата на настоящия регламент, до или от превозно средство, което попада в обхвата на настоящия регламент и което не се намира нито в дома на водача, нито в оперативната централа на работодателя, където водачът нормално е базиран, се счита за друга работа.
=============================
И самия регламент и тълкуванието му. (след като увелича лимита за размера на файловете, увеличени са вече до 12МБ и 20 броя на публикация - те ви демокрация)
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 11 Юни 2015 год. 13:19 часа
    Някои хора много фриволно си тълкуват Регламент 561. Тук имах друг коментар, но се отказвам да коментирам съвсем невежи хора по тази тема.
     Краси, да не си помислиш, че пиша това по повод на твоя пост. Друго имам предвид. Както и да е, отчайващо е положението...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 11 Юни 2015 год. 14:09 часа
Ами нашата задача е да просветиме народа :)
Давай примери и да ги коментираме.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Бриги Бичкията в 07 Септември 2015 год. 19:59 часа
Бацета, нямам честта да съм чел ,,Библията на шофьора " ,но се чудех има ли черно на бяло някакви изменения или от далечната 2006-та на туй се молим и кълнем?
Питам,не за друго,а поради факта,че рекламна агенция ,,ЕШК" не престава да прокламира ,че по ,,новото" еди кво си можело.
Та има ли такова дживотно ,, по новото"?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 07 Септември 2015 год. 20:05 часа
Има разбира се бе Бриги :)
Ама дай конкретни примери, за какво става въпрос. Там в табуто четем някакви неща, някои верни, някои не съвсем... ако нещо ти е направило впечатление копирай го тука да го обмислиме
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Бриги Бичкията в 07 Септември 2015 год. 20:59 часа
Според ЕШК мое си бръмчиш на 15часов работен ден ,докато свеъ ти се извие от което следва да се приеме и заключи,че 11 часовата пауза си е пожелателна
Са четем,че па 24 часовата пауза влизала в архива.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 07 Септември 2015 год. 22:45 часа
Не е редно да отговарям сам аз, ама ти специално знаеш много добре, че не може всеки ден по 15 часа, освен ако в двата дни когато не може имаш 3 часа пауза на място. Има добри шофьори, които умеят да си редят часовете, но без чичо Манчо няма как да стане обикновено.
И 24-ката си е законна пауза, не виждам що да е в архива.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: diyodi в 15 Септември 2015 год. 11:58 часа
 Справедливо ли е това:

Член 9
2. Всяко време, прекарано в пътуване до мястото на поемане на управлението на
превозното средство, попадащо в обхвата на настоящия регламент, или при завръщане
от такова място, когато превозното средство не се намира в дома на водача, нито в
оперативната централа на работодателя, където водачът нормално е базиран, не се
отчита за почивка или почивка в работно време, освен ако водачът не е на ферибот или
влак и има достъп до койка или кушетка.


 Не се бях замислял по въпроса, докато не прочетох това:

http://www.ekipnews.com/news/world/evropejski_syjuz/bezprecedentno_reshenie_na_syda_na_es_v_ljuksemburg_/189504/

 И пак испанските синдикати показват, колко полезни могат да бъдат. Жалко че не навсякъде е така.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 15 Септември 2015 год. 12:28 часа
Вчера го чух по Хоризонт.
Незнам за шофьорската професия как ще се отрази. За България както винаги това правило няма да влезе в употреба. Там не се плаща на час и работниците пак са прецакани.
Което ме връща на една друга тема за почасовото плащане у нас, и има ли почва. Не, няма за съжаление. Ма народа не може да разбере, все едно прасе да прави разлика между блато и кладенчова вода...даже все си мисля, че прасето може и глупаво животно да е, но ще намери разликите...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 17 Ноември 2015 год. 12:26 часа
По повод обещанието към един съфорумец, нямах си работа и въведох ръчно данни в тахографа, заснемайки как се прави, за да не коментираме клипове на англииски, полски и други езици.

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: rider777 в 15 Юни 2016 год. 13:23 часа
Други: Франция - Прекъсване на работата при екипно управление на МПС

На последното заседание на Работната група по контрола в автомобилния транспорт на ЕС (EWG) по искане на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) в дневния ред е бил включен въпросът за задължителното прекъсване на управлението от 45 минути (или 15 + 30 минути) при двама и повече водачи.

Представителят на Франция официално е заявил, че няма промяна в тълкуването по отношение ползването на прекъсването от втория водач при екипно управление на МПС и че френските контролни органи са длъжни да спазват Указание 2 на ЕК във връзка с прилагането на Регламент 561/2006 и ръководството за прилагането на регламента, изготвено по проекта TRACE.
Напомняме, че съгласно Указание 2 това е един от трите случая, при които се признава ползване на прекъсване в движещо се превозно средство, и то гласи: "Времето, прекарано в пътуване може да се счита за "почивка" или "прекъсване" в следните три случая:
* Първият случай е, когато водачът придружава превозно средство, което се превозва от ферибот или влак. В този случай, той може да ползва своята почивка или прекъсване, при условие че има достъп до кушетка или легло (чл. 9.1).
* Вторият случай е, когато водачът не придружава превозно средство, но пътува с влак или ферибот до или от място, от което ще приеме или предаде управлението на превозно средство, попадащо в обхвата на регламента (чл. 9.2). В този случай той трябва да има достъп до кушетка или легло на ферибота или влака.
* Третият случай е, когато превозното средство се управлява от повече от един водач. Когато вторият член на екипажа е на разположение за управление при необходимост, седи до водача и не му съдейства активно при управлението, 45 минути от "времето на разположение" на този член на екипажа могат да се приемат за период на "прекъсване".
Естествено трябва да бъде спазено условието водачът, който ползва прекъсване докато пътува в автомобила, да не извършва друга работа и да използва това време само за възстановяване. От френска страна също са заявили, че текстовете на двата документа са изпратени на всички звена, извършващи контрол на пътя, както и че френските власти извършват проверка по случая с наложените глоби, в който вероятно става въпрос за недоразумение на ниво контролиращи служители или за софтуерна грешка.
ИРУ препоръчва на превозвачите да възразят срещу наложените им глоби във Франция за ползване на прекъсване в движещо се превозно средство и да информират националните асоциации (в България – АЕБТРИ) в случай на нови проблеми, свързани с прекъсването на управлението при двама водачи.

Източник: АЕБТРИ
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: m@n в 24 Септември 2016 год. 23:43 часа
Има ли проблем ако съм избрал в тахографа "Крайна точка" > Държава ХХХ , след това се налага да карам още 20 км (имам още време за управление) и пак избера "Крайна точка" > Държава - същата?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Септември 2016 год. 03:34 часа
Nikakyv problem. Kraina dyrjava moi da davash na vseki raztovaren adres za preglednost ako shtesh.. daje e pravilno v nqkakva stepen.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Djingov в 26 Септември 2016 год. 17:30 часа
Това да даваш край на държава на всеки раз.адрес не е правилно.Най-малкото нарушение ти е да не си въвел,начало или край в Германия имах само устна забележка за това,но в Испания можеш да отнесеш глоба.Отностно само 15 часа и дори да си имал повече от 3часа на пауза в Испания гориш в Белгия и Франция зависи от този който те проверява.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 26 Септември 2016 год. 20:14 часа
Колега, мани ги тия приказки за пред кабините. Няма значение кой те проверява, има си регламент. Ако имаш 3 часа на пауза в работния ден, то намалената пауза се счита за нормална, това и бакшишите го знаят. Мога да го намеря и на английски. С испанския ще се озоря :)

Член 4
ж) .....
- „нормална дневна почивка“ означава всеки период на почивка с продължителност от поне 11 часа. Алтернативно тази редовна дневна почивка може да бъде взета на два пъти, като първият период трябва да бъде непрекъснат период с продължителност от поне 3 часа, а вторият - непрекъснат период с продължителност от поне девет часа


Освен ако не представиш текст на испански (ние с гугъла ще си го преведеме) в подкрепа на това което казваш.

Разбира се, според регламента всяка една страна членка може да променя по спомен чл. 6 до 8, като намалява времето за управление респективно работно и увеличава времето за почивка. Не може обратното. И то само за превози на нейна територия. За транзитен превоз не важи!

Член 11
Държава-членка може да предвиди по-дълги минимални почивки по време на работа и почивки или по-късо максимално време на управление от тези, предвидени в членове 6—9 в случай на превоз, извършван изцяло на нейната територия.


Та ако такъв текст съществува (възможно е!), дай да видиме, макар и да си го видял в испански уеб сайт, АЕБТРИ или друг източник.

В противен случай такива твърдения да се считат за неверни.

====================================
Сега се сещам, понеже е по темата, а май отскоро се говори за това.
Значи когато се броят намалените паузи, то се гледа да е в работната седмица, между две седмични почивки. А когато се броят увеличените карания, то текста е само "седмица", смятам, че е редно да се тълкува като календарна, и така е в по-сигурния вариант.

Не както повечето колеги смятат, че и двете изключения са за календарна седмица.
Едното е за работна седмица (намалените почивки), а другото е за седмица, не уточнено каква (удълженото каране).

Обясних го май два пъти, по различен начин, белким да няма не разбрали :)

Освен да се развихри някакъв спор сега.. но не вярвам :)

Член 8
4. Водачът може да има най-много три намалени дневни почивки между всеки две седмични почивки.


Член 6
1. Дневното време за управление не следва да надхвърля девет часа.
Независимо от това дневното време за управление може да бъде удължено до максимум 10 часа не повече от два пъти седмично.


Да се прави разлика между периода между две седмични почивки - работна седмица и календарна седмица.

Поздрави! :)


Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 26 Септември 2016 год. 20:59 часа
Краси,разсъждаваш като Европеец ;)
Колегата,явно има в предвид стреса който е с унгарски ,франски и испански полицаи и глобите им.Там с БГ рег. ако ще и курана да им изкараш ,те ще те глобят ако са решили.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 26 Септември 2016 год. 22:22 часа
Начи тук пишеме какво казва закона по въпроса. Кой какъв стрес изпитва си е бизнес на стресиращия се. Аз смятам, че правилно съм написал, а човек ако не знае си отстоява правата... незнам
Масово колегите изобщо не знаят за какво ги глобяват или ако знаят обикновено лъжат или силно изкривяват истината. Така че изобщо не вярвам на тия лафове, че тук минавало, пък нам си къде не.

Точно па в Испания вътрешно съм работел всеки ден 15 часа, правя си 3 часа на товаро-разтоварния адрес с помощта на вуйчо Манчо и маам до 15-тия час ежедневно. Почти всеки ден, не само три пъти седмично. Тогава па беше зор да се правят километри, та всеки час беше важен... И не го правех само аз, а всички и са ни спирали и немаше ядове.

И на български табели разбира се.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 26 Септември 2016 год. 22:58 часа
Начи тук пишеме какво казва закона по въпроса. Кой какъв стрес изпитва си е бизнес на стресиращия се. Аз смятам, че правилно съм написал, а човек ако не знае си отстоява правата... незнам
Масово колегите изобщо не знаят за какво ги глобяват или ако знаят обикновено лъжат или силно изкривяват истината. Така че изобщо не вярвам на тия лафове, че тук минавало, пък нам си къде не.

Точно па в Испания вътрешно съм работел всеки ден 15 часа, правя си 3 часа на товаро-разтоварния адрес с помощта на вуйчо Манчо и маам до 15-тия час ежедневно. Почти всеки ден, не само три пъти седмично. Тогава па беше зор да се правят километри, та всеки час беше важен... И не го правех само аз, а всички и са ни спирали и немаше ядове.

И на български табели разбира се.
подкрепям те напълно ,ала колко  колеги мислят като нас?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: m@n в 26 Септември 2016 год. 23:16 часа
Моя тахограф е Stoneridge и въобще не мисля кога трябва да карам и кога трябва да почивам. Той си изчислява всичко и ти казва кога може да тръгнеш и кога трябва да спреш. Не може да се объркаш.

Точно па в Испания вътрешно съм работел всеки ден 15 часа, правя си 3 часа на товаро-разтоварния адрес с помощта на вуйчо Манчо и маам до 15-тия час ежедневно. Почти всеки ден, не само три пъти седмично. Тогава па беше зор да се правят километри, та всеки час беше важен...

И сега им е зор да правят километри. Като ги гледам как напъват... пускат със 100 надолу.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 27 Септември 2016 год. 07:22 часа
Ама ти брои минимум пауза 11 часа, нали? Или брои и деветките, или само деветки? Карал съм с такъв, ма немам спомени как беше а и явно не достатъчно за да ми направи впечатление.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: m@n в 27 Септември 2016 год. 19:32 часа
Ама ти брои минимум пауза 11 часа, нали? Или брои и деветките, или само деветки? Карал съм с такъв, ма немам спомени как беше а и явно не достатъчно за да ми направи впечатление.

След края на работа ти брои 9 часа до следващото тръгване. Но при едно условие. Ако нямаш 3 девятки вече.
Смята ти работния ден. Ако имаш три часа през деня те пуска до 15часов раб ден. Ако нямаш - 13часов раб.ден. Смята и двуседмичното управление да е не повече от 90ч. Едвоседмичното 56... всичко.
Само не ми хареса, че като запалиш камиона не те предупреждава, че няма карта в тахографа. Дори ти позволява да избереш от менюто Места> Начална точка> Държава , без да има карта сложена, което е абсурдно.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 27 Септември 2016 год. 19:56 часа
Ето, чисто доказателство, тахографа разпозпознава правилото 3+9=11
Какво повече да се чудиме, просто не вярвам на тия лафове, тук може, там не може...

Това да даваш край на държава на всеки раз.адрес не е правилно.

И защо да не правилно? Кой текст го забранява? Дори е желателно при навлизане в нова държава да дадеш начало страна. Друг е въпроса, че никой не го изисква. Но ако искаш да си съвсем изряден не е грешно да го правиш. Когато имаш 5 адреса и на всеки чукнеш  "Край Държава" след това много лесно можеш да видиш в разпечатката кога къде си бил.

Още нещо, когато караш повече от един камион нали вадиш карата и пишеш "Край държава (смяна)"?Можеш да го направиш колкото пожелаеш пъти в един ден. Не случайно слагам смяна в скоби, на английски пише END SHIFT на някои тахографи.

Чел съм тълкование на английските VOSA, не си го смуча от пръстите. Търся го и не го намерам сега, ако ми попадне непременно ще го пусна да го имате.

Един съвет: За да не забравяте Начало и Край Държава (смяна) просто правете дневна пауза с извадена карта. Законно е и е много удобно.

Още един съвет: Четете малко повече и мислете.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 18 Октомври 2016 год. 01:02 часа
Много ми се иска ,някой да ми помогне с линк към закон за ето тази брошурка:

(https://s12.postimg.org/yeu8ytuq1/received_722586971227213.jpg) (https://postimg.org/image/yeu8ytuq1/)
 И по точно някой да ми обясни,схемата за нощния труд :
-10 ч. дневно раб.време когато се извършва нощен труд!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: цецодебел в 18 Октомври 2016 год. 09:27 часа
Най- вероятно е правено от някой който и хабер си няма ! Както винаги  :D
Титла: Карах без карта
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Март 2017 год. 01:16 часа
Един понеделник бъркам в портфейла, нема ми картата... звъня в другата фирма дет работя, там е. Почивала и тя събота и неделя в чекмеджето на офиса.
Добре, айде кво сме учили сега - разпечатка преди работа, писане на гърба с химикалката, имена и дейности, после една разпечатка след работа, там дейностите са почти 1:1 с тия дет съм драскал на ръка.

То има после драми, що така съм направил, що онака, ама се разбрахме. Дано става ясно какво съм правил, ако има въпроси ще отговоря.

(http://thumb.ibb.co/in4pwF/20170307_120420_2.jpg) (http://ibb.co/in4pwF)


Титла: За 10 часовия нощен труд
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Март 2017 год. 10:07 часа

 И по точно някой да ми обясни,схемата за нощния труд :
-10 ч. дневно раб.време когато се извършва нощен труд!
Така е. Само че и на това са му хванали цаката. Закона позволява колективен OPT-OUT (не знам как е на български). Нещо като допълнителна спогодба или изключение. Тук в Англия се подписваме ако искаме на един документ. Можеш да откажеш разбира се и да им кажеш, че бачкаш не повече от 10 часа. С опт аут не може повече от 13 часа.  А препратки към закон... много ще ме затрудниш. Мисля, че в Директивата за работното време, в главната страница е публикувана

На мен ми предложиха вчера договор към една фирма тука до нас, нощни смени, 42 часа седмично, което е по 8 и нещо часа. По този начин се спазва правилото за нощен труд.

Аз пък в тая брошурка нещо друго ми е интересно - Нощем труд-при работа 4 часа при в интервал от 2200 до 0600.
В Англия, закона казва (но не мога да съм 100 процента сигурен, понеже съм го чел май отдавна и може да греша): Ако която и да е част от смяната попадне в интервала от 2200 до 0600, то смяната се счита за нощен труд
Което задължава работодателя да внимава като прави смените.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 25 Март 2017 год. 10:41 часа
На тия четири часа в брушурката изобщо им не обърнах внимание. Некой пА се е правИл на умен. Я си жулим нон-стоп, даже ей са ми завърши 14-ката у 7 часо, а почнАх у 16:30. Аку беше нарушение фирмата вече немаше а я има...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Март 2017 год. 15:11 часа
Един понеделник бъркам в портфейла, нема ми картата... звъня в другата фирма дет работя, там е. Почивала и тя събота и неделя в чекмеджето на офиса.
Добре, айде кво сме учили сега - разпечатка преди работа, писане на гърба с химикалката, имена и дейности, после една разпечатка след работа, там дейностите са почти 1:1 с тия дет съм драскал на ръка.

То има после драми, що така съм направил, що онака, ама се разбрахме. Дано става ясно какво съм правил, ако има въпроси ще отговоря.

(http://thumb.ibb.co/in4pwF/20170307_120420_2.jpg) (http://ibb.co/in4pwF)
Никой ли не видя, че има известни нередности в този ми работен ден? И примерно ако ме спрат може и да ме глобят лекичко :) Хайде да видя къде съм неизряден, кой ще успее го види :)

ПС: Рошав, ако не е тайна къде е тази дълга нощна смяна?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: цецодебел в 25 Март 2017 год. 20:15 часа
Никой ли не видя, че има известни нередности в този ми работен ден? И примерно ако ме спрат може и да ме глобят лекичко :) Хайде да видя къде съм неизряден, кой ще успее го види :)

ПС: Рошав, ако не е тайна къде е тази дълга нощна смяна?
Видях че ти свършва ролката ;)
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Март 2017 год. 20:56 часа
Тва не е нарушение, Цветане :)
Друго друго... па даже са две май
ААаааа... и ви се бройте шофьори!!! :)
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 08 Април 2017 год. 10:44 часа
Чета в оня форум, на правилно зададен въпрос, три глупави отговора.
Може ли човек който си е изгубил картата да докара камион от Германия?

Отговора е много прост и зависи от това дали питащия е уведомил службата по издаване на картата в 7 дневен срок от изгубването (в случая ИААА). Ако ги е уведомил, те са длъжни да му дадат референтен номер, че са информирани. Този референтен номер е валиден навсякъде и се  установява с телефонен разговор.
С него може да се кара до 15 дни, през което време ИААА е длъжна да издаде нова карта (точно това за тях е невъзможно).
Което е пре-достатъчнод а си докара камиона от Германия. Разбира се, за всеки ден зад волана ще си вади по две разпечатки - празна и пълна и като цяло ще си спазва релгамента във всичките му особености.
Всичко това, ако ще кара камион с дигитален тахограф. Ако ще е шайбов - тогава пак трябва да има референтен номер заради липсващата карта, но си кара по шайба.

Титла: Re: Каране за КФОР
Публикувано от: micyri в 08 Април 2017 год. 22:33 часа
След малко ще кача едни снимки, които ми изпрати един колега. Натоварен с НАТО-вско оборудване и кара извън регламент. Бях го чул, но не бях виждал. Снимките след малко, че са ми на телефона.
Да не ти се осветиха снимките ,че не ги качваш? Или съхнат още.... :)
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 09 Април 2017 год. 00:29 часа
(http://thumb.ibb.co/hQVHo5/image_0_02_05_9362115237e0bcb9c8eac28c4907442f7c1a38b713c1782a9f2ed2cf3711356d_V.jpg) (http://ibb.co/hQVHo5)


(http://thumb.ibb.co/bTF6gQ/image_0_02_05_704432775339fa5a02917febc83d877f3427737380dc3d3dc7a7365e179dd675_V.jpg) (http://ibb.co/bTF6gQ)

Бях забравил...егенето.

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Ели в 12 Май 2017 год. 00:50 часа
Здравейте !
Прочетох коментарите ви с интерес, но имам запитване ,което страшно много ме тормози,надявам се да ми помогнете с информация!
Жена съм, шофьор от 2 месеца в Англия!
Въпроса ми е следния:
Работя с колега с когото се сменяме ,но аз винаги карам първа 4:30 ,след мен кара той и после пак аз тахографа не ми отчита почивка ,защото аз винаги карам първа!
От фирмата мълчат, колегата също се прави на гръмнат ,защото на него винаги му излизат почивките, тъй като по време на неговото кормуване спираме на адреси.
ОПИТАХ се да убедя колегата да взимаме почивка ,но той твърди, че престоя ми в камиона, докато той шофира се броинза почивка. .....да обаче тахографа не мисли по същия начин....ПОМОЩ!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 12 Май 2017 год. 08:44 часа
Лошо,колежке.
На това се вика дискриминация.
Трябва да поговорите сериозно с шефа.
До като се возите и картата ви е в гнездо 2,тахото стои на" квадратче"
Така ви се занулява времето което сте карали преди това ,но не се брой за почивка.
При евентуална проверка от контролен орган сте глобена 100%
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: rider777 в 12 Май 2017 год. 13:02 часа
Обява,,,,,,,,,,,, търся си колежка за двойка ,,,,,,,,,,,,, на всяка смяна на шофьора по час пауза задължително.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Ели в 12 Май 2017 год. 14:41 часа
Н няколко пъти се опитах да говоря с мениджара, бо той също се прави на гръмнат!
Вчера ми каза, че се получавало така защото тахографа нямал програма за двана шофьори и отчитал все едно кара един!
Ровя се в нета и намерих информация, че след като сън карала първа  престоя ми в камьона ,след това се брои за почивка....да обаче, тогава спираме на адреси и аз пак извършвам дейност (разтоварвам пакети заедно с колегата) и спираме на 10 -15 мин....което пак не са цели 45 мин в покой.
Цялата фирма работи така и наистина, които кара първи винаги е прецакан от фирмата виждат ,но мълчат.

Какво може да ме посъветвате?Предполагам глобите са доста солени, но ми е чудно как цяла фирма функционира по този начин и все още няма глобени, тъй като имам колеги които работят по този начин 4-5г.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 12 Май 2017 год. 15:30 часа
Нямам представа как стоят нещата с контрола и глобите в Англия,надявам се колегите работещи там да изразят мнение по въпроса.
Моя съвет е след като ви четат картата периодично в фирмата,да погледнете в програмата дали ви го отчита като грешка(трябва да светят редовете в червено което не е както трябва).Ако не го отчита като грешка,тогава и ако ви спрат за проверка ще е същото с изключение ако проверяващия не погледне по отблизо дейностите ви(работа/почивки/друга дейност).
А работата и стила в фирмата е друга болна тема ;)

п.п   Това куриерска фирма ли е?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 12 Май 2017 год. 15:50 часа
Н няколко пъти се опитах да говоря с мениджара, бо той също се прави на гръмнат!
Вчера ми каза, че се получавало така защото тахографа нямал програма за двана шофьори и отчитал все едно кара един!
Ровя се в нета и намерих информация, че след като сън карала първа  престоя ми в камьона ,след това се брои за почивка....да обаче, тогава спираме на адреси и аз пак извършвам дейност (разтоварвам пакети заедно с колегата) и спираме на 10 -15 мин....което пак не са цели 45 мин в покой.
Цялата фирма работи така и наистина, които кара първи винаги е прецакан от фирмата виждат ,но мълчат.

Какво може да ме посъветвате?Предполагам глобите са доста солени, но ми е чудно как цяла фирма функционира по този начин и все още няма глобени, тъй като имам колеги които работят по този начин 4-5г.


 "Прекъсване на работата при екипно управление на МПС

На последното заседание на Работната група по контрола в автомобилния транспорт на ЕС (EWG) по искане на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) в дневния ред е бил включен въпросът за задължителното прекъсване на управлението от 45 минути (или 15 + 30 минути) при двама и повече водачи.

Представителят на Франция официално е заявил, че няма промяна в тълкуването по отношение ползването на прекъсването от втория водач при екипно управление на МПС и че френските контролни органи са длъжни да спазват Указание 2 на ЕК във връзка с прилагането на Регламент 561/2006 и ръководството за прилагането на регламента, изготвено по проекта TRACE.
Напомняме, че съгласно Указание 2 това е един от трите случая, при които се признава ползване на прекъсване в движещо се превозно средство, и то гласи: "Времето, прекарано в пътуване може да се счита за "почивка" или "прекъсване" в следните три случая:
* Първият случай е, когато водачът придружава превозно средство, което се превозва от ферибот или влак. В този случай, той може да ползва своята почивка или прекъсване, при условие че има достъп до кушетка или легло (чл. 9.1).
* Вторият случай е, когато водачът не придружава превозно средство, но пътува с влак или ферибот до или от място, от което ще приеме или предаде управлението на превозно средство, попадащо в обхвата на регламента (чл. 9.2). В този случай той трябва да има достъп до кушетка или легло на ферибота или влака.
* Третият случай е, когато превозното средство се управлява от повече от един водач. Когато вторият член на екипажа е на разположение за управление при необходимост, седи до водача и не му съдейства активно при управлението, 45 минути от "времето на разположение" на този член на екипажа могат да се приемат за период на "прекъсване".
Естествено трябва да бъде спазено условието водачът, който ползва прекъсване докато пътува в автомобила, да не извършва друга работа и да използва това време само за възстановяване. От френска страна също са заявили, че текстовете на двата документа са изпратени на всички звена, извършващи контрол на пътя, както и че френските власти извършват проверка по случая с наложените глоби, в който вероятно става въпрос за недоразумение на ниво контролиращи служители или за софтуерна грешка.
ИРУ препоръчва на превозвачите да възразят срещу наложените им глоби във Франция за ползване на прекъсване в движещо се превозно средство и да информират националните асоциации (в България – АЕБТРИ) в случай на нови проблеми, свързани с прекъсването на управлението при двама водачи."

Източник: АЕБТРИ
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Ели в 12 Май 2017 год. 16:14 часа
Благодаря ви момчета, че ми обърнахте вбимание защото никой не ме взима на сериозно!
Да,фирмата е куриерска, разнасяме из цяла Англия изделия, които са произведени от самата фирма (дървени изделия).
Картата ми я четат от фирмата всяка седмица ,всичко свети в червено и до момента ми дава 15 грешки,което е равно на цял месец работа без нужните почивки,а колегата ми е само с 2-3 грешки.
Мисля, че спадам от части към, следното правило.
Третият случай е, когато превозното средство се управлява от повече от един водач. Когато вторият член на екипажа е на разположение за управление при необходимост, седи до водача и не му съдейства активно при управлението, 45 минути от "времето на разположение" на този член на екипажа могат да се приемат за период на "прекъсване".
Естествено трябва да бъде спазено условието водачът, който ползва прекъсване докато пътува в автомобила, да не извършва друга работа и да използва това време само за възстановяване.
Но аз извършвам дейност (разтовярвам малките пакети),като адресите ни са на около 10-15 мин разтояние.
Колегата спира разтоварваме 10мин ,след тива тръгва ,караме 15мин и пак спира за 10 и т.н. и на него в повечето злучай му отчита паузите като почивка, а на мен не !
Като му кажа, че искам да се сменяме един ден аз да карам първа ,а на другия ден да съм втора за да са ни грешките по равно имам чувството, че ще ми изхвтрли от камьона!
И така. ....
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 12 Май 2017 год. 16:39 часа
Да,постът на колегата Driver1 e абсолютно точен!
Но твоя случай е съвсем друг,както ти самата го описваш.
Ти не стоиш дремейки на седалката,както при межд. транспорт,а извършваш друга дейност.
Аз съм работил в куриерска фирма и знам до болка познати факти.
Явно така се работи ,щом няма глоби и недоволни.
Все пак чакам с нетърпение реакция от Краси и Росен
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 12 Май 2017 год. 16:51 часа
Колега Ели,

текстът е достатъчно красноречив и няма място за умуване по него:

"...Естествено трябва да бъде спазено условието водачът, който ползва прекъсване докато пътува в автомобила, да не извършва друга работа и да използва това време само за възстановяване."


Така, че твоите мениджъри да духат супата, тъй им кажи! И много по-здрави за тях от Driver1.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 12 Май 2017 год. 19:07 часа
Казуса е интересен ,но какво означава да духат супата?
Колежке ,дай един нормален работен ден с твоя колега,примерно(тръгване......,аз карам .....,той кара....,спираме за товаро-разтоварна дейност .....мин.),за да разсъждаваме.

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 12 Май 2017 год. 20:22 часа
Казуса е интересен ,но какво означава да духат супата?К'вото значи не дължа обяснения, освен на пряко заинтересованите.


Колега Ели, няма как да знам каква е позицията ти във въпросната фирма, пък и не съм сигурен дали трябва да давам съвети, но ако - ДА, не мислиш ли, че трябва да поставиш по-остро въпроса относно равнопоставеността си в тази ситуация? Ако наистина сте равнопоставени с другия колега по отношение на опит, задължения, заплащане, договореност, или други условия за които не е станало дума тук.
Но на твое място, при равни други условия, аз бих поставил много остро въпроса за справедливо и равномерно разпределение на задълженията и отговорностите в рамките на работния ден.
Не става дума за това - да претендираш да ревизират отношението си към Регламент 561, а за равнопоставено третиране на работното място.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 12 Май 2017 год. 20:32 часа
P.S.

Прилагането на Регламент 561 би могло да бъде предмет на отделен разговор и изясняване с мениджмънта какво се случва с отговорността и чия е тя в случай, че има санкция от трафик-полицията?
Иначе, собственото ми мнение е, че, ако в тази фирма са възприели такава схема на работа, то ще е нелепо чужденец да се опитва да им дава акъл и да се опитва да я коригира. За останалото, обаче, държа на мнението си - при равни условия - равно разпределение на времето за труд, почивка и всичко останало. И то не само като часове, а и като разпределение кой да започва и кой да е последен в работния ден.
Иначе - то е ясно, че навярно не след дълго Регламент 561 няма да е валиден напълно във Великобритания и те ще си подберат собствени регулации на своя територия.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 12 Май 2017 год. 23:48 часа
Колега Ели,

всъщност досадника, който държи да се намеси във всяка тема в какъвто и да е форум никога не е пресичал Ла Манш за да знае дали това ще ти навреди, или не. От негова гледна точка вероятно трябва да си траеш и да приемеш безропотно каквото и да ти сервират. Отделен въпрос е, че изречението ми беше метафорично, но досадника успя да забележи само него и да реши, че трябва да се изяснявам...


Както и да е...Ако трябва да продължа сериозно - дал съм ти текст на който можеш да се позовеш, както и примерни аргументи и въпроси, които трябва да си изясниш преди да решиш дали да продължиш точно в тази фирма. Лично аз, ако не постигна поне минимума за който писах в послеписа си по-горе бих постъпил точно така - казвам му да го духа и търся нещо друго. Може и в обратен ред...
Но този подход - "...да си замълча, защото може да си навредя" е присъщ на мухльовците.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 13 Май 2017 год. 04:34 часа
Ели, а правите ли задължителните 30 мин на 6 часа работно време и ако смяната е повече от 9 часа +15 мин? За тези почивки англичаните приемат само легло!
Все ми се струва, че там може да има нещо. Но доколкото познавам английските фирми, не червено, а за розово се дига пушилка до небето. За розовото се щегувам, няма такова. В този ред на мисли, или фирмата си прави каквото си иска, или наистина има грешка в софтуера. Всъщност, не гледай цветовете, виж какво пише там, какъв е проблема!!!
Колегата ти е прав! Докато се возиш се брои за почивка по време на работа, защото - виж какво е почивка по време на работа. "Всичко друго, освен управление и друга работа"

Извинявам се, ако повтарям някого, но нямах време да чета всичко. Ако съм помогнал, радвам се!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Ели в 13 Май 2017 год. 14:08 часа
Момчета, много съжалявам че произлезе конфликт от питането ми! Многи благодаря на всички, коити се стекоха на помощ с информация и съвети, защото са наистина полезни за мен.
Днес вече мисля, че ще има развитие по случая и това ще е или преместване на ВАН или уволнение.

С колегата на практика трябва да сме напълно равноправни, защото и той и аз работим във фирмата, чрез агенция (на едни и същи пари и една и съща длъжност).Разликата е, че той е англичанин.
Информирах агенцията  още преди 10 дни ,че ако ме спрат полицаите най - вероятно ще ме глобят защото имам грешки в картата и ми показва, че съм без почивка от както съм започнала работа.
Те ме посъветваха да говоря с мениджъра на фирмата.Направих го 2 пъти (както обясних той ми каза, че програмата била само за един шофьор и за това така се получавало) да обаче на въпроса ми как да обясня това при евнетуално спиране, той дигна рамене./това първия път/
При втория ми опит се опита да ми обясни как моята карта нещо не била на ред и само при мен така се получавало ,което не е вярно, защото говорих с други каращи първи и те са на същия хал.
Днес се скарах с колегата и си взех 45 мин почивка.Казах му ,че аз карам първа от месец у половина с него и искам сега да карам втора ,а той да кара пръв /пак месец/ ЗА ДА Е ЧЕСТНО! Той се обади в агенцията да каже, че не иска да работи с мен ,защото искам почивки а ако си взимам почивка ще се прибираме много късно.
Агенцията иска да поговорим бай-вероятно понеделник.

На въпроса как протича един нормален мой работен ден:
Тръгваме в 04:00ч като аз карам винаги първа ,след 4 часа и 30 мин /предимно магистрала/ се сменяме и колегата взима адресите, тъй като смята ,че е по опитен шофьор а улиците са тесни и разнасяме пакетите по адресите. Адресите са на близки разтояния,колегата кара 20 мин ,след което спира за 15 ,докато разтоварим, продтлжаваме още 10 мин пак спираме за 15 и така различно според зависи поръчките.
На връщане пак карам аз .На колегата му се събират общо 4:30 работа /не винаги/ от които половината е в покой тъй, като разтоварваме.
Несправедливо е и не е легално вече съм на 100 % сигурна!
Просто днес беше, като опарен като чу, че искам да се сменим /от други колеги дочух, че работил и на друго място и не искал да прави много часове за да може да работи допълнително/.
И така ще ставаме на кълбо не стига, че през цялото време ,през което шофирам хърка и му пречи музиката ,а и в много от случаите /въпреки,че съм жена разтоварвам повече от него/.Пълен охлюв!
Ох излязх си душата! Ще си кажа условието, че искам да каран ван или се махам, пък да става каквото ще.
Благодаря ви за съветите и че ме изслушахте отново.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 13 Май 2017 год. 20:53 часа
Абсолютна дискриминация!
Според мен,трябва да си отстояваш правата,по-добре наблегни на думата дискриминация(поне при мене в Германия са много чувствителни на тази тема),напускането е най-лесното нещо.
Обърни се към някой синдикат за помощ и препоръка, roshko и kras да кажат те работят в UK.
Успех!

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 13 Май 2017 год. 22:20 часа
Колега Ели,

радвам се, че в крайна сметка си възприела да приложиш подхода, който и аз ти предложих. Смятам, че това е единствения правилен начин. Хубаво е и да се вслушаш и в мнението и опита  по темата от обкръжението си, на хора, които може би имат същия проблем. Този трик - "Другите как могат така..." или "Ние така работим така от години" си е за тяхна употреба и няма по никакъв начин да те ползва утре, когато ти треснат някоя космическа глоба - тогава всички ще забравят какво са ти казвали и ще вдигнат рамене, а материалните последици...сещаш се.
Тук обсъдихме законовата регулация по темата. Ако не са склонни да я обсъдят с теб и да я възприемат, имаш един правилен ход за който споменах. Дрънканиците за дискриминация са за комсомолските събрания. В Регламент 561 няма и дума за дискриминация! Там се говори за време за шофиране и прекъсвания за почивка и сън.
Всеки може да ти каже как са нещата в неговата фирма, село, държава и пр., аз мога подробно да ти разкажа как е в Испания и как стопроцентово ще успея, ако това ми се случва на мен в местна фирма, но какво би те ползвало това? Мисля, че никак! А и доколкото познавам британците, въпреки, че не съм работил във тяхна фирма, но пък много години пътувах от/до Острова, то те няма да допуснат да им наложиш промяна в начина им на работа. Ако, разбира се, това не е някакво самоуправство на колегата ти. Но и така да е, той е британец, а ти българка. Ако не стане хватката да работиш самостоятелно с ван, поне им покажи характер и...да го духат. Сега работа има.
                                                    УСПЕХ!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 14 Май 2017 год. 00:08 часа
На въпроса как протича един нормален мой работен ден:
Тръгваме в 04:00ч като аз карам винаги първа ,след 4 часа и 30 мин /предимно магистрала/ се сменяме и колегата взима адресите, тъй като смята ,че е по опитен шофьор а улиците са тесни и разнасяме пакетите по адресите. Адресите са на близки разтояния,колегата кара 20 мин ,след което спира за 15 ,докато разтоварим, продтлжаваме още 10 мин пак спираме за 15 и така различно според зависи поръчките.
На връщане пак карам аз .На колегата му се събират общо 4:30 работа /не винаги/ от които половината е в покой тъй, като разтоварваме.
Ели
Не ти се събира достатъчно разположение, за да ти се изчисти карането и реално нарушението ти е каране повече от 4ч30 минути без почивка от 45 мин. Второто нарушение е по директива за работно време и ще си го направила някъде на път обратно към базата.
Реално ти караш натам и насам без почивка. Между двете карания имаш редуване между работа и разположение, а знаеш, че работата и карането ти правят работно време, като до 6-тия час трябва да вземеш задължителна почивка от 15 минути (по новому)

Твоя работа е да си направиш пауза, не трябва да те интересува мнението на колегата англичанин. Ако агенцията не се застъпи за тебе, спокойно можеш да се обадиш на ДВЛА и да им разкажеш случая, те ще са много заинтересовани и ще са ти благодарни, като уверявам те няма да те санкционират. А какво ще се случи с компанията - ще е веселба.

Но последвствията за теб ще са, че няма да те викнат повече на работа там.
Съветвам те да не работиш повече при тези условия, като отидеш следващия ден им кажи, че ще правиш почивка, независимо кой какво иска.

Коя е компанията и в кой град и коя е агенцията, ако можеш сподели, да се знае.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 14 Май 2017 год. 01:20 часа
Между другото, това направо си е коз! Щом сама казваш, че и техните компютри при справка светят яко в червено, докарай им контролните органи, пък на тях да обясняват, че програмата им не била за екипаж от двама.
Направо се вбесявам, когато се опитват да ми извиват ръцете по този начин.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 14 Май 2017 год. 01:29 часа
Точно така, за разлика от България, контролните органи следят компаниите и много рядко самите шофьори. Компаниите имат рейтинг, който много ревниво пазят, така че да не се налага да попадат в ръцете на полевите проверяващи. Има одиторски компании, които следят резултатите на шофьорите, след всяко източване на картата. Компанията следователно е длъжна да не допуска нарушение, понеже и пада рейтинга и рискува най-малкото сериозна проверка от ДВЛА, дори загуба на лиценз. Така, че спокойно ги докладвай, работа има и на други места.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 14 Май 2017 год. 02:31 часа
...като до 6-тия час трябва да вземеш задължителна почивка от 15 минути (по новому)

Това нещо има ли го някъде черно на бяло и кое е "новому"?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 14 Май 2017 год. 10:29 часа
Не съм го чел, но в рамките на 8 месеца бях на два индъкшъна, и там се коментираше по подобен начин, лекторите изрично наблегнаха, че това е новото правило. Аз разбира се реших да го тествам и в рамките на 8 часов работен ден имах точно 16 минути пауза и така няколко дни (целта е да се прибера до 8-мия час). Не ми е отчитало грешка при източване на картата, така че явно е така.

Отделно пак да подчертая, дори и лектора не го знаеше, което ме учуди, дори и да на правиме това нарушение, само мрънкат, но няма глоби. Аз поне не съм чул някой да е глобен за това, а питах и други колеги,никой не е бил глобяван, въпреки, че са го нарушавали много пъти.

Като казвам лектор имам предвид стар шофьор със лиценз да прави курсове по проф. компетентност, иначе си бачка и той редовно. Но като го питах да каже точно какво гласи чл. 20 от Директивата и той угасна на скорост.

Но също така казаха и повечето колеги се съгласиха, че 30 мин. е здравословна пауза, в смисъл, със сигурност не нарушаваш, пък може да помогне и на друго, пък и си починеш още малко. Но съм имал наистина дни, в които гледам да се прибера под 8-мия час, и тогава точно с една пауза го правя. Работа 2 и нещо часа, 15-ка докато правя нещо друго, примерно прикачвам ремакре и още 5 часа до края.

Надявам се да е станало ясно, че още спя и не мога да фокусирам погледа, камо ли да пиша и да се изразявам.. ;)
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 14 Май 2017 год. 11:57 часа
Working Time Directive
To be used in conjunction with the EU Drivers Hours Regulations, the Road Transport (Working Time) Regulations 2005 (aka The Working Time Directive) aims to control the actual hours worked and to bring drivers into line with the 48 Hour Working Week.

Once again, this information is intended to make the regulations more digestable and should be used as a guideline. For the full regulations see the Vosa document Working Time Regulations for mobile workers.

Working Time Classification
When calculating Working Time for the Working Time Directive, Periods of Rest and Periods of Availabilty (POA) do not count.
 
Weekly Working Time
Drivers must not exceed an AVERAGE of 48 Hours per week.
A maximum of 60 Hours can be worked in a single week.
 
Night Work
If a drivers shift enters any part of the period betweem 00:00 and 04:00 Hours, they are classed as night workers and their working time must not exceed 10 Hours.
It is possible to 'opt-out' of the Night Work regulation under a collective/workforce agreement.
 
Breaks
Drivers completing a working period of between 6 and 9 hours must take a break(s) totalling at least 30 minutes.
Where periods of work exceed 9 hours a break(s) totaling at least 45 minutes must be taken.
Only breaks of at least 15 minutes qualify towards these breaks.
 
Reference Period
Working time can be averaged out over 17 weeks.
Following a collective/workforce agreement the working time can be averaged over 26 weeks.

източник: http://www.truck-driver.co.uk/working-time-directive/
=======
Тук не го виждам това дето го писах по-горе, може би единствено "Only breaks of at least 15 minutes qualify towards these breaks." , но не го разбирам много добре, тоест разбирам го, но не мога да го осъзная.

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 14 Май 2017 год. 15:17 часа
Breaks
Drivers completing a working period of between 6 and 9 hours must take a break(s) totalling at least 30 minutes.
Where periods of work exceed 9 hours a break(s) totaling at least 45 minutes must be taken.
Only breaks of at least 15 minutes qualify towards these breaks.

Виждаш ли как се произвеждат ЕШК-тата? Ако не те бях попитал, вече щяхме да знаем от достоверен източник, че "по новому" почивката е 15 минути. Затова е добре да си служим с цитати, когато предлагаме официална информация.
"Само почивки не по-малки от 15 минути се считат за такива" - това означава в общи линии. Значи можеш да правиш 2,3 по 15 минути, но не 3,4 по 12 минути, например. Горното е същото, каквото написах и преди...

Ти за тези около 8 часа, колко време караш? Не ти ли се събират 4:30? При мен от последните 12 смени, само при една имам около 5-5:30 часа карано, другите са под 4:30 за цялата смяна /11, 12, 13 часа/. При това положение, няма как да нямам нужните паузи
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 14 Май 2017 год. 16:25 часа
Отзад напред.
За 8 часа работа го докарвам до към 4 часа и нещо карането. Тук дето работя де, на късите пасове.
А щом и ти си го превеждаш така, значи минимума е 15 минути, тоест не както го знаехме 30. Но да не хвърляме колегите в смут - правете си 45 минутна пауза, но минимум 30 минути първия път. (30+30 вместо 15+30)
По третото ти изречение пак съм съгласен, така е.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 14 Май 2017 год. 18:06 часа
Лелеее! Хвърлихте ме в смут!

Какви са тези 2-3 почивки от по 15 минути? И кога сме "знаели", че минималната почивка по време на път е 30мин. а не ПОНЕ 15 мин. първата и ПОНЕ 30 минути - ВТОРАТА?

Сигурно съм чел някакво остаряло издание на Регламента...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 14 Май 2017 год. 22:39 часа
Валери, в случая не коментираме 561, а правилата за почивка по време на работа
по Кодекса на труда на ЕС или там каквото се казва...
На всеки акумулирани 6 часа работно време /каране + друга работа/ трябва да направиш 30 минути почивка.
Тази почивка може да се раздели на 2 по 15. На 9-тия час още 15 мин, на 12-тия още 15 мин.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: driver1 в 14 Май 2017 год. 22:50 часа
Сигурно заглавието на темата ме подвежда...
Е, убуу, де, ама цитираната регулация попада ли под контрола и санкцията на трафик-полицията, или както там в Англия се казва местния ДАИ? Щото ми се чини, че това е по-скоро в сферата на трудовия кодекс, отколкото на правилата за работа в транспорта. Или?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 15 Май 2017 год. 00:45 часа
Неам идея, както и Красимир каза, дигат пушилка в офиса, подписваш документ, че са те мъмрили и толку.
Е, аз веднъж карах и допълнителен вътрешен  изпит дали аджеба не съм забравил правилата. Същия изпит
се прави и когато постъпваш на работа. Причината беше, че си слагах на квадратче, а си го броях за пауза
каквато се признава при екипаж. Та, от тогава неам грижи...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 15 Май 2017 год. 13:20 часа
Сигурно заглавието на темата ме подвежда...
Е, убуу, де, ама цитираната регулация попада ли под контрола и санкцията на трафик-полицията, или както там в Англия се казва местния ДАИ? Щото ми се чини, че това е по-скоро в сферата на трудовия кодекс, отколкото на правилата за работа в транспорта. Или?

По принцип май не. Мобилни работници,каквито сме ние, търговски пътници и други са освободени от текстовете на чл. 2, 3 и още един. Просто естеството на работа понякога ни пречи да сме "екзактни" както би казал един турски политик :)
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Асен в 26 Август 2017 год. 17:13 часа
Здравей те Колеги .
Имам следното питане : Може ли след седмична пауза да се кара 10тка  първия работен ден ?
Както и след 10тка почивката /9 или 11/часа трябва да бъде ?

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 26 Август 2017 год. 18:30 часа
След седмична пауза нямаш проблем да караш 10-ка.
Важно е колко ще ти е дълъг раб.ден. за да прецениш каква пауза да правиш.
Пример: Ако работния ти ден отиде на 15ч.,дори и да правиш пауза 11,тя ще се брой за 9-ка.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 26 Август 2017 год. 23:04 часа
Заричам се повече на подобни въпроси да не отговарям. Целият 561 се прочита за няколко часа, а за един ден се наизустява. Ай отделете един ден, мамка му! То срамота!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 26 Август 2017 год. 23:37 часа
Заричам се повече на подобни въпроси да не отговарям. Целият 561 се прочита за няколко часа, а за един ден се наизустява. Ай отделете един ден, мамка му! То срамота!
Ще го научат ,като бръкнат няколко пъти за няколко глоби от джоба си.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Асен в 27 Август 2017 год. 12:52 часа
 Питах понеже на скоро един/ Джадай/ се опитваше да ме мине по тънката лайсня. А именно че не съм можел първият работен ден да правя 10 тка . и след десетка трябвало минимум 11часа пауза .
На въпросът ми ако имам десет часа каране и работен ден над 13сет часа ,паузата ми става деветка какво правя на другия ден / 24часа пауза /или ???
Ми не знам така е по регламент / по кой регламент не каза /.
Именно за това реших да питам за вашето мнение по въпроса .

На отзовалите се БЛАГОДАРЯ.
Лек и безавариен на всички .
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 27 Август 2017 год. 15:28 часа
Виж сега, колегата roshko е абсолютно прав.За да работиш тази професия и да си наистина професионалист,трябва да знаеш всичко.
При среща с джадай не да навеждаш главата и да мънкаш,а да му обясниш с тон разбираем къде какво пише и че примерно регламента е един за всички.
Повечето колеги са чували за регламента на някой паркинг и по софрите,но това си е техен проблем.
Успех!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 27 Август 2017 год. 18:35 часа
Опитал се, но не те е минал. Аз бих го помолил да ми го напише на едно листче с име и подпис.
А пък в случай, че те "мине" по тънката лайсна, с това листче в съда и ако има Държава, този
Джедай ще премине в дългосрочна нелегалност...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 28 Август 2017 год. 06:17 часа
Опитал се, но не те е минал. Аз бих го помолил да ми го напише на едно листче с име и подпис.
А пък в случай, че те "мине" по тънката лайсна, с това листче в съда и ако има Държава, този
Джедай ще премине в дългосрочна нелегалност...
Е то няма държава ,нали знаеш!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 28 Август 2017 год. 15:31 часа
За съжаление, баш в тоя аспект и не само, май още я няма...
Ма да си призная съм печелил дело срещу катаджия, и то още в зората на демокрацията, при все че Законът беше 100% на негова страна, но жената съдия, явно отсъди по съвест, а не по закон /пък и аз извадих "железен" аргумент/! Ако на някого е интересно ще го разкажа накратко...
Та в този ред на мисли, не може категорично да се абсолютизира с: "Няма държава"! Има, ама слаба и неефективна на много места...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 02 Септември 2017 год. 00:33 часа
Питах понеже на скоро един/ Джадай/ се опитваше да ме мине по тънката лайсня. А именно че не съм можел първият работен ден да правя 10 тка . и след десетка трябвало минимум 11часа пауза .
На въпросът ми ако имам десет часа каране и работен ден над 13сет часа ,паузата ми става деветка какво правя на другия ден / 24часа пауза /или ???
Ми не знам така е по регламент / по кой регламент не каза /.

Именно за това реших да питам за вашето мнение по въпроса .

На отзовалите се БЛАГОДАРЯ.
Лек и безавариен на всички .

Никъде не пише кога да се ползват намалените почивки и увеличеното каране. Изключително и само по преценка на шофьора! В никакъв случай на проверяващия.
Когато тръгне джедая да ти говори с догатки, помолете го учтиво да отвори тия проклети 5 страници и да ти посочи точно текста. А ако смее, нека пише акт.

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 03 Септември 2017 год. 10:23 часа
Никъде не пише кога да се ползват намалените почивки и увеличеното каране. Изключително и само по преценка на шофьора! В никакъв случай на проверяващия.
Когато тръгне джедая да ти говори с догатки, помолете го учтиво да отвори тия проклети 5 страници и да ти посочи точно текста. А ако смее, нека пише акт.

Намалените почивки са три МЕЖДУ ДВЕ СЕДМИЧНИ ПОЧИВКИ, а двете увеличения на карането са ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО. Какво е седмица също е записано кратко и ясно... Тоест кога колко може. А в контекста на случката с джедаите, никъде в 561 не се обвързва карането с почиването и точно по този повод са и двата ми цитата. Седмицата че е от пон. 00:00 до нед. 24:00 касае имено часовете каране. Относно почивките,  "раб. седмица" завършва най-късно след 6 24-часови периода... Работния ден касае почивките, а не карането, както карането е ограничено в определен отрязък от време, а именно СЕДМИЦА.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 03 Септември 2017 год. 10:57 часа
Раб.седмица и календарна седмица, не е едно и също.
Пример : Аз започвах межд.курс в събота сутрин от бг,в четвъртък правех 24ч. пауза и в понеделник вечерта си бях в къщи.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 03 Септември 2017 год. 12:40 часа
Понеделник след седмична почивка карам 9ч45 и после правя 10ч пауза, няма проблеми, кой каквото ще да говори.

Добре, Асене, първия ти работен ден кой ден от седмицата беше? Иначе невиждам за какво спорим?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Асен в 10 Септември 2017 год. 13:18 часа
След 45 часа пауза , тръгвам от Франция за България . Карам 10 тка с 11тка пауза , после 9тка с 9тка пауза на третото каране  пак 10тка каране бях на Видин . Тук направих пак 9тка пауза за да хвана адреса във Русе за разтоварване , и на Монтана се / Разигра / случка та  която писах .
За мен нарушение няма , но все пак реших да се допитам и до вашето мнение ???

Лека , Без Аварина и Доходна Работа !!!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 10 Септември 2017 год. 14:34 часа
Няма нарушение според мен, нямаш повече от допустимите изключения, независимо в кой ден си стартирал седмицата.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Anatoli в 10 Октомври 2017 год. 21:02 часа
Kolegi moje li 3 10ki v rabotnata sedmiva ?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: цецодебел в 10 Октомври 2017 год. 21:51 часа
Kolegi moje li 3 10ki v rabotnata sedmiva ?
Може срещу 135 евро ;)
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Anatoli в 10 Октомври 2017 год. 22:08 часа
Za6to 135 evra ?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 11 Октомври 2017 год. 00:25 часа
Kolegi moje li 3 10ki v rabotnata sedmiva ?

Може 4. Събота, Неделя, Понеделник и Вторник. По две 10-ки за всяка от седмиците.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: micyri в 11 Октомври 2017 год. 07:42 часа
Колегата пита за работна седмица!
Естествено че не може.
Рошав ти събота и неделя ли работиш?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 11 Октомври 2017 год. 16:14 часа
Колегата пита за работна седмица!
Естествено че не може.

Ти знаеш ли кога му започва рботната седмица на човека?
Предпочитам да работя уикенда - да. Не винаги ми се получава, обаче...
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: цецодебел в 11 Октомври 2017 год. 23:20 часа
Може 4. Събота, Неделя, Понеделник и Вторник. По две 10-ки за всяка от седмиците.
2 десетки за работната ТИ седмица  !  Не бъркай работна с календарна!
Цитат
Za6to 135 evra ?
Ми не знам  ??? Тая цифра са си харесали франсетата . Но пък на колега за  9ч и 11 м  му искаха 700 !!! Така че не пробвай.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 12 Октомври 2017 год. 04:59 часа
2 десетки за работната ТИ седмица  !  Не бъркай работна с календарна!

Какво бъркам аз, не разбрах!? Айде справка с 561 и тогава мнение кой какво бърка, моля! Може да цитирате и оригиналния текст...
Жокер: тахографа кога ти чисти часовете, след края на "работната седмица" /между другото такова понятие  в правния мир не съществува/ или в 00:00ч UTC в понеделник?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: цецодебел в 13 Октомври 2017 год. 12:49 часа

Какво бъркам аз, не разбрах!? Айде справка с 561 и тогава мнение кой какво бърка, моля! Може да цитирате и оригиналния текст...
Жокер: тахографа кога ти чисти часовете, след края на "работната седмица" /между другото такова понятие  в правния мир не съществува/ или в 00:00ч UTC в понеделник?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 13 Октомври 2017 год. 21:25 часа
Еми пробвай да не направиш поне 24 часа пауза след втората десетка  и кажи да знам и аз :)

Аз не помня откога не съм карал повече от 8 часа, но тук коментираме 561 и той е ясен и категоричен. Трябва само да се прочете и РАЗБЕРЕ!
Колко още жокери да дам? "два пъти седмично" "Седмица е от 00:00 в понеделник до 24:00 в неделя"
На Актроса има две зелени точки показващи колко 10-ки ти остават. Карай събота и неделя десетки и следи точките! В понеделник са възстановени! По-новите софтуери на тахографите също имат опция да си следиш кога колко можеш да караш, погледнете и там!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 09 Декември 2017 год. 15:04 часа
Имам спор с един приятел и колега. Купуват камион от МАН Германия, транзитни номера. Обръщат тахографа на OUT (извън обхват). Карат колкото си искат, без тахокарта. Той твърди, че нямат проблеми никъде. Аз не вярвам.
Според мен извън обхват не може да се прилага при транзитно прибиране на МПС над 3.5 тона. Има други условия. Или някаква сива зона, която не ми е много ясна.
Може ли някой да се включи?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: DID2018 в 14 Юни 2018 год. 07:53 часа
Ами нашата задача е да просветиме народа :)
Давай примери и да ги коментираме.

Ако ползваме намалена седмична почивка от 24 часа, компенсацията на третата седмица ще бъде 21 часа и можем да я вземем с дневната или седмичната почивка? Примерно 11+21 часа или 45+21 часа?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 14 Юни 2018 год. 11:46 часа
Чл.8 т.7
Всяка почивка, ползвана като компенсация за намалена седмична почивка, се включва към друга почивка от поне девет часа.

21* + седмична почивка от 45 = минимум 66 часа **
==============================
* Обикновено не правиш точно 24 часа, а доста почече, освен ако не я правиш при зор и с хронометър. Примерно Ако бачкаш шести ден в седмицата и почваш пак в точен час в понеделник, което е основната причина за намалени седмични паузи,  то компенсацията ти ще е около 8-9 часа. Добавено към 45 са точно 54-55 часа. Отделно "се включва към" разбирай че не се добавя, а "поне 9 часа" се считат като начало на почивката. Тоест не можеш да кажеш: Ето сега почивам 11 часа, което ми е дневната почивка, а после ще почна седмичната и компенсациите, като изтекат тия 9 - звучи глупаво. Нали все пак си в почивка. Как отделяш едната от другата? Тя (седмичната) е започнала заедно с последната дневна от поне 9 часа.

** Реално почивката е по-малко поради горе-изброените неща. На практика никога не ми се е налагало да смятам и броя колко часове карам, ако работя 6-ти ден. Ако правя планирана 24-ка преди обратния ми курс обаче, тогава може и да смятам. Но при реда на работа в БГ, не се налагаше, шайбата литваше още на Варшан. Но ако караш редовно - смяташ!


Надявам се да съм обяснил добре.
Титла: Инструкция за правилата за труд и почивка на шофьорите
Публикувано от: Форумният маневрист в 18 Юни 2018 год. 13:57 часа
НОРМАТИВНИ ИЗТОЧНИЦИ
1. Регламент (ЕО) №561/2006 за хармонизиране на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспорт.
2. Регламент (ЕИО) №165/2014 относно тахографите в автомобилния транспорт.

ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ
3. Регламент (ЕО) 561/2006 определя правилата относно времето за управление, почивките в работно и извънработно време по отношение на водачите, извършващи автомобилен превоз на стоки, с цел хармонизиране на условията на конкуренция между режимите на сухопътен транспорт, особено в автомобилния сектор, и подобряване на условията на труд и пътната безопасност.
4. Познаването на правилата за труд и почивка на шофьорите и правилното използване на тахографите и от съществена потребност за всеки професионален шофьор.
5. Разпоредбата задължава водачите да ползват редовна междуседмична почивка поне веднъж на две последователни седмици и при никакви обстоятелства дневната почивка не може да бъде по-малка от непрекъснат период от девет часа.
6. Необходимо е водачите, работещи за няколко транспортни предприятия, да предоставят на всяко едно от тях необходимата информация, която да им позволи да изпълнят задълженията си по настоящия регламент.
7. Отговорността на шофьорите за спазване на регламентите, може да доведе до наказателни, граждански или административни санкции в държавите-членки, според случая.
8. Минималната възраст за придружителите на водачите е 18 години.
9. Водачът съхранява всяко доказателство, предоставено от държава-членка относно наложена санкция или образуване на производство, до момента, в който същото нарушение не може да породи второ производство или санкция по силата на европейския регламент. Водачът представя доказателството при поискване.

Титла: Инструкция за правилата за труд и почивка на шофьорите ч.2
Публикувано от: Форумният маневрист в 18 Юни 2018 год. 13:58 часа
ВРЕМЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПС
10. Максималният период на непрекъснато управление на превозното средство е 4,5 часа.
11. Време за управление
11.1. Дневното време за управление не следва да надхвърля девет часа. Независимо от това дневното време за управление може да бъде удължено до максимум 10 часа не повече от два пъти седмично;
11.2. Седмичното време на управление не трябва да надвишава 56 часа и не трябва да води до надвишаване на максималната продължителност на работната седмица, определена в Директива2002/15/ЕО;
11.3. Общото време на управление през всеки две последователни седмици не трябва да надвишава 90 часа;
11.4. Дневното и седмичното време на управление включват цялото време на управление на територията на Общността или на трета страна;
11.5. Водачът регистрира като друга работа всяко време, прекарано съгласно описаното в член 4, буква д), както и всяко време използвано за управление на превозно средство, използвано за търговски операции, които не попадат в обхвата на настоящия регламент, и регистрира всички периоди на разположение, от неговата последна дневна или седмична почивка. Тези записи се вписват ръчно на регистрационен лист, на разпечатката или като се използват устройствата за ръчно въвеждане на данни на записващото оборудване.
12. След период на управление от четири часа и половина водачът ползва непрекъсната почивка по време на работа от поне 45 минути, освен ако не ползва почивка. Тази почивка по време на работа може да бъде заменена с почивка по време на работа от поне 15 минути, последвана от почивка по време на работа от поне 30 минути, като двете почивки са разпределени през периода по такъв начин, че разпоредбите да бъдат спазени.
13. При условие че пътната безопасност не е застрашена и за да се позволи превозното средство да достигне подходящо място за престой, водачът може да се отклони от разпоредбите на регламента, доколкото това е необходимо, за да се осигури безопасността на лицата, на превозното средство или на неговия товар. Водачът посочва причината за такова отклонение в регистрационния лист на записващото устройство или на разпечатката от записващото устройство или в графика на неговите дежурства най-късно при пристигането в подходящото място за престой
14. Понятието седмица, предвидено в регламента, не възпрепятства водачите да започват своята работна седмица през който и да е ден от седмицата.

Титла: Инструкция за правилата за труд и почивка на шофьорите ч.3
Публикувано от: Форумният маневрист в 18 Юни 2018 год. 14:00 часа
ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА
15. Шофьорът ползва дневни и седмични почивки. Те могат да бъдат с нормална или намалена продължителност.
16. Дневни и седмични почивки:
16.1. за всеки период от 24 часа след края на предходната дневна почивка или седмична почивка водачът трябва да е ползвал следващата дневна почивка. Ако частта от дневната почивка, която попада в този 24-часов период, е поне девет часа, но е по-къса от 11 часа, въпросната дневна почивка се разглежда като намалена дневна почивка;
16.2. дневната почивка може да бъде удължена до нормална седмична почивка или намалена седмична почивка;
16.3. водачът може да има най-много три намалени дневни почивки между всеки две седмични почивки;
16.4. в рамките на 30 часа след края на дневната или седмичната почивка водач, извършващ екипно управление, трябва да ползва нова дневна почивка от поне девет часа;
16.5. през всеки две последователни седмици водачът ползва поне:
– две нормални седмични почивки, или
– една нормална седмична почивка и една намалена седмична почивка от поне 24 часа.
Намалението обаче се компенсира с равностоен период на почивка, ползван без прекъсване преди края на третата седмица след въпросната седмица. Седмичната почивка започва не по-късно от края на шест 24-часови периода от края на предишната седмична почивка.
16.6. всяка почивка, ползвана като компенсация за намалена седмична почивка, се включва към друга почивка от поне девет часа;
16.7. по желание на водача дневните почивки и намалените седмични почивки извън базата могат да бъдат ползвани в превозното средство, доколкото то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно;
16.8. седмична почивка, която попада в две седмици, може да бъде отчетена през всяка една от седмиците, но не и в двете.
17. Всяко време, прекарано в пътуване до мястото на поемане на управлението на превозното средство или при завръщане от такова място, когато превозното средство не се намира в дома на водача, нито в оперативната централа на работодателя, където водачът нормално е базиран, не се отчита за почивка или почивка в работно време, освен ако водачът не е на ферибот или влак и има достъп до койка или кушетка.

Титла: Инструкция за правилата за труд и почивка на шофьорите ч.4
Публикувано от: Форумният маневрист в 18 Юни 2018 год. 14:01 часа
18. ОПРЕДЕЛЕНИЯ
а) водач означава всяко лице, което управлява превозно средство дори за кратък период от време или което се намира на борда на превозното средство като част от неговите задължения да бъде на разположение за управление при нужда;
б) почивка по време на работа означава всеки период от време, през който водачът не може да кормува или да извършва друга работа и който се използва изключително за възстановяване;
в) друга работа означава всички дейности, които са определени като работно време в член3, буква а) от Директива2002/15/ЕО, с изключение на управление, включително всяка работа за същия или друг работодател в транспортния сектор или извън него;
г) почивка означава всеки непрекъснат период, през който водачът може свободно да разполага със своето време;
д) дневна почивка означава дневен период от време, през което водачът може свободно да разполага със своето време и който включва нормална дневна почивка и намалена дневна почивка:
– нормална дневна почивка означава всеки период на почивка с продължителност от поне11 часа. Алтернативно тази редовна дневна почивка може да бъде взета на два пъти, като първият период трябва да бъде непрекъснат период с продължителност от поне 3 часа, а вторият- непрекъснат период с продължителност от поне девет часа,
– намалена дневна почивка означава всеки период с продължителност от поне девет часа, но по-къс от11 часа;
е) седмична почивка означава седмичен период от време, през който водачът може свободно да разполага със своето време и който включва нормална седмична почивка и намалена седмична почивка:
– нормална седмична почивка означава всеки период с продължителност от поне 45 часа,
– намалена седмична почивка означава всеки период, който е по-къс от 45 часа, който може, при спазване на условията, предвидени в член 8, параграф 6, да бъде съкратен до минимум 24 последователни часа;
ж) седмица означава периодът, включващ времето от 00:00 часа в понеделник до 24:00 часа в неделя;
з) време на управление означава продължителността на записаната дейност на управление:
– автоматично или полуавтоматично със записващо оборудване, или ръчно;
и) дневно време на управление означава общата продължителност на времето на управление между края на една дневна почивка и началото на следващата дневна почивка или между дневна почивка и седмична почивка;
й) седмично време на управление означава общата продължителност на времето на управление през седмицата;
к) екипно управление означава положението, при което през всеки период между две последователни дневни почивки или между дневна почивка и седмична почивка има поне двама водачи в превозното средство за извършване на управлението;
л) период на управление означава общата продължителност на времето на управление от момента, в който водачът започва да управлява след период на почивка извън работно време или в работно време, до момента, в който той вземе почивка извън работно време или в работно време. Периодът на управление може да бъде непрекъснат или прекъснат.
ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТАХОГРАФИ
19. Функциите на дигиталните тахографи са да записват, съхраняват, изобразяват, отпечатват и да предоставят данни относно дейностите, извършвани от шофьора.
20. Дигиталните тахографи предупреждават (визуално и/или звуково) шофьора 15 минути преди и по време на надвишаването на непрекъснатото време на управление от 4 часа и 30 минути. Съобщението остава видимо, докато щофьора удостовери приеманото му.
21. Водачите използват картата на водача всеки ден, през който управляват превозното средство, започващо от момента на приемането му.
22. Картата на водача не може да бъде изваждана преди края на дневното работно време, освен ако няма специално разрешение за това.
23. Паметта на картата на водача съхранява данни относно неговата дейност в продължение на най-малко 28 дни.
24. Налагат се санкции на водач, който управлява МПС, оборудвано с тахограф, който не функционира съгласно изискванията на Регламент (ЕИО) №165/2014.

Титла: Инструкция за правилата за труд и почивка на шофьорите ч.5
Публикувано от: Форумният маневрист в 18 Юни 2018 год. 14:01 часа
КОНТРОЛ
25. В Република България контролът относно правилата за труд и почивка на шофьорите, се осъществява от ИА „Автомобилна администрация“.
26. Контролът се отнася за:
26.1. правилното функциониране на тахографите;
26.2. спазване на задължението на превозвача да осигури условия за правилната експлоатация и техническата изправност на тахографите;
26.3. правилно поставяне, сваляне и съхраняване на тахографските листове;
26.4. правилно използване на тахографските карти;
26.5. спазване на общата продължителност на времето за управление между две дневни почивки или между една дневна почивка и една седмична почивка;
26.6. спазване на общата продължителност на времето за управление за период две последователни седмици;
26.7. спазване продължителността на прекъсванията на управлението;
26.8. спазване на дневната почивка на водача;
26.9. спазване на седмичната почивка на водача;
26.10. спазване на изискванията за компенсиране намаляването на дневните и седмичните почивки;
26.11. наличието или липсата на действия, които предизвикват записване на неверни данни;
26.12. спазване задълженията на лицата, притежаващи разрешение да извършват прегледи за проверка на техническата изправност;
26.13. спазване на мерките за сигурност и защита на информацията през целия процес по издаване на тахографски карти и работа с тахографското оборудване.

Инструкцията е разработена и утвърдена на основание изискванията на Регламент (ЕО) №561/2006 и Регламент (ЕИО) №165/2014. Тя е задължителна за всички, които управляват товарни автомобили, собственост на дружеството. Неспазващите инструкцията носят административна, имуществена и друга отговорност при настъпили вреди и злополуки.Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 18 Юни 2018 год. 14:05 часа
Моля ви  не коментирайте в тая тема, за да остане чиста от коментари, тая нека да си е с текстове само. Ако може..
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Тодор в 01 Март 2019 год. 17:09 часа
Здравейте, имам 3 съкратени дневни почивки, поредни и веднага след тях приключвам работния ден на 12:52 минути. Въпросът ми е проблем ли е?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 06 Март 2019 год. 22:12 часа
Кое да е проблем, колега?
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: NinthRaven в 09 Април 2019 год. 13:50 часа
:Здравейте колеги. Имам няколко неясноти,за които ще съм благодарен,ако някой ми ги изясни. Общински шофьор съм и съответно карам всеки ден. Работният ми ден започва и свършва по едно и също време. Съответно в 6:40 и 19:45. Часовете рядко са над 6,обикновено са не повече от 4.Често се налага да се кара и съботата,но ако се случи да са две поредни съботи,задължително правя 48ч. почивка. Въпросът ми е,дъня ли се с това работно време,за да знам и да го коментирам с началниците?  И още, понякога се налага да с тръгва за мероприятие примерно в 20:00 и да се прибира 02:00. Прибирането става вече в следващият работен ден. Кога може да приключи той? Защото,ако приключи в 19:45,си мисля че става фал. Доста специфични са нещата,а глобите са дебели. Благодаря предварително.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 10 Април 2019 год. 10:25 часа
Първо сподели какво караш и къде. Попадаш ли изобщо в обхвата на Рег. 561? Ако - да, бъди малко по-ясен във въпросите си. Ако тръгвате за мероприятие в 20:00 до 02:00 какво си правил преди това и какво правиш след това. Като изключим това имаш едни 5 минутики, които са ти проблемни правиш всеки ден по 13:05, което е разрешено само три пъти между две седмични почивки. Във всеки две последователни седмици трябва да имаш най-малко една нормална такава от поне 45 часа.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: NinthRaven в 11 Април 2019 год. 10:48 часа
Първо да се извиня за неточностите. Става въпрос за превоз на пътници и в интерес на истината,не знам в обхвата на кой регламент попадам. По отношение на 13 часа, ако паднат под 13,защото има такава възможност, предполагам,че влизам в нормалното работно време? За 45 часовата почивка няма проблем,правя я редовно. Остават късните мероприятия. Случва се да се започва работният ден Около 14 следобяд,кара се един или два часа, а към 19 се тръгва на мероприятие и се прибира след полунощ,примерно в 2,след което колата отива в гараж. Какво се случва тогава и кога трябва да започне следващият работен ден? Защото,както го разбирам аз, работният ден е става 12 часа,което означава че следващият трябва да започне най-рано след още 12 часа. Но преминавайки в слвдващият календарен ден,не се ли получава конфликт? Такива едни въпроси имам,дето не ми се изясняват,колкото и да чета правилника. Извинявам се,ако не съм бил достатъчно изчерпателен. И само да допълня,че повечето общински шофьори са на тоя хал с работата,защото освен да возят ученици,ги юркат по други мероприятия из цялата страна постоянно.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 11 Април 2019 год. 11:56 часа
Не съм запознат с пътническите превози, но на първо четене успях да предположа, че важат различни регламенти за двата вида превози.
Не знам какво четеш, но препоръчвам да обърнеш внимание на тези два документа и да потърсиш дали не са променяни във времето:
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:055:0001:0012:BG:PDF (https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:055:0001:0012:BG:PDF)
https://rta.government.bg/images/Image/n_uredba/n33.pdf (https://rta.government.bg/images/Image/n_uredba/n33.pdf)
Консултирай се с началниците си в кой вид превоз попадате (предполагам "случаен превоз") и се запознай с правилата и документите.

В нашия Рег. 561, а предполагам и във вашия 181, няма понятие като календарен ден, а има продължителност на почивка в рамките на 24-часов (30-часов за двойките) период. А при вас има и "тройка"... Календарната седмица се отнася единствено за удължаване на времето за каране от 9 на 10 часа два пъти седмично, общото седмично управление (56ч за една седмица и 90ч общо за две последователни седмици) и седмичната почивка, и тя е от "00:00 в понеделник до 24:00 в неделя".

Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: NinthRaven в 11 Април 2019 год. 17:16 часа
Благодаря,колега. Почвам да го чета и дано ми се изясни. Началниците хаер си нямат за какво става въпрос. Превоза е за собствена сметка и може би затова и не ни закачат много много. Ама аз на тая кълка не лежа,щото глави падат като те спрат на пътя. Още един път,благодаря.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Петър в 30 Юни 2019 год. 16:43 часа
Здравейте,
след като  работното време на шофьора е 9 или макс. 10 ч. каране, част от тези работни часове включва ли чакането по границите? Например тръгвам сутрин в 7.00 пристигам в 13.00 разтоворвам и тръгвам в 14.00 обратно. Чакам опашка на границата и се прибирам в 23.00
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 01 Юли 2019 год. 14:37 часа
Здравейте,
след като  работното време на шофьора е 9 или макс. 10 ч. каране, част от тези работни часове включва ли чакането по границите? Например тръгвам сутрин в 7.00 пристигам в 13.00 разтоворвам и тръгвам в 14.00 обратно. Чакам опашка на границата и се прибирам в 23.00

Работен ден - макс 15ч, каране - макс 10ч. Не се включваш. Изтегли си регламента и го чети толкова пъти, колкото е нужно за да го научиш, ако с това си решил да си изкарваш хляба!
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 01 Септември 2019 год. 19:20 часа
Епа ние да затвараме кепенците тогава, то като нема кой да пита и всеки си чете - тогава явно нема смисъл да сме форум, нали? :)
Де с мекия рог, не с твърдия, че така и така гледам никой не е останал, та и аз и Бро-то ще побегнеме.

Както е тръгнало тука, май скоро време нема да има и кой да чете, камо ли кой да пише. Ма това е добре де... демек нашите редовни потребители са
 си намерили работа и яко печелят и немат време да се отбият/// хехехе
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Bro Bo в 01 Септември 2019 год. 23:43 часа
Бе ти кат се появиш и наваксаш за полугодието:)
Пишем не пишем - преглеждат го поне.
Истината е,че има кво да споделя ,но честно много ме демотивира това мъртвило тука.
Все пак ще го свърша некой ден,че доста неща научих от вас -знам ли може след време на друг инфото да му свърши работа.
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Roshko в 03 Септември 2019 год. 12:38 часа
Създаваш нещо, после усърдно го разрушаваш и накрая търсиш виновник наоколо... - типично български синдром...  :o
Титла: Re: Регламент 561
Публикувано от: Форумният маневрист в 12 Септември 2019 год. 11:51 часа
Па вие що ме не спрехте, като викаш че съм виновен. Ето като Борис Джонсън. Нищо не става от него, сега ще го сменят... та така и с мене, като видите, че нищо не ставам - уволнение! :)