Форумът на българските шофьори и транспортни работници

На пътя => Професионални шофьори => Темата е започната от: jeriko в 13 Януари 2016 год. 20:50 часа

Титла: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: jeriko в 13 Януари 2016 год. 20:50 часа
Kолеги може ли да кажете кои са най-необходимите неща  които да си взема при първо качване в камиона
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: neroniro в 14 Януари 2016 год. 10:45 часа
Kолеги може ли да кажете кои са най-необходимите неща  които да си взема при първо качване в камиона

Много добър въпрос.Аз също се интересувам от това какви горе-долу трябва да бъдат първоначалните приготовления преди началото на курса.Според личните ми възгледи това би трябвало да са:дрехи ,тоалетни принадлежности,някаква храна за първоначално време докато се разбере къде са магазини и т.н.,някаква сума пари-всеки кой с каквото може да си позволи,документи,както и копия на такива разположени на различно място от оригиналите(за всеки случай),лаптоп(таблет,телефон),чаршафи,одеяло,някакви медикаменти за маловажни случаи като главоболие и т.н..... на пръв поглед това ми идва на ума.А да ... и навигация-лична за всеки случай.
Моля някой колега врял и кипял в дейността да допълни.Моето мнение е на човек,който тепърва ще тръгва и все още няма опит.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Rammstein в 14 Януари 2016 год. 12:01 часа

Аз се качвам вече така :
Маркуч- 20 м за помпене на гуми с монометът, редукторен ключ за гайките на думите, 20л минерална вода, 3 хляба, 2 щафети шпек салам, 1кг кашкавал и сирене,20 консерви, 2 кутии вафли, нес кафе 200гр и 0.5 кг захар, газов котлон 5 л, тиган и тенджера, големи и малки нож, вилици, лъжъци, чинии. 2 одеала, възглавница и  3 чаршафа и калъфки. Дрехи 1 голяма чанта , колкото да не пера поне 1 месец. Инвертор от 24v на 220v, лаптоп, флашки с музики . Тоалетни принадлежности,джапанки, обувки за разходка и АДР-ки-макар че не возя АДР, и по 2 кърпи големи и малки. 10 презерватива. Друго за сега не се сещам.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: славее в 14 Януари 2016 год. 15:59 часа
АДР обувки,каска,очила и жилетка светлоотразителна......задължително//в много фирми го изискват при товарене и разтоварване/
От там нататъка всичко каквото може да се събере си е от полза,газов котлон нетрябва да е в кабината....от 80 до 300е глоба в Германия,домашна ракия не повече от 1Л Унгария   глоба 100е за 3л справка Райдара.смарт телефон 3джи таблет лаптоп ако може и трите..... аз си купих една тенджера под налегане от кауфланд 15лв мислех 2-3 готвения и ше издъхне......не държи си исъм доволен,когато си говиш нещо и е студено лесно се съхранява и много бързо става всичко....пил бутчета за 20 минути падат от кокала. Айде да бегам че монтирам стойка за колело зад кабината.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Roshko в 14 Януари 2016 год. 16:12 часа
Мога да добавя туба /по едно време бях с три 15+ 2х20л/ за вода с кранче за миене, два чифта кабели за прехвърляне на ток, преходници за пълнене на бутилката с газ, аз бях с три бутилки 5, 8 и 12 литра и пак останах без газ защото оставих малката и голямата в колата с надеждата, че за два месеца все ще мина веднъж през гаража. Да, ама не! Затова добавих и преходник, да има. 220в в камиона не ползвам. Само 24 + един 5-амперов преобразувател на 5в за телефон, таблет и т.н. инструменти. Имам едно малко гедоренце до 13-ка + накрайници за отвертка почти всички видове. Много полезно!
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Predatorst в 14 Януари 2016 год. 21:21 часа
Мдам полезни постове,нещо челници такива работи ползвате ли?Знам че в Гърция правят проблем за ножовете?Рибар съм и постоянно нося един на врата 7см ,направо съм се сраснал с него,поблем ли е?Гледам никой не писа окри кърпи и гъзпапир?
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: славее в 14 Януари 2016 год. 22:56 часа
Рибар викаш,https://www.facebook.com/slavshostanshev челник е хубаво да имаш/аз имам много силен и се зарежда с ток.мокри кърпи задължително,пари некаде си каширай в кабината защото преди месец возих един колега до посолството беше си изгубил всички документи барабар с картите.бързи връзки различни размери също не е лошо.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Форумният маневрист в 15 Януари 2016 год. 13:13 часа
Все хубави съвети. Ще разделя темата на две, че се смени въпроса.
---
Иначе да хвърля и аз мойте 2 стинки по въпроса. Аз не го правех, но един колега в Аугустин работеше, ходеше по много хитър начин на три месечния тур. Докато си е у дома за 20-тина и повече дни, правят му родата около 90 домашни консерви (всеки ден по малко). Домашни храни, дълбоко стерилизирани за 3 часа. Колегата вика, че издържат по 3 месеца без никакви проблеми. И си ядеше домашна храна, а всички знаете това колко е важно.
---
Относно другите неща - Булсатком-а никой не го спомена. Винаги съм мечтал да имам, а никога нямах и събота и неделя тъпеех.
За сметка на това винаги носех някоя и друга книга. Що книги съм съм изчел по паузите... Умник, мани!
---
То пак зависи на какви релации се пътува, вътрешно ли е, връщаш ли се често..
Аз ходех много често до Полша (район Жешуф) точно с 2 сандвича и кутия сок, от чист мързел и непукизъм.... но като се прибера да се къпя у дома, установявам, че нямам дрехи да се преоблека, всичко си бях прибрал в камиона...всеки с номерата си :)
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: jeriko в 15 Януари 2016 год. 18:19 часа
колеги кажете и за интернета много е важно според мен да се знае какви карти се ползват от къде се вземат такива неща
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Roshko в 15 Януари 2016 год. 18:56 часа
Много е писано по темата с интернета и телефонията, а и ситуацията там е доста динамична. Една добра оферта днес, може да е кофти оферта утре и обратното... Много зависи къде караш и какви са ти потребностите. Например, за Бенелюкс не знам ни една читава оферта...
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: jeriko в 17 Януари 2016 год. 21:10 часа
да прочетох темата за нета,да питам какви електро уреди ползвате-инвертори,зарядни, на колко волта 12 или 24
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: driver1 в 17 Януари 2016 год. 21:56 часа
Зарядните е без значение на колко волта ще ги включиш - универсални са.
За инверторите - според мен е за предпочитане да е на 24в., защото по този начин ще използваш капацитета и на двата акумулатора, а инверорите също са консуматори.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Roshko в 17 Януари 2016 год. 23:24 часа
Шорьоре, много екзактно си го написал, ма ме съмнява, че некой от тук списващите би те разбрал...
И по тази тема много е писано, та за пореден път ша ва замола да земете да отделите малко време за четене, че тиа де пишем овде, неаме мноо време за писанье.
Накратко - камионската ел. система е на 24в. всяко преобразуване дали на 12в или на 220в претърпява загуби / на 220 доста сериозни/. Затова е най-добре да прецените възможно по-малко преобразувания. Демек ако компютъра ви е на 24в например, да не ползвате 12в зарядно, което за да набави нужното 24в напрежение, първо треба да го получи от сваленото такова от 24 на 12, после да го дигне па на 24 дето има двойни загуби - еднаж от свалянето, после от качването. Ако компа е на 19-21 волта едно захранване от 24в би му прилягало перфектно! Дали е нужно да давам същия пример за 220в не знам, но ако се налага питайте! Ако пък сте решили, че най-удобно ви е да бачкате на 220в, то вземете преобразовател от 24, вместо от 12в. И за пореден път да ви кажа - тези преобразуватели таковат таковоту на батериите на вашите устройства защото произвеждат модифициран ток, а не такъв като от мрежата за който са проектирани, капиш?!  ;D 
Не знам колко ясно съм се изразил, ма толку си можем. Можете да прочетете некоя книжка ели учебник по физика за четвърти клас, та да ви се изясни картинката...
Успех!
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: martinis в 17 Януари 2016 год. 23:39 часа
Аз направих едно 2-месечно сефте в Европата, основно в Германия. Сега пак ще тръгвам.
Та като новобранец нищо незнаех и тръгнах с малко пари, кокото мойах дрехи и белъо, навигация, таблет, малко храна, за около седмица, спален чувал, поради това че камиона ми е с джамия :), тоалетни принадлежности, одеяло, лаптоп, фотоапарат, вилици, лъжици и един рибарски нож, за който ме предупредиха в Германия, че трябва да е прибран в багажа, не в мен, по колани иджобове и в никакъв случай в кабината, в жабка, джоб или на таблото, моя го държах закачен под сенника. Официално ми направиха предупреждение, че втория път ще ми го конфискуват и ще ме глобят.
Сега ще си взема газов котлон малък с 0,5 бутилка и няколко резервни, тенжерка и тиган. замислям се за инвертор, ама ще карам така... Телевизията не ми липсва, няма да си влача Булсаткома, поне не още. Лаптопа си зареждам като правя паузи по паркингите в Германия... Имам карта за Германия, ще си я заредя и това е... в общи линии. Кашкавал една питка, шпек две тупалки... Мокри кърпи, салфетки и тоалетни хартии, принадлежности, в Германия си купувам според нуждите, като цени няма разлики...
Гедоре, АДР-ки, каски, и прочие си има в камиона...
Друго не се сещам...
Най-ми е мъка с прането... та затова колкото повече дрехи, толкос по-лесно за мен...
Хубава и щастлива нова година на всички!!!

Видях, че колегата много добре се е изказал по въпроса за преобразувателите... Съгласен съм с казано на 100% без да съм корифей в електротехниката, но и аз точно поради тези причини също съм без такъв и си ползвам лаптопа когато имам достъп до стандартно ел. захранване от 220.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Форумният маневрист в 18 Януари 2016 год. 02:26 часа
Kolega... izmychil si se.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: славее в 18 Януари 2016 год. 20:40 часа
Реално 220в не ти трябват.Има всичко на  12в .Само универсалното зарядно за лап топ не става за DEL иначе за всички други има букси около 35евро е в Германия тука сигорно е по ефтино.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Roshko в 18 Януари 2016 год. 21:07 часа
Ако ползваш 24в за лаптопа и лятото палиш камиона на два дена, ползвайки 12в ще го палиш всеки ден, а с 220в може да не изкараш и ден. Мерил съм консумацията на "празен ход", без да е закачено нищо на инвертор 24=>220 и се ужасих. Не помня точно, но беше кошмар! Друго нещо - имаше едни зарядни е И-бея по 12-13 долара, купих и на колеги - още бачкат. На тях пишеше 11-16в, но бачкат прекрасно и на 28. След няколко години купих още едно за резерва, абсолютно същото на вид, но като го включих на 24в започна да пуши. Продължи да бачка на 12в, но ми го откраднаха от камиона. После пък си купих за 20 долара едно много готино. Побрано в малко по-голям размер от накрайника на предишното, има и USB изход 1А. Макар че имам резервно и не го ползвам често, сърце не ми дава още, да го тествам на 24в.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Road Runner в 25 Февруари 2016 год. 18:15 часа
Аз си взех инвертор от 24в на 220в. Лаптопът бачка по цял ден, камионът сега зимата го палим на 24 часа за около час. И печката му не спира. Зор не е видял. Или аз не съм усетил. Модифицираната синусоида, за която говорите, не съм я забелязал да мачка батериите или да им разказва играта, вече 6 месеца съм основно на 220 в в камиона. Тази синусоида има значение, когато се включва нещо, което работи на принципа на магнитно поле. Като компресор на хладилник например или електродвигател. Така че смело си взимайте 220 в с модифицирана синусоида и да не ви пука. Обаче си вземете качествен инвертор, а не китайджос за 20 кинта, колкото и да ги хвалят, че са същите като тия от 80-100 кинта. Не са. Зарядно на 24в не зарежда толкова бързо и добре, колкото инвертор на 220. Не си купувайте мощни инвертори, повече от 300 вата не ви трябва, но 300 вата от качествен инвертор, а не от 20 кинтов, щото неговите 300 вата са около 70. В най-добрия случай. Не гледайте пиковата мощност, а нормалната. На 300 вата пиковата е около 600 вата, но за около няколко секунди.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Февруари 2016 год. 19:00 часа
Ако си с голями нови акумулатори - нямаш ядове. Ако си с малките и дърти, кво щеш да правиш, загазил си :)
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Road Runner в 25 Февруари 2016 год. 19:15 часа
Е то като си на ченгела откъм поддръжка, всяко нещо ще му идва в повече на камиона.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Roshko в 25 Февруари 2016 год. 19:54 часа
Кукувицо, имаш ли база за сравнение със зарядно от 24в или си лафиш наизуст?  ::)
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Road Runner в 25 Февруари 2016 год. 19:57 часа
Имам, имам. Дрънкане наизуст да трупам постове, не ми е приоритет.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Форумният маневрист в 25 Февруари 2016 год. 19:58 часа
Ако трябва да заема страна във спора, а трябва, с цел да се стигне до някаква истина - аз предпочитам да си ползвам лаптопа на 24 V прав ток. Имах такова захранване за него и не го изключвах, като беше ни изрично забранено да палим на пауза. Именно и за това си избрах малко лаптопче със 24 волта от запалката. Леко се намаляше на 18-19 волта, което са пренебрежимо малки загуби.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Roshko в 25 Февруари 2016 год. 23:57 часа
Язе туй блещя от години, ама винаги се намира некой да са изтакова на метеното. Уважавам всяко различно от моето мнение, но не и от доказаното, логичното и всеобщо известното... Все едно да твърдим, че Земята е плоска щото има улици без наклон...
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Road Runner в 01 Март 2016 год. 19:50 часа
Съжалявам, че ви таковах метеното. Хората сами ще си вземат решение. Леко встрани остана  факта, че всеки уред задължитено работи на 220 волта, за което инвертора ще ти върши работа, но не и обратното. Явно Земята наистина е плоска, щом някои метачи разсъждават толкова плоско, че инвертора се ползва само да си зареждаш телефона или лаптопа. Или за тях не е проблем за всеки уред, който вече имат да приспособяват отделно зарядно за 24 волта. Например ел самобръсначки, бързоварче за кафе, машинка за подстригване, тв, приемник и т.н.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Форумният маневрист в 01 Март 2016 год. 20:36 часа
Приятелю, защо така реагираш?  Верно некои хора реагират твърде остро, но за себе си мога да кажа, че отворих скоба за лаптоп или телефон и за забрана за палене.
Разбира се, можеш винаги да намериш решение за кафеварка върху газово котлонче или машинка за подстригване на батерия, която с едно зареждане кара по един месец и три пъти можеш да се острижеш... За самобръсначка не мога да ти кажа нищо, не съм ползвал, но виждах, че има точно подобни модерни и на батерия. Изобщо днес всичко е на батерии... А има хубави зарядни които могат да ги зареждат.

А наистина инверторите имат загуби и можеш да го усетиш като го пишнеш. Много грее! Това са загуби! Незнам как по-друг начин да те убедя.
Ако имаш чалъм да си припалваш за да зареждаш акумулаторите - тогава да не ти пука, карай си на извертор, по-практично е. Глей само да не се запалиш в кабината!
Но ако имаш условие мотора да бръмчи само ако се въртят гумите - тогава ще дойдеш  на мойто мислене.

Разбира се, аз благодаря за мнението ти да дадеш за пример определени инвертори. Това със сигурност помага. Един колега си караше мини хладилниче с компресор на 220 волта - е това няма как да стане без инвертор. Но и тоя няма ядове с паленето.

Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Road Runner в 01 Март 2016 год. 23:57 часа
Можеш, Краси. Далеч по-удобно е да станеш сутринта, да слезеш, да си отвоериш долапа на камиона, да си качиш газовата бутилка, да я запалиш, да сложиш джезвето, докато колегата примерно спи, да си подгрееш водата, да внимаваш да не го бутнеш, да го оставиш някъде да изстине, преди да го прибереш в шкафа горе между колата и бирата и после да свалиш котлона и да го прибереш в долапа на камиона, вместо да си включиш каната в проклетия трижди инвертор. Също така е далеч по-лесно да си измайсториш зарядно за тв-то от 24 на 14 волта, второ зарядно за машинката за подстригване от 24 на 7.5 волта, трето зарядно за самобръсначката от 24 на 11.5 волта. А най-лесно е всичко това да си го купиш още веднъж, работещо на 24 в. Ако имаш пари. И ако намериш естествено Булсатком работещ на 24 и телевизор работещ пак на толкова. Ама остави ти окръглената Земя. Важното е да накукаме някого, че ни изцапал. Неслучайно писах за плоското мислене в 3D. Всяко нещо може да бачка на батерии, ама не за всяко имаш стандартен жак за зареждане и още по-неприятното е, че всеки зареждащ се уред работи на различно изходящо напрежение от неговия си адаптер. Стойностите горе не са единствени. Просро илюстрирах една по-кръгла гледна точка.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Форумният маневрист в 02 Март 2016 год. 06:21 часа
Добре, приемам. Нямам опит с колеги чак толко много, щото съм карал много рядко на двойка. Моя котлон седеше винаги в кабината (плюя на сейфтито) ако е за едно кафенце си го палех вътре, хем позагрее сутрин въздуха.

Нямаш ли 12 волта в кабината, това ще ти реши много проблеми?

Също така навремето имаше един проект "DC House" - демек къща на прав ток. Много от техниката която ползваме работи именно на прав ток, променливия е измислен основно за да може да се транспортира на големи разстояния. Дори и сушоара за коса не е нужно да е на променлив. Изобщо аз съм си фен на правия ток в кабината, но всеки има право да ползва каквото му харесва. Може пък да имам лош опит с калпави инвертори.
Дай линкове със снимки марки и модели за повече подробности на това което позлваш моля.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Road Runner в 02 Март 2016 год. 11:05 часа
За правият ток е така, ама основното ми теза е подчинена на темата. Иверторът решава захранването на всеки уред, който со вземеш от вас. Това му е най-голямото удобство. Иначе аз ползвам HQ инвертор на 300 вата. Холандска марка, правена в Тайван. Сериозно направно нещо, но не струва 20 лв. Мисля, че го взех от български онлайн магазин някъде за 70 кинта. Не грее, има вентилаторче за охлаждане, което включва и изключва, а не работи постоянно, има защити и т.н.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: славее в 02 Май 2016 год. 20:33 часа
В декатлон продават много хубави мехчета с вградена ръчна помпа и маркуч с душ.....събира около 9 литра
като се напомпа съдава хубаво налягане и за топлите месеци е много добро.като е празно не заема място.
Може и кабината да се мие отвънка с резерварите.Хубава екстра е в горещите нощи къпеш се и спиш.
По въпроса за инверторите има от доста добър клас който стои постоянно включен с изводи 12в24в220в
няма никаква консумация когато не е включено нищо.Аз съм стакъв но немога да вида каква марка е
монтиран е в железна кутия и не се вижда.
Титла: Re: Какво да носим в кабината?
Публикувано от: Shofer в 17 Ноември 2016 год. 01:27 часа
Боже...колко мъка има по тоз свят Боже....